Μνήμη χρονολογίου της 9ης Φεβρουαρίου


.

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»

– 9 Φεβρουαρίου 2025 –

Είναι η 40η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Yπολείπονται 325 ημέρες για τη λήξη του.
🌅  Ανατολή ήλιου: 07:21 – Δύση ήλιου: 17:57 – Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 36 λεπτά
🌔  Σελήνη 11.6 ημερών

Χρόνια πολλά στους: Μάρκελο, Παγκράτιο, Παγκρατία,
Νικηφόρο, Νικηφορία, Νικηφόρα


| Γεγονότα

 

1824 – Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.

Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.

Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της επιτροπής που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης.

 

1909 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

Τίτλος εφημερίδων, που εκδίδονταν κατά καιρούς στην Ελλάδα. Πιο γνωστός Ριζοσπάστης είναι το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κυκλοφορία. Η πρώτη εφημερίδα με τον τίτλο «Ριζοσπάστης» εκδόθηκε στις 4 Απριλίου 1850 στην Κέρκυρα και εξέφραζε τις αρχές του κόμματος των «Ριζοσπαστών», που δρούσε στα Επτάνησα κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας. Ακολούθως εκδόθηκαν δύο εφημερίδες με τον ίδιο τίτλο: η πρώτη στην Κεφαλληνία το1863, προσκείμενη και αυτή στους «Ριζοσπάστες» και η δεύτερη στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου 1878.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1909 ο νομομαθής και πολιτικός Γεώργιος Φιλάρετος εξέδωσε την εφημερίδα Ριζοσπάστης ως «εβδομαδιαία εφημερίδα δημοκρατικών αρχών». Η νέα εφημερίδα, που ήταν όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγάνδιζε την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Άσκησε σημαντική επίδραση κατά την Επανάσταση στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909). Εξέδωσε το τελευταίο φύλλο της στις 18 Φεβρουαρίου 1911. Στις 12 Ιουλίου 1916 ο σοσιαλιστής Γιάννης Πετσόπουλος (1891-1965) εξέδωσε στη Θεσσαλονίκη την δεκαπενθήμερη εφημερίδα Ριζοσπάστης, που ήταν η μοναδική αντιμοναρχική εφημερίδα κατά το βενιζελικό κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Μετά την καταστροφή των γραφείων της από φιλομοναρχικούς αξιωματικούς μετέφερε την έδρα της εφημερίδας στην Αθήνα, όπου ο Φιλάρετος, ως ιδιοκτήτης του τίτλου, επέτρεψε στο Πετσόπουλο την κυκλοφορία της.

Στις 23 Ιουλίου 1917, ο Ριζοσπάστης κυκλοφόρησε ως «εφημερίδα δημοκρατικών αρχών», με διευθυντή τον Γιάννη Πετσόπουλο και αρχισυντάκτη τον Νικόλαο Γιαννιό (1885-1958). Στις 23 Σεπτεμβρίου 1918 διακόπηκε η κυκλοφορία της εφημερίδας για τρεις μήνες, λόγω της αποχώρησης του Γιαννιού, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Ριζοσπάστης επανεκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1918 και τάχθηκε στο πλευρό του νεοσύστατου «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος» (ΣΕΚΕ), προδρόμου του ΚΚΕ.

 

| Γεννήσεις

 

1943- Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την έρευνα του στην ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Κλίντον.

Είναι γνωστός για την επικριτική του στάση σε θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών και το ρόλο διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Στίγκλιτς θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαίνοντες οικονομολόγους σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές αναφορές, ενώ το 2011 κατατάχτηκε από το αμερικανικό περιοδικό Time μεταξύ των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα.

Το έργο του εστιάζεται σε θέματα κατανομής πλούτου, διεθνούς εμπορίου και διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τακτικός αρθρογράφος σε διεθνή ενημερωτικά έντυπα.

Από το σύνολο του συγγραφικού έργου του Τζόζεφ Στίγκλιτς έχουν μεταφραστεί στην ελληνική:

(2012) Το τίμημα της ανισότητας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος ISBN 978-960-484-377-0
(2011) Ο θρίαμβος της απληστίας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος ISBN 978-960-484-169-1
(2003) Η μεγάλη αυταπάτη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη ISBN 960-14-0813-4
(1998) Σοσιαλισμός προς ποια κατεύθυνση;, Κριτική ISBN 960-218-155-9
(1992) Οικονομική του δημόσιου τομέα, Κριτική ISBN 960-218-054-4

 

| Θάνατοι

 

1981 -Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around The Clock»). Ήταν αμερικανός τραγουδιστής κι ένας από τους ανθρώπους που έκαναν το Rock and Roll παγκόσμια μουσική γλώσσα. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925 και το πλήρες όνομά του ήταν Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον Χάλεϊ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη μουσική σε ηλικία 21 ετών, το 1946, με το συγκρότημα της κάντρι «Down Homers». Μετά από αρκετές αποτυχίες στη δισκογραφία, αποφάσισε να δουλέψει ως περιοδεύον μουσικός και DJ.

Το 1953 ο Μπιλ Χάλεϊ δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, τους «Κομήτες» (The Comets). Την ίδια χρονιά γράφτηκε γι’ αυτόν το θρυλικό κομμάτι «Rock Around the Clock». Το ηχογράφησε ένα χρόνο αργότερα, χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Το 1955 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» και «απογειώθηκε». Η τεράστια επιτυχία της ταινίας ήταν η αφορμή για να έρθει το μεγάλο λευκό ακροατήριο σε επαφή με το Rock and Roll και να ανοίξουν οι πόρτες σε καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο οποίος θα επισκιάσει τελικά τον Μπιλ Χάλεϊ.

Στο υπόλοιπο της καριέρας του, ο Χάλεϊ συνέχισε να γνωρίζει κάποια επιτυχία, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μεγάλες επιτυχίες έγιναν ακόμα δύο τραγούδια του, το «Shake, Rattle & Roll» και «See you later alligator». Ο Μπιλ Χάλεϊ πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1981.

 

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 9η Φεβρουαρίου

—————————————————————————————
Πηγές: https://www.sansimera.gr/| https://el.wikipedia.org/