Η Ευρωπαϊκή Αριστερά «ξυπνάει»

Η Αριστερά του Μελανσόν
πρώτο κόμμα στη Γαλλία μετά τις χθεσινές εκλογές

Οι κάλπες στη Γαλλία έφεραν την ανατροπή

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς
«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση
από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση τα ξημερώματα,
του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές
της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν
θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα
εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές

Στον χώρο της αριστεράς
η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές,
το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές,
οι Οικολόγοι από 33 ως 36
και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές

Στην προεδρική παράταξη
η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται
ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές
ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους. Η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας με τον Μακρόν να αναμένεται, όπως επιτάσσει η παράδοση, να δώσει την εντολή σε πολιτικό από την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Εθνοσυνέλευσης. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Ipsos το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τους Κομμουνιστές, αναμένεται να εξασφαλίσει από 171 έως 187 έδρες, έναντι 152 έως 163 του κεντρώου στρατοπέδου του Μακρόν και 134 έως 152 της ακροδεξιάς των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους και 63-68 των Ρεπουμπλικανών και άλλων δεξιών κομμάτων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων καμία παράταξη ή κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη αυτοδυναμία των 289 εδρών επί συνόλου 577 στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι προβλέψεις για την κατανομή των εδρών στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας βασίζονται σε πρώτες εκτιμήσεις και αρκετά μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ώρες όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *