Παπαδημητρίου με Γισδάκη και Κρατική Ορχήστρα

Τo Σάββατο 30 Απριλίου ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν
με Παπαδημητρίου και όχημα τη μουσική και την ποίηση του ’21.

Διονύσιος Σολωμός – Ανδρέας Κάλβος – Lord Byron.
Το ηρωικό ποιητικό παρελθόν μέσα από τη ματιά του σήμερα

 

Το Σάββατο 30 Απριλίου ταξιδεύουμε στο ιστορικό παρελθόν με όχημα τη μουσική και την ποίηση, μέσα από τις συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη, του Γιώργου Κασαβέτη και του Άγγελου Θεοδωράκη-Παπαγγελίδη, στο Onassis Channel στο YouTube. Το κονσέρτο αποτελεί μέρος του κύκλου «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση», σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Σχεδίου και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Ελληνικό Σχέδιο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, συνεχίζει τη στήριξή του στην πρωτογενή δημιουργία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, αναθέτοντας σε νέους καλλιτέχνες την παραγωγή πρωτότυπων συνθετικών έργων. Ο κύκλος «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση» αποτελεί βήμα για νέες παραγγελίες έργων τόσο σε καταξιωμένους όσο και σε νεότερους συνθέτες. Παρουσιάζονται ενότητες νέων τραγουδιών με πηγή έμπνευσης ποιητικά κείμενα από την παγκόσμια δημιουργία πάνω σε θεματικές που προτείνει το Ελληνικό Σχέδιο.

Ένα κορυφαίο γεγονός ιστορικής σημασίας για τον ελληνισμό, στην ποιητική διάστασή του, με την αλήθεια του παρελθόντος εστιασμένη σε εμβληματικά ποιήματα ιστορικού περιεχομένου, γίνεται μουσική πράξη και αποκαλύπτεται στο σήμερα με τρόπο αυθεντικό και πηγαίο.

Τα  τραγούδια ερμηνεύουν ο Βασίλης Γισδάκης, η Βερόνικα Δαβάκη και ο Απόστολος Κίτσος

Παίζουν οι μουσικοί:

Αχιλλέας Γουάστωρ – πιάνο, ενορχηστρώσεις
Διονύσης Δερβιτσιώτης – βιολί
Τάσος Μυσιρλής – τσέλο
Θύμιος Παπαδόπουλος – πνευστά

Συντελεστές Video MOYΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Camera Crew: Γιάννης Καραμπάτσος, Γιάννης Κανάκης, Θοδωρής Πασπαλιάρης
Ήχος – Μοντάζ: Τάσος Κακούκης
Παραγωγή: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Διοικητική Υποστήριξη Τεχνικής Διεύθυνσης: Ρεβέκκα Στάμου
Line Producer: Δέσποινα Σιφνιάδου
Head of Video Production: Χρήστος Σαρρής
Συντονισμός Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη, Έλενα Χωρέμη

Σάββατο 30 Απριλίου | 20:30.
Παρακολουθήστε τη συναυλία:ΕΔΩ

«Κονσέρτο για πιάνο & ορχήστρα Νο 1»
«Συμφωνικές Μινιατούρες»

 

Την Κυριακή 1 Μαΐου, δύο ξεχωριστά κονσέρτα του Δημήτρη Παπαδημητρίου κάνουν πρεμιέρα back-to-back,
σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Μια συμπαραγωγή από το «Ελληνικό Σχέδιο» και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακολουθούν ενδεικτικές επιλογές από τα έργα του Μεγάλου Αιρετικού, μεταξύ άλλων οι Συμφωνικές Μινιατούρες «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων» και άλλες Συμφωνικές Μονογραφίες, με διευθυντή ορχήστρας τον ταλαντούχο μαέστρο Γιώργο Πέτρου.

Τα μέρη που θα παρακολουθήσουμε:

  • Incompleteness
  • Ζωγραφικά Soundtrack – Jackson Pollock
  • Τα Στίλβοντα Ποδήλατα
  • Οι Σχοινοβάτες
  • Η Διαβολική Χαρτορίχτρα
  • Λευκές Νύχτες

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.
Στο πιάνο ο σολίστ Τίτος Γουβέλης
Το έργο εκδίδεται σε CD-SACD σε 126 πόλεις από την γερμανική εταιρεία MDG.

Την Κυριακή 1η Μάϊου στις 21:00 ακολουθεί η πρεμιέρα για τη Σουίτα έργων του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τις Συμφωνικές Μονογραφίες καθώς και μέρη από τις Συμφωνικές Μινιατούρες “Οι Πλανόδιοι των Ονείρων”.

«Οι Συμφωνικές Μινιατούρες προκύπτουν από στιγμές απειθαρχίας, αναρχίας και αντίστασης του μυαλού στη διαδικασία σύνθεσης ενός άσχετου, μεγαλύτερου και χρονοβόρου έργου»  επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Ως σπαράγματα από ακυρωμένες επιθυμίες που ξετρυπώνουν λαθραία μέσα σε άσχετες συνθέσεις και σε πιάνουν στον ύπνο».

Καθώς ο όρος ‘συμφωνική μουσική’ παραπέμπει συνήθως σε μουσική μεγαλύτερης φόρμας για ορχήστρα και συνεπώς μεγάλης διάρκειας, η ιδέα του συνθέτη για τις Συμφωνικές Μινιατούρες δηλαδή μουσικής µε μικρότερη διάρκεια και φόρμα για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο ήταν µια πρόκληση – πρόσκληση για δημιουργία έξω από τις κλασικές φόρμες.

Οι δύο Συμφωνικές Μονογραφίες (Incompleteness, Pollock) είναι μονομερή και αυτοτελή έργα που αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο θέμα. Στην περίπτωση μας ένα Μαθηματικό Θεώρημα, αυτό του Gödel, και τον τρόπο που ζωγράφιζε τα έργα του ο αφηρημένος εξπρεσιονιστής Jackson Pollock.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη νέα παγκόσμια δισκογραφική έκδοση της γερμανικής MDG σε ηχογράφηση Super Audio Cd. Δηλαδή ηχογράφημα που αναπαράγει τον ήχο σε τρείς διαστάσεις. Εννοείται ότι το CD παίζει εξαιρετικά και σε απλό Stereo. Ο δίσκος εισάγεται στην Ελλάδα από το κλασικό δισκοπωλείο OPERA ART (Ακαδημίας, στην στοά της παλαιάς Λυρικής).

Συντελεστές
Παραγωγή: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μαρία Σαμαρτζή, Ειρήνη Λαγουρού, Βερόνικα Δαβάκη
Φροντιστής ΚOA: Νίκος Μπουρτζής
Ηχολήπτης: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Μαέστρος: Γιώργος Πέτρου
Διοικητικό Προσωπικό KOA: Λουκάς Καρυτινός, Πέτρος Αποστολίδης, Αλίκη Φιδετζή
Τεχνικός Ηχογράφησης SACD: Holger Schleger
Φωτογράφος: Γιάννης Σούλης

Παρακολουθήστε τη συναυλία ΕΔΩ

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

 


AgrinioStories