Δράση για το κλίμα: Ανοιχτός χώρος για τους πολίτες

Ψήφισμα φέρνει τα ανθρώπινα δικαιώματα
στο προσκήνιο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Οι διοργανωτές ενός παγκόσμιου ψηφίσματος με την ονομασία “COP Civic Space“, το οποίο αναδεικνύει τους δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται στην Αίγυπτο, κάλεσαν να γίνει η 10η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης. Η Αίγυπτος, η οποία φιλοξενεί φέτος τη διάσκεψη COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ, έχει φυλακίσει πολλούς διαδηλωτές τα τελευταία εννέα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλών που καλούσαν για δράση για το κλίμα.

Στο ψήφισμα που υπογράφουν εκατοντάδες οργανώσεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η 350.org, η Διεθνής Αμνηστία, η Fridays for Future και πολλές άλλες, οι διοργανωτές καλούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του ειρηνικού συνέρχεσθαι. Οι συντάκτες γράφουν: «Τονίζουμε ότι η αποτελεσματική δράση για το κλίμα δεν είναι δυνατή χωρίς ανοιχτό χώρο για τους πολίτες».

Υπάρχει μια κραυγαλέα έλλειψη διαμαρτυρίας της κοινωνίας των πολιτών στην COP27, σε πλήρη αντίθεση με την έντονη και δυναμική παρουσία των ακτιβιστών για το κλίμα στην COP26 στη Γλασκώβη πέρυσι. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αφυπνίζονται για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και την αποτυχία των διεθνών διαπραγματευτών να αναλάβουν ουσιαστική δράση, η σιωπή στα πεζοδρόμια γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο Tonino Lamborghini της Αιγύπτου και στους κεντρικούς δρόμους του Σαρμ Ελ Σέιχ είναι εκκωφαντική.

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της COP27, ο Eyal Weintraub, συνιδρυτής της οργάνωσης Youth for Climate Αργεντινής, δήλωσε: «Δεν έχω δει ούτε μία διαμαρτυρία έξω από τις πύλες και μόνο περιορισμένες διαμαρτυρίες σε «επιτρεπόμενες» περιοχές μέσα στη Μπλε Ζώνη». Η Μπλε Ζώνη είναι η περιοχή όπου διεξάγονται οι επίσημες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Η αδυναμία των ατόμων – τόσο των Αιγυπτίων όσο και εκείνων από άλλες χώρες – να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά εκτός των στενά καθορισμένων ειδικών ζωνών διαμαρτυρίας έρχεται σε αντίθεση με τις ελευθερίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύουν και υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, οι ανησυχίες των υπογραφόντων του ψηφίσματος επεκτείνονται πολύ πέρα από τις δύο εβδομάδες της διάσκεψης COP27.

«Καλούμε επίσης την Αίγυπτο να σταματήσει τις διώξεις κατά ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και να εγγυηθεί χώρο για την κοινωνία των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- να εργάζονται χωρίς το φόβο εκφοβισμού, παρενόχλησης, σύλληψης, κράτησης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντιποίνων, μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση των άδικα φυλακισμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την άρση των αυθαίρετων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων και το κλείσιμο όλων των πολιτικά υποκινούμενων υποθέσεων κατά ακτιβιστών που στοχοποιούνται για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μία από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ηγούνται του ψηφίσματος είναι η Ένωση για την Ελευθερία της Σκέψης και της Έκφρασης (AFTE). Ο Mohamed Abdel Salam, διευθυντής της AFTE, δήλωσε: «Το κύριο αναγκαίο βήμα για την επίτευξη της κλιματικής δικαιοσύνης είναι να σταματήσουν όλες οι κατασταλτικές πολιτικές και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Αιγύπτιοι πολίτες δεν έχουν καμία ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι αιγυπτιακές αρχές δεν εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιπτώσεις και να εγείρουν τα αιτήματά τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών κατασταλτικών πολιτικών, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών, το πάγωμα της έκδοσης του νόμου για την πρόσβαση στην πληροφόρηση και η μείωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενούν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28) του επόμενου έτους, είναι επίσης προβληματική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «η κυβέρνηση [των ΗΑΕ] συνέχισε να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων κρατήσεων, της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης των κρατουμένων, της καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της παραβίασης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή».

Η φιλοξενία μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα αντιπροσωπεύει μια σημαντική δέσμευση της χώρας υποδοχής και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ουσιαστική διεθνή πρόοδο για την κλιματική κρίση. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Yasmin Omar της Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη, «η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κρίσεων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για να «κάνει πράσινο ξέπλυμα» της φήμης ενός από τους χειρότερους καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Η αλληλεγγύη του κόσμου στα αιτήματά μας δημιούργησε μια μοναδική δυναμική για να μπουν στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ζωτικής σημασίας συζητήσεις κατά τη διάρκεια της COP27 και να καλέσουμε την Αίγυπτο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των κρατουμένων για τα δικαιώματα και να ανοίξει τον χώρο των πολιτών».

 

Μετάφραση από τα αγγλικά: Πηγή
Φωτοιγραφία: Διαμαρτυρία στη Γλασκώβη της Σκωτίας πριν από την COP26 το 2021. (Φωτογραφία: Francis Mckee, wikimedia commons)

AgrinioStories