Μνήμη χρονολογίου της 5ης Μαρτίου

5 Μαρτίου 2024

Είναι η 65η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Υπολείπονται 301 ημέρες για τη λήξη του.
🌅 Ανατολή ήλιου: 06:50 – Δύση ήλιου: 18:22
Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 32 λεπτά
🌗 Σελήνη 23.9 ημερών
Χρόνια πολλά στους: Αρχέλαο, Ευλόγιο, Ευλογή, Ευλογία,
Ευλογούλα, Ευλογίτσα και Κόνωνα

Γεγονότα

 

1913 – Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. Τις απογευματινές ώρες της 5ης/18ης Μαρτίου 1913 ο βασιλιάς, συνοδεία του υπασπιστή του, ταγματάρχη Φραγκούδη, αναχώρησε από την κατοικία του, προκειμένου να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στο γερμανικό πολεμικό σκάφος Goeben, που ναυλοχούσε στο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδρομής, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αγίας Τριάδας, ο Αλέξανδρος Σχινάς πλησίασε το βασιλιά και τον πυροβόλησε μία φορά από μικρή απόσταση, επιφέροντας σε αυτόν καίριο πλήγμα.
Ο Γεώργιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιατρείο του Παπάφειου Ιδρύματος, αλλά το ιατρικό προσωπικό δεν μπόρεσε να του παράσχει καμία βοήθεια, καθώς ο βασιλιάς ήταν ήδη νεκρός. Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης, ο Αλέξανδρος Σχινάς, συνελήφθη και μετήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Φαλήρου Θεσσαλονίκης.

«Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

1922 – Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου. Ο Δράκουλας (Dracula) υπήρξε μυθιστορηματικός ήρωας, αλλά και ιστορικό πρόσωπο. Ο μυθιστορηματικός Δράκουλας «γεννήθηκε» από τη γραφίδα του άγγλου συγγραφέα Μπραμ Στόκερ και το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφόρησε στις 18 Μαΐου του 1897. Πρόκειται για έναν ρουμάνο ευγενή, με γοητευτική προσωπικότητα, καλούς τρόπους, αλλά με δίψα για αίμα. Ο «Δράκουλας» είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, ενταγμένο στη μεγάλη παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Στόκερ διηύθυνε το ονομαστό Θέατρο Lyceum του Λονδίνου και για να συμπληρώσει το εισόδημά του έγραφε λαϊκά μυθιστορήματα, χωρίς ιδιαίτερες λογοτεχνικές απαιτήσεις. Ένα από αυτά, ο «Δράκουλας» του χάρισε δόξα και φήμη, αν και δεν ήταν ο πρώτος διδάξας του είδους. Ιστορίες με βρικόλακες γράφονταν και πριν από τον Στόκερ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον «Φρανκεστάιν» της Μέρι Σέλεϊ (1818), το «Βαμπίρ» του Τζον Πολιντόρι (1819) και το ποίημα «Ο γκιαούρης» του Λόρδου Βύρωνα (1813).
Όμως, ο «Δράκουλας» κέρδισε το στοίχημα από πολύ νωρίς, χάρη στην προτίμηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πάνω από 160 ταινίες έχουν γυριστεί με ήρωα τον ευγενή βρικόλακα, καθιστώντας τον ως έναν από τους δημοφιλέστερους κακούς στη λαϊκή μυθολογία του 20ού αιώνα. Η πρώτη έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου του 1922 με τίτλο «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, ενώ χαρακτηριστικός είναι επίσης ο «Δράκουλας» (1931) του Τοντ Μπράουνινγκ με τον Μπέλα Λουγκόζι στον πρωταγωνιστικό ρόλο (1931) και ο κατά Φράνσις Φορντ Κόπολα «Δράκουλας» (1992).
Ως ιστορικό πρόσωπο ο Δράκουλας υπήρξε με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή Βλαντ ο Παλουκωτής και καταγόταν από ευγενή γενιά. Το όνομά του στα πρώιμα ρουμανικά σημαίνει ο γιος του διαβόλου («Ντρακουλέα»). Ωστόσο, δεν είναι εξακριβωμένο αν ο Βλαντ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ήρωα του Μπραμ Στόκερ.
Ο Βλαντ (1431-1476) ηγεμόνευσε ως βοεβόδας για οκτώ χρόνια την περιοχή της Βλαχίας, όπου βρίσκονται τα Καρπάθια Όρη. Έμεινε στην ιστορία για τη θηριωδία του, καθώς σκότωσε κοντά στους 40.000 ανθρώπους, αντιπάλους της εξουσίας του, «εγκληματίες και άλλα παράσιτα της κοινωνίας» όπως τους χαρακτήριζε, χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή σ’ αυτόν μέθοδο του ανασκολοπισμού. Οι αριθμοί μπορεί να είναι υπερβολικοί, επειδή οι πληροφορίες προέρχονται από τους γερμανούς αντιπάλους του, που κατοικούσαν στη γειτονική Ουγγαρία.
Ο Βλαντ, πάντως, τιμάται ως ήρωας από τους Ρουμάνους. Με την απάνθρωπη τακτική του ανασκολοπισμού που εφάρμοζε, έστειλε στον άλλο κόσμο κάπου 100.000 Τούρκους, εκδιώκοντας τους Οθωμανούς από τη χώρα του

 

1956 – Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956 αντιμετώπισε εμπορική αποτυχία αλλά και επιθετικότητα μεγάλης μερίδας του τύπου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εφημερίδες της εποχής Εστία και Αυγή, κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα.
Η ταινία είναι βαθιά υπαρξιακή. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης (Νίκος Κούνδουρος) την χαρακτηρίζει “εγκεφαλική” σε συνέντευξή του, στον Λάκη Παπαστάθη, στην εκπομπή Παρασκήνιο, παραγωγή: CINETIC 2012. Έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τον 20ό αιώνα.
Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Βασίλη Ραφαηλίδη, ο οποίος έγραψε ότι με αυτή την ταινία ο ελληνικός κινηματογράφος πέρασε από την Προϊστορία στην Ιστορία. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

 

1994 – Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.
Ως Spam χαρακτηρίζονται να ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα που αποστέλλονται μαζικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το πρώτο καταγεγραμμένο μήνυμα spam εστάλη την 1η Μαΐου 1978 σε περίπου 400 παραλήπτες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, εκ μέρους του κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών DEC, που πλέον έχει κλείσει.
Η λέξη spam δεν σημαίνει κάτι στα αγγλικά. Τα «ανεπίκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη κονσέρβα κρέατος της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων Hormel.
Τα βαφτίσια του spam έγιναν σε ένα σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον, στο οποίο μία ομάδα Βίκινγκς βρίσκεται σε ένα εστιατόριο που σερβίρει όλα τα πιάτα με spam και επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας. Αυτό είναι και το νόημα του όρου: κάτι που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και προκαλεί μεγάλη ενόχληση.
Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η μεθοδολογία του spam. Στις 12 Απριλίου 1994 ενεργοποιήθηκε το πρώτο πρόγραμμα μαζικής αποστολής ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποίησε ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Σήμερα, η μαζική αποστολή μηνυμάτων γίνεται αυτόματα μέσω των λεγόμενων botnets, δικτύων από μολυσμένους υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών. Υπολογίζεται ότι το 30% των υπολογιστών χωρίς επαρκή προστασία μέσω αντιικών προγραμμάτων έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει το σύστημα σε αναμεταδότη διαφημιστικών μηνυμάτων.

 

 

Γεννήσεις

 

 

1857 – Σωτήριος Βούλγαρης, έλληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προιόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Ηταν ο μόνος που επιβίωσε από τα 11 παιδιά της οικογένειας και κατά συνέπεια ο μόνος που μπορούσε να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση στον τομέα της αργυροχοΐας. Εχοντας ως πρότυπο τον παππού του, Κωνσταντίνο, ο Σωτήρης Βούλγαρης έγινε ένας παθιασμένος αργυροχόος, κατασκευάζοντας πρώτα ζώνες και στην συνέχεια σκουλαρίκια, θήκες για σπαθιά και κουμπιά από ασήμι. Το ταλέντο και το μεράκι του τον οδήγησαν στο να ανοίξει ένα κατάστημα κοσμημάτων μαζί με τον πατέρα του στην Παραμυθιά Θεσπρωτιάς, από όπου και καταγόταν.
Ωστόσο το 1873, ενώ η περιοχή της Ηπείρου ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν την Παραμυθιά για να την ξαναχτίσουν από την αρχή. Το μικρό κατάστημα του Βούλγαρη υπέστη μεγάλες ζημιές και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σωτήριος Βούλγαρης έπεσε θύμα ληστείας το 1876, χάνοντας πολλά από τα κοσμήματά του. Τότε ο πατέρας του πήρε την μεγάλη απόφαση και είπε στον Σωτήριο: «Ας φύγουμε από τη χώρα ας βρούμε μια γη όπου θα μπορούμε και να ζήσουμε και να εργαστούμε ειρηνικά».
Και αυτό έκαναν… πρώτη στάση ήταν η Κέρκυρα όπου άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο του σπιτιού τους και συνέχισαν για λίγο καιρό να κάνουν την δουλειά που τόσο καλά γνώριζαν, να φτιάχνουν κοσμήματα κι άλλα. Μέχρι που ο Σωτήριος Βούλγαρης συνάντησε στο νησί τον Δημήτριο Κρέμο, έναν Μακεδόνα αργυροχόο, ο οποίος στην συνέχεια έμελλε να γίνει συνεργάτης του. Ωστόσο και οι δύο σύντομα κατάλαβαν πως η Κέρκυρα δεν τους χωρούσε… έπρεπε να κατευθυνθούν προς την χώρας του στιλ και της αναγέννησης…. την Ιταλία.
Εκεί πρώτος τους σταθμός ήταν η πόλη Μπρίντιζι και εν συνεχεία η Νάπολη όπου και άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα στην Piazza dei Martiri το φθινόπωρο του 1880. Στην Νάπολη δεν κάθισαν πολύ, καθώς και εκεί το κατάστημά τους λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές. Ετσι Βούλγαρης και Κρέμος έκαναν τον μεγάλο βήμα και πήγαν στην Ρώμη το 1881.
Στην Ρώμη στάθηκαν τυχεροί, καθώς ένας γενναιόδωρος Ιταλός, πωλητής ελληνικών σφουγγαριών, ονόματι Καντίνις, τους πρόσφερε μία μικρή γωνιά του καταστήματός του στην οδό Via Sistina, ώστε να εκθέσουν τις δημιουργίες τους. Ωστόσο οι διαφωνίες δεν άργησαν να έρθουν μεταξύ των δύο συνεργατών. Η αντίθετη άποψη που είχε ο Σωτήριος από τον Δημήτρη είχαν ως αποτέλεσμα ο πρώτος να αναλάβει μόνος του την επιχείρηση και να μεταφερθεί στην οδό Βία Κοντότι. Εκεί άνοιξε ένα μαγαζί με γούρια και κοσμήματα, δημιουργίες που οι Ιταλοί λάτρεψαν. Η καριέρα του τότε ξεκινούσε και προβλεπόταν μεγάλη…

 

1922 – Πιερ Πάολο Παζολίνι, σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας. Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι γεννήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας στις 5 Μαρτίου του 1922, χρονιά που ανεβαίνει στην εξουσία ο Μουσολίνι. Το γεγονός αυτό αποτελεί σταθμό και για την κοινωνική διάρθρωση της Ιταλίας που αλλάζει μορφή χάνοντας σιγά σιγά την αναγεννησιακή της παράδοση και καταντώντας χώρα μιας μάζας μικροαστών στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλογαιοκτημόνων.
Γι’αυτό το λόγο κιόλας ο Παζολίνι υπήρξε δηλωμένος Μαρξιστής και αμετανόητος Αντιφασίστας.Σχεδόν όλες οι ταινίες του περιέχουν κοινωνικά και πολιτικά σχόλια για τα λαϊκά και αστικά στρώματα, τα οποία συμβαδίζουν με τις αρχές του Μαρξισμού, όπως Το θεώρημα (1968) και το Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.
Πατέρας του ήταν ο Κάρλο Παζολίνι, υπαξιωματικός του πεζικού, γόνος παλιάς οικογένειας της Ραβέννας, της οποίας κατασπατάλησε τη μικρή περιουσία και κατατάχτηκε στο στρατό ως μοναδική λύση. Μητέρα του η Σουζάνα Κολούσι, από οικογένεια εύπορων αγροτών, δασκάλα, απ’ την Καζάρσα του Φριούλι, ακριτική περιοχή της Ιταλίας στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το επάγγελμα του Κάρλο Παζολίνι ως στρατιωτικού υποχρεώνει την οικογένειά του σε συνεχείς μετακινήσεις. Στο Κονιλιάνο του Μπελούνο γεννιέται, το 1925, ο αδερφός του Γκουίντο-Αλμπέρτο.

 

1942 – Φελίπε Γκονζάλες, (ισπανικά: Felipe González Márquez, 1942-) είναι Ισπανός πολιτικός. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ισπανικά: Partido Socialista Obrero Español, PSOE) από το 1974 έως το 1997 και πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996. Είναι ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της χώρας καθώς κατάφερε να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα τέσσερις συνεχόμενες φορές. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ο Φελίπε Γκονθάλεθ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1942 στη Σεβίλλη, γιος ενός αγρότη που είχε ένα μικρό γαλακτοκομείο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο. Εκεί γνώρισε μέλη της Σοσιαλιστικής Συνδικαλιστικής Γενικής Ένωσης Εργαζομένων που ήταν μυστική εκείνη την εποχή. Επίσης, επικοινώνησε με μέλη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και άρχισε να παίρνει μέρος στην παράνομη δραστηριότητα. Εκείνη την εποχή υιοθέτησε το ψευδώνυμο Ισίδωρος και μετακόμισε στη Μαδρίτη. Όταν πέθανε ο Φράνκο το 1975 έγινε αρχηγός του κινήματος εναντίον των δικτατορικών υπολειμμάτων και ήταν πρωτεργάτης της μετάβασης στη δημοκρατία στη χώρα του μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Αδόλφο Σουάρεθ. Στις πρώτες δημοκρατικές γενικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το 1977, το κόμμα του Γκονθάλεθ ήρθε δεύτερο αναδεικνύοντας τον ίδιο ως πολλά υποσχόμενο νέο πολιτικό. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να κερδίσει στις εκλογές του 1979.

 

 

Θάνατοι

 

 

1827 – Πιερ Σιμόν Λαπλάς, (Pierre-Simon Laplace, 23 Μαρτίου 1749 – 5 Μαρτίου 1827) ήταν Γάλλος μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος. Οι μελέτες του πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος. Γεννήθηκε το 1749 στο Μπωμόν-αν-Ωζ (Beaumont-en-Auge), στη στρατιωτική σχολή του οποίου σπούδασε με τη βοήθεια των συμπατριωτών του, επειδή προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Σε ηλικία 18 ετών (1767) διορίστηκε καθηγητής των μαθηματικών στη στρατιωτική σχολή του Παρισιού. Άρχισε από τότε να ασχολείται πολύ σοβαρά με την έρευνα και το 1773 παρουσίασε πρότυπη μαθηματική εργασία επί διαφορικού λογισμού. Τότε έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας και πρόεδρος της επιτροπής οργάνωσης του Πολυτεχνείου. Εκλέχθηκε γερουσιαστής και αργότερα έφτασε μέχρι το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών. Το 1804 έλαβε τον τίτλο του κόμητα και το 1817 τον τίτλο του μαρκήσιου, μετά από την αποκατάσταση των Βουρβόνων. Πέθανε το 1827. Συνέγραψε σειρά έργων που εξέδωσε αργότερα η γαλλική κυβέρνηση σε επτά τόμους και στη συνέχεια και η Ακαδημία των Επιστημών.

1827 – Αλεσάντρο Βόλτα. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο (Como) του Πελεντριου. Οι γονείς του Φίλιππος Βόλτα (Filippo Volta) και η Μαρία Μανταλένα Ινζάγκι (Maria Maddalena Inzaghi), τον έστειλαν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος. Το 1774 έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο. Το πάθος του ήταν πάντα η μελέτη της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ ακόμα ήταν νέος σπουδαστής έγραψε και ποίημα στα λατινικά σε αυτήν την συναρπαστική νέα ανακάλυψη. Το πρώτο επιστημονικό έγγραφό του, είχε τον τίτλο De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus. Πολύ νέος δημοσίευσε την πρώτη του πραγματεία πάνω στη «λουγδουνική λάγηνο», έναν νέο βελτιωμένο τύπο ηλεκτροσκοπίου. Το επίτευγμα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του, το Κόμο, αλλά και τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Το 1778 ανακάλυψε και απομόνωσε το αέριο μεθάνιο (CH4). Η επόμενη επινόησή του ήταν το «ηλεκτροφόρο», δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες, η μία από εβονίτη και η άλλη με μονωτική λαβή που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά. Κατ’ ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη μπαταρία. Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις του ευδιόμετρου, του «ηλεκτρικού πιστολιού», της άσβηστης «λυχνίας υδρογόνου» και ως επακόλουθο η έδρα φυσικής το 1779 στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Το 1780 ο Λουίτζι Γκαλβάνι, φίλος του Βόλτα, ανακάλυψε ότι η επαφή δυο διαφορετικών μετάλλων, μέσω του ιστού ενός βατράχου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Βόλτα άρχισε να πειραματίζεται το 1794 χρησιμοποιώντας μόνο τα μέταλλα και διαπίστωσε ότι ο ζωικός ιστός δεν ήταν απαραίτητος για την παράγωγη του ηλεκτρικού ρεύματος και το 1800 κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη ηλεκτρική (βολταϊκή) στήλη (μπαταρία) Το 1801 παρουσίασε την ηλεκτρική στήλη του στο Μέγα Ναπολέοντα, ο οποίος τον ανακήρυξε Κόμη και Γερουσιαστή στο Βασίλειο της Λομβαρδίας. Το 1815 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας τον όρισε διευθυντή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.

2016 – Ρέι Τόμλινσον (Raymond Samuel “Ray” Tomlinson, 23 Απριλίου 1941 – 5 Μαρτίου 2016) ήταν ένας πρωτοπόρος Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύστημα ARPANET, πρόδρομο του Internet, το 1971. Αυτό ήταν το πρώτο σύστημα το οποίο καθιστούσε εφικτή την αποστολή e-mail μεταξύ χρηστών συνδεδεμένων στο ARPANET μέσω διαφορετικών υπολογιστών. Προηγουμένως, το ταχυδρομείο μπορούσε να αποσταλεί μόνο μεταξύ όσων χρησιμοποιούσαν τον ίδιο υπολογιστή. Για να επιτευχθει αυτό, χρησιμοποίησε το σύμβολο @ για να διαχωρίσει το όνομα του χρήστη από το όνομα του υπολογιστή, ένα σύστημα το οποίο έκτοτε εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το διαδικτυακό Hall of Fame, αναγνωρίζοντας το έργο του, σχολίασε: «Το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τόμλινσον επέφερε μια ολοκληρωτική επανάσταση, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων». Ο Τόμλινσον είναι διεθνώς γνωστός και αναγνωρισμενος ως ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Τόμλινσον γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης, αλλά η οικογένειά του σύντομα μετακόμισε στο μικρό, ανεξάρτητο χωριό του Βέιλ Μιλς, στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Κεντρικό Σχολείο του Μπροαντάλμπιν, στο κοντινό Μπροαντάλμπιν, της Νέας Υόρκης. Αργότερα φοίτησε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ στην Τροία της Νέας Υόρκης. Το 1963 έλαβε πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού. Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ, εισήλθε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (MIT) για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Στο ΜΙΤ, ο Τόμλισον εργάστηκε στον Όμιλο Επικοινωνίας Λόγου και ανέπτυξε ένα υβριδικό αναλογικό-ψηφιακό σύστημα σύνθεσης ομιλίας, ως θέμα της διατριβής του στην ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική, το 1965.

 

 

Πηγές: Σαν σήμερα, el.wikipedia
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Χρονολόγιο
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Χρονολόγιο