Πλατυγιάλι – Λαμία | Σιωπή από την κυβέρνηση



Συντονιστικό Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας |

Σιωπή από την κυβέρνηση για τον κάθετο άξονα
Πλατυγιάλι – Αγρίνιο  – Καρπενήσι – Λαμία |

Παρά την ευρωπαϊκή του σημασία και τις τοπικές διεκδικήσεις,
το κρίσιμο έργο παραμένει εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων
Ανοικτή καταγγελία από το Συντονιστικό Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας |


Σε ανοιχτή καταγγελία προχώρησε το Συντονιστικό Όργανο Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποσύρει κάθε πολιτική βούληση για την προώθηση του κρίσιμου οδικού άξονα Πλατυγιάλι–Αγρίνιο–Καρπενήσι–Λαμία, ενός έργου εγνωσμένης ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο προβλέπεται από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Το Συντονιστικό καταγγέλλει την απαξίωση του αναπτυξιακού αυτού διαδρόμου, που θα μπορούσε να ενώσει το Ιόνιο με το Αιγαίο, να τονώσει τον τουρισμό και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ορεινών περιοχών που παραμένουν απομονωμένες. Την ίδια στιγμή, οι μόνοι βουλευτές που συνεχίζουν κοινοβουλευτικά τη διεκδίκηση είναι οι κ. Σταρακά, Ζαμπάρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Το Συντονιστικό δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και καλεί τους θεσμικούς φορείς να εγκαταλείψουν τη σιωπή και να υπερασπιστούν την υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ευρωπαϊκή της δέσμευση.

Ακολουθεί η καταγγελία

Η παρούσα κυβέρνηση ΔΕΝ θέλει το έργο. Παρόλο που το συντονιστικό ξεκίνησε να θέτει το θέμα ΘΕΣΜΙΚΑ (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτές ΝΔ, αρχικά, βουλευτές των λοιπών κομμάτων της Αιτωλοακαρνανίας), παρόλο που συστάθηκε διευρυμένο συντονιστικό όργανο με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος μετά από δύο μαζικές διαδηλώσεις, παρόλο που συναντήσαμε ή ενημερώσαμε και τους βουλευτές της ΝΔ, ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΙΩΠΟΥΝ, παρόλο που υπήρξαν αρχικά δημόσιες αναφορές και σε κάποιες περιπτώσεις συναντήσεις για το έργο αυτό. Το γιατί το επιβεβαίωσε χθες ο κύριος Ταχιάος σε επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Σταρακά. Θεωρεί ότι άλλα έργα στην Ελλάδα όπως το Δράμα-Αμφίπολη ή το Καλαμάτα- Μεθώνη είναι πιο αναπτυξιακά.

Ο υφυπουργός Υποδομών απάντησε υπηρεσιακά για τα πρώτα 28χμ και για τα πρώτα 7 που λέει θα ολοκληρωθούν ενώ σέρνονται για 16 χρόνια. Κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση μελετών ή για χρηματοδότηση και ένταξη στο έργο.

Ενημερώνουμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας ότι υπάρχει ΕΚΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ για αυτό το έργο την οποία και καταγγέλλουμε.

Γιατί σιωπούν ας μας το απαντήσουν.

Ενημερώνουμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας ότι οι μόνοι βουλευτές που ενδιαφέρονται κοινοβουλευτικά για αυτό το έργο είναι η κυρία Χριστίνα Σταρακά και ο κύριος Μίλτος Ζαμπάρας, καθώς και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Θα ενημερώσουμε για το χρόνο των κινητοποιήσεων όπως προαναγγείλαμε.

Υ.Γ. Για όποιους θεωρούν πονηρά ότι η επιτροπή κομματικοποιείται τους απαντάμε:

Διαχρονικά από το 1995 μέχρι σήμερα ΟΛΕΣ οι Κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για τη δέσμευση-υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με ένα έργο μέγιστης αναπτυξιακής σημασίας το οποίο έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα, ωστόσο όμως ελλείψει πολιτικής βούλησης, διαχρονικά, το ευρωπαϊκής σπουδαιότητας διευρωπαϊκό οδικό άξονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το έργο αυτό, από χαρακτηρισμένο ως άξονα διεθνούς σημασίας το υποβάθμιζαν σε έργο «βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου (κατά τμήματα) – Τμήμα Αγρινίου – Άγιος Βλάσσης ή το «βάφτιζαν» σε «Αναβάθμιση τμήματος της οδού Αγρίνιο- Άγιος Βλάσσης της Εθνικής οδού Αγρινίου-Καρπενησίου», με πρόσφατη τη δήλωση του κ. Ταχιάου (σ.σ. δεν γνώριζε καν στο χάρτη που βρίσκεται ο δρόμος αυτός…) ότι το έργο αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, το συντονιστικό των πολιτών ξεκίνησε τον αγώνα του ΘΕΣΜΙΚΑ από τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Τους ΚΑΛΟΥΜΕ να διεκδικήσουν σθεναρά το έργο, τη σημασία και σπουδαιότητα την έχει αναγνωρίσει η ίδια η Ε.Ε. πριν 30 χρόνια ((ΦΕΚ 2631/Β/2008, ΦΕΚ 253/ ΑΑΠ/2015)

«Πλατυγιάλι σύνδεση με Ιόνια οδό – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία (Α14): σημαντικός άξονας τόσο για την ανάπτυξη του Πλατυγιαλίου ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, όσο και για την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής περιοχής της Ακαρνανίας και της Ευρυτανίας, που θα συνδέει δύο πελάγη το Ιόνιο και το Αιγαίο».

Συντονιστικό Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας

 

————————————————————
Οι ανακοινώσεις  που δημοσιεύουμε στη στήλη αυτή
προωθούν δράσεις και απόψεις των συντακτών τους,

χωρίς να συμπίπτουν απαραίτητα με τις απόψεις και τις επιλογές μας