Ο Μπελέρι, η ελληνική παρέμβαση και οι δημοτικές

Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες έχει γίνει χαμός
λόγω της προφυλάκισης του Μπελέρι υποψηφίου δημάρχου Χιμάρας.

Παντού στα ελληνικά ΜΜΕ μιλάνε για αλβανική επιθετικότητα και σπέκουλα κατά της ελληνικής μειονότητας. Αυτός ο λόγος προφανώς στην Ελλάδα λαμβάνει αυτόματα ρατσιστικό τόνο απέναντι στους Αλβανούς μετανάστες και μετανάστριες. Σε μια περίοδο προεκλογική στην Ελλάδα που τα κόμματα θέλουν να πανηγυρίζουν για την συμπεριληκτικοτητα τους, ο εθνικισμός δεν τους αφήνει.

Η ΝΔ έχει δώσει ρέστα στις απειλές απέναντι στην Αλβανία. Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε πιο διπλωματικό τόνο μεν αλλά στην ίδια λογική δε, ζητούν να γίνουν δεκτά τα δικαιώματα της μειονότητας και να μην διωχθεί ο Μπελέρι.

Αρχικά να διευκρινίσω ότι στην Αλβανία το σκηνικό με τον Μπελέρι δεν έχει πάρει τις ίδιες εκτάσεις όπως στην Ελλάδα. Προφανώς θεωρείται μεγάλο σκάνδαλο, αλλά συνεχίζει να είναι ένα επεισόδιο σε μια ευρύτερη εκλογική αρένα.

Πάμε τώρα σε μερικά ερωτήματα.

Γιατί πρέπει να προστατεύει το ελληνικό κράτος τον Μπελέρι; Επειδή είναι μειονότητα; Άρα, οποίος είναι μειονότητα ντε φάκτο δεν μπορεί να διωχθεί από το αλβανικό κράτος; Η ρητορική που προωθείται από την Ελλάδα είναι πολύ προβληματική, καθώς υποστηρίζει έμμεσα ότι η ελληνική μειονότητα δεν μπορεί να τεθεί στο πλαίσιο δικαιοδοσίας του αλβανικού κράτους.

Είναι η Χιμάρα ή όχι μειονοτική περιοχή; Η Χιμάρα δεν είναι αναγνωρισμένη μειονοτική περιοχή αλλά η ελληνική εξωτερική πολιτική μέσω ιδεολογικής πίεσης και πολιτικοοικονομικής εκστρατείας στοχεύει στο να θεωρηθεί η Χιμάρα μειονοτική περιοχή. Ο Μπελέρι το χει πει πολύ ξεκάθαρα ότι στόχος είναι ο εξελληνισμός της περιοχής.

Είναι ο Μπελέρι προβληματική φιγούρα η όχι; Ο Μπελέρι είναι πολύ προβληματική φιγούρα. Σκέτα νέτα είναι ακροδεξιός εθνικιστής που κατεβαίνει μαζί με την συμμαχία Μπερίσα-Μετα. Ο Μπερίσα δε, είναι και αυτός μια απεχθής εθνικιστική φιγούρα στην Αλβανική πολιτική σκηνή πνιγμένη στα σκάνδαλα.

Είναι ύποπτη η προφυλάκιση του Μπελέρι; Ναι προφανώς και είναι. Υπάρχει πιθανότητα να προφυλακίστηκε για να ανακοπεί η εκλογική του κάθοδος, υπέρ του υποψηφίου του Ράμα. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ως καταπίεση της μειονότητας και όχι ως πολιτικό παιχνίδι ισχύος. Η επικρατέστερη άποψη εντός Αλβανίας ήταν ότι δεν υπήρξε μια τέτοια ενέργεια, καθώς τον Ράμα δεν τον συμφέρει. Ο υποψήφιος του έχει κερδίσει ήδη 3 φορές σερί από το 2011.

Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία; Αδιαμφισβήτητα ναι. Ειδικά εμείς ως μεταναστά κατανοούμε πολύ καλά τις εθνοτικές διακρίσεις, να είναι καλά η Ελλάδα για αυτό. Όμως η ελληνική μειονότητα έχει εργαλειοποιηθεί από το ελληνικό κράτος ως μοχλός πίεσης απέναντι στο αλβανικό κράτος. Ας θυμηθούμε το ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να αποδώσει ιθαγένεια στην μειονότητα μέχρι τις αρχές 2000, για να μην διευκολύνουν την μετανάστευση τους στην Ελλάδα, ακριβώς για να μπορούν να πιέζουν το αλβανικό κράτος. Επίσης εφόσον καίγεται το ελληνικό κράτος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ας ανοίξουμε και το ζήτημα για την μειονότητα της Θράκης.

Αναρωτιομουν δύο μέρες τώρα που είμαι στην Αλβανία για την καθολική αποδοχή που απολαμβάνει το ΝΑΤΟ εδώ. Τελικά δεν είναι καθόλου απορίας άξιο γιατί η κοινή γνώμη στην Αλβανία λατρεύει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτό προφανώς έχει ιστορικές εξηγήσεις, βλ. πτώση καθεστώτος, πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία. Πλέον όμως η συμμετοχή σε αυτό και η στήριξη των ΗΠΑ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός περιφερειακού κράτους.

Σε άλλα νέα οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία κυλούν χωρίς δράματα. Μόνο δύο μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ψηφοφόρους. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η υποψηφιότητα του νέου αριστερού κόμματος στα Τίρανα, της Lëvizja BASHKE που ανταγωνίζεται ένα στιβαρό δικομματισμό με ισχυρή διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα που ανθολογούμε από το FB εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories