2 Οκτωβρίου 2022

Πραγματικά θαύματα λαμβάνουν χώρα

Πραγματικά θαύματα λαμβάνουν χώρα
μέσω της αναντιστοιχίας αντικειμενικών
και εμπορικών αξιών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

  • του Γιώργου Βαρεμένου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» -παρακαλώ-, νεόδμητη (2020) βίλα στην Μύκονο, εμβαδού 785 τ.μ., πωλείται αντί ποσού 11 εκατ. €, την στιγμή που η αντικειμενική της αξία είναι μόλις 95.755 € και ο ΕΝΦΙΑ 1.000 €. Στην Πάτμο, βίλα 266 τ.μ., η οποία βρίσκεται σε παραθαλάσσιο οικόπεδο σχεδόν 16 στρεμμάτων, πωλείται έναντι 2,5 εκατ. € και ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 700 €. Εχει και πολλά άλλα παραδείγματα το καλό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Από την οργιαστική Μύκονο ας πάμε τώρα στην περιοχή Ντούτσαγα του Αγρινίου, όπου και η γενέθλια γειτονιά μου. Σε κτίσμα 72 χρόνων μη-ηλεκτροδοτούμενο και παραπέον σήμερα, 72 τετραγωνικών στο ισόγειο και εβδομήντα από πάνω, η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται στις 112.265,77 € και ο ΕΝΦΙΑ στα 514,98 €. Για την εμπορική αξία μην ρωτάτε, διότι το εμπόριο έχει πάψει να λειτουργεί εκεί και δύσκολα θα βρεις αγοραστή να σου δώσει κάτι παραπάνω από τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Όσο για τον Εμίρη που τυχόν ενδιαφερθεί για την βίλα στην Μύκονο, θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ντούτσαγα στο Αγρίνιο, έτσι για το εξωτικό του προορισμού.

 

Σχόλιο του διαχειριστή του site: Η φωτογραφία είναι από πάσχα στα Τρία Φανάρια (Αρχείο Φώτη Διαμαντή, πηγή: agrinionews), ωραία πλατεία στη «γενέθλια Ντούτσαγα (κάτ’)», τότε που δεν υπήρχε ΕΜΦΙΑ και η αντικειμενική αξία των σπιτιών ήταν ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.

AgrinioStories | Πηγή