Μια πολιτεία που αδυνατεί να καλύψει τα αυτονόητα
για την εκπαίδευση των παιδιών της, θα είναι πάντα μια ηττημένη πολιτεία
Το γεγονός ότι η σχολική κοινότητα ενός σχολείου της πρωτεύουσας ενός νομού και μάλιστα ενός ιστορικού σχολείου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα, όπως η Παλαμαίκή σχολή, φτάνει στο σημείο να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, για να στρώσει ένα τσιμεντένιο δάπεδο σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα δεν αποτελεί τιμή για κανέναν, ιδιαίτερα δε, για την δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Τον γνωρίζουμε τον αντίλογο: «ξέρετε, δεν έχουμε λεφτά.. οι ανάγκες είναι μεγάλες, υπάρχουν σημαντικά κενά που πρέπει να καλυφθούν… και άλλα τέτοια». Αυτός ο αντίλογος όμως δηλώνει τις ανεπάρκειες της ελληνικής πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τις προτεραιότητές τους.
Ανεξάρτητα λοιπόν και πέρα από τον αντίλογο, είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι, αν βολευτούμε με το τσιμεντένιο δάπεδο σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα μιας σχολικής μονάδας που μόνο ένας ιδώτης μπορεί να υλοποιήσει τότε δυστυχώς τα στάνταρ της εκπαίδευσης χαμηλώνουν και απαξιώνονται πολύ.
Το γεγονός το πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση που εξέδωσε το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου στις 9-2-2022 για να ευχαριστήσει δημόσια την εταιρεία σκυροδέματος Σακελλάρης Δημ-Λιάρος Χαρ. ΑΤΕ, καθώς και κ. Κουφό Νικόλαο, οι οποίοι επωμίσθηκαν το συγκεκριμένο «βάρος».
«Είναι ιδιαίτερα παρήγορο πως στις δύσκολες εποχές που περνάμε υπάρχουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του 1ου Λυκείου Αγρινίου, που δημοσίευσε το messolonghinews «επιχειρηματίες -λίγοι δυστυχώς- που ευαισθητοποιούνται τόσο μπροστά στις ανάγκες των μαθητών και προσφέρουν αγόγγυστα τη πολύτιμη βοήθειά τους. Ελπίζουμε πως θα παρακινηθούν και άλλοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πόλης μας (έχουμε ήδη απευθυνθεί στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου) προκειμένου να μπορέσουμε να στρώσουμε με πλακάκια τα δάπεδα των δύο αιθουσών και να βάψουμε το σχολείο μας έτσι ώστε να προσφέρουμε στους μαθητές μας μετά από πολλά χρόνια ένα ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον».
Μία ερώτηση μόνο:
Να θεωρήσουμε δηλαδή, ότι η διεύθυνση του σχολείου απευθύνθηκε στο Επιτροπή Παιδείας του Δήμου της Ι.Π. του Μεσολογγίου και αυτή αρνήθηκε ή δήλωσε αδυναμία να ικανοποιήσει το… αυτονόητο;