Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD)
είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης
για τον Διαβήτη παγκοσμίως. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σκοπός της είναι η προαγωγή της σημασίας της συντονισμένης και ομαδικής δράσης για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, ως κρίσιμου παγκόσμιου προβλήματος υγείας. Η εκστρατεία ενώνει την παγκόσμια κοινότητα που αποτελείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της ανάγκης για φροντίδα, εκπαίδευση και πόρους που θα υποστηρίξουν αυτούς που ζουν με Διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή με κύριο χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αιτία αυτής της διαταραχής είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μη αποτελεσματική δράση αυτής, με αποτέλεσμα το μη φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη βιώνουν διάφορες αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και στο γενικότερο τρόπο ζωής τους. Ως προς το γενικότερο τρόπο ζωής, τα άτομα καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα και αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και στη συναισθηματική τους υγεία. Αυτό εξηγείται:
Από βιολογικής πλευράς, καθώς οι αλλαγές στις τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι δυνατόν να φέρουν αλλαγές και στη διάθεση.Από συναισθηματικής πλευράς, καθώς η ζωή με διαβήτη είναι μια καθημερινή πρόκληση και μια συνεχής διαδικασία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ατόμου και της οικογένειάς του. Η συναισθηματική ευεξία επομένως, είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της συνολικής φροντίδας για την ρύθμιση και διαχείριση του διαβήτη Με δεδομένο το γεγονός ότι η πορεία της υγείας τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν, είναι υψίστης σημασίας τα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση που θα είναι εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός και η οποία θα παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.
Χωρίς την εκπαίδευση, τα άτομα με διαβήτη θα είναι λιγότερο προετοιμασμένα να λάβουν σωστές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά ζητήματα που προκύπτουν από το διαβήτη και, τέλος, μπορεί να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου τους. Η λανθασμένη διαχείριση θα οδηγήσει σε κακή έκβαση και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση είναι υψίστης σημασίας και για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, και αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Επιπλέον, ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι ζωτικός στην προσπάθεια αυτή, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στο να καταλάβουν τα άτομα με διαβήτη το πώς να διαχειρίζονται την πάθησή τους όσο καλύτερα μπορούν, έτσι ώστε οι επιλογές και οι ενέργειές τους να βασίζονται σε σωστή κρίση. Ένας άλλος σημαντικός παράγων είναι η φυσική δραστηριότητα. Αυτή βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη, στην διατήρηση του χαμένου σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα που έκαναν δίαιτα, αλλά και στη βελτίωση του σακχάρου αίματος στα άτομα με διαβήτη. Επί πλέον, η φυσική άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης, στη βελτίωση της υπερλιπιδαιμίας αλλά και της ποιότητας ζωής. Μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι το σημαντικό για την υγεία είναι η συστηματική αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι η πολύ έντονη άσκηση
Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης. Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για εκείνους που εξ ορισμού έχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος κ.ά.
Οδηγίες από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία: ΕΔΩ
Βίντεο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία: ΕΔΩ