Μνήμη χρονολογίου της 27ης Μαρτίου 2025


...

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»

 – 27 Μαρτίου 2025 – 

Είναι η 86η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Υπολείπονται 279 ημέρες για τη λήξη του.
🌅  Ανατολή ήλιου: 06:17 – Δύση ήλιου: 18:43 – Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 26 λεπτά
🌘  Σελήνη 27.2 ημερών

Χρόνια πολλά στους: Φιλητό, Φιλήτα, Φιλήτη, Λυδία, Λύδα,
Μακεδόνιο, Μακεδόνα, Μακεδόνη, Μακεδονία και Ματρώνα


| Γεγονότα

 

1821 – Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.

Ως τα μέσα Μαρτίου ο Υψηλάντης είχε συγκροτήσει ένοπλο σώμα, αποτελούμενο από 4.000 (οι 2.000 ανήκαν στον «Ιερό Λόχο») και μπήκε θριαμβευτικά στο Βουκουρέστι στις 27 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο. Η είδηση αυτή θορύβησε τον τσάρο, που ήταν επίλεκτο μέλος της «Ιεράς Συμμαχίας».

Ο Τσάρος Αλέξανδρος έδωσε την άδεια στα σουλτανικά στρατεύματα να εισέλθουν στη Μολδοβλαχία και να καταστείλουν την εξέγερση, ενώ ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αναγκάστηκε να αφορίσει τους επαναστάτες, όταν ο σουλτάνος απείλησε με γενική σφαγή του ελληνικού πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προστριβές του Υψηλάντη με τους τοπικούς προκρίτους, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η προχειρότητα με την οποία εκδηλώθηκε, προδιέθεταν για την αποτυχία της. Μετά την ήττα του Υψηλάντη στη Μάχη του Δραγατσανίου (7 Ιουνίου 1821), η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία φυλλορρόησε και παρά τις κάποιες αναλαμπές έσβησε τον Σεπτέμβριο του 1821.

1973 – Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Ο Νονός». Σαν σήμερα, 27 Μαρτίου 1973, στην τελετή της Ακαδημίας των Όσκαρ, οι διοργανωτές και οι παρουσιαστές βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για εκείνους κατάσταση.  Ο Μάρλον Μπράντο κερδίζει το Όσκαρ για την συγκλονιστική ερμηνεία του, στην ταινία «Ο Νονός» αλλά το αρνείται… διά αντιπροσώπου.

Στη θέση του στέλνει μια νεαρή ινδιάνα ηθοποιό, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση του Μπράντο ότι δεν δέχεται το βραβείο με ένα σύντομο μήνυμα μπροστά σε ένα έκπληκτο κοινό και τους αμήχανους παρουσιαστές (τον Ρότζερ Μουρ και τη Σουηδέζα συμπαρουσιάστριά του, Λιβ Ούλμαν) ανεβαίνει στην σκηνή και ανακοινώνει πως ο Μπράντο δεν δέχεται το βραβείο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κινητοποίηση ινδιάνων ακτιβιστών στο Γούντεν Νι και διαμαρτυρίας για τον τρόπο τον οποίο ιθαγενείς των ΗΠΑ απεικονίζονταν στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η νεαρή Λιτλφέδερ ήταν πρόεδρος των ιθαγενών Αμερικανών ηθοποιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι περισσότεροι ρόλοι ινδιάνων, παίζονταν από λευκούς. Οι περισσότερες ταινίες τους απεικόνιζαν ως βάρβαρους και πολεμοχαρείς, έκφραση της ρατσιστικής προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας που δικαιολογούσε την μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας: Την σφαγή των Ινδιάνων της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αποικοικράτες και ιμπεριαλιστές.

Η κίνηση του Μπράντο προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα και οργή του κατεστημένου των ΗΠΑ. Πολλοί στράφηκαν εναντίον του Μπράντο. Όταν, λίγο μετά τα γεγονότα της απονομής, η Λιτλφέδερ επισκέφθηκε τον Μπράντο στο σπίτι του υπήρξαν πυροβολισμοί στην πόρτα του σπιτιού. Για πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συντελεστές του κινηματογράφου η νίκη ενός βραβείου Όσκαρ αποτελεί όνειρο ζωής και σημάδι καταξίωσης. Για τον Μάρλον Μπράντο όχι…

 

Γεννήσεις

 

1987 – Πωλίνα Σεργκέγεβνα Γκαγκάρινα | Ρωσίδα τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιός. Εκπροσώπησε τη Ρωσία στο Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2015, κατακτώντας τη δεύτερη θέση με 303 πόντους. Γεννήθηκε στη Μόσχα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τα πρώτα της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα. Η μητέρα της ήταν μπαλαρίνα. Το 1993, ο πατέρας της πέθανε και η μητέρα της αποφάσισε να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία. Ωστόσο, ξαναγύρισαν πίσω στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, γύρισε πίσω στο Σαράτοφ, όπου έζησε με τη γιαγιά της.

Το 2003, η Γκαγκάρινα διαγωνίσθηκε στη δεύτερη σεζόν του Star Factory, ένα ρωσικό ριάλιτι με θέμα το τραγούδι. Ερμήνευσε διάφορα τραγούδια του μουσικού παραγωγού, συνθέτη και γνωστού για το συγκρότημα Serebro του οποίου είναι παραγωγός, Μαξίμ Φαντέγεφ, και κατάφερε να κερδίσει το ριάλιτι, αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Φαντέγεφ μετά τη νίκη της. Μετά τη νίκη της στο Star Factory, εντάχθηκε στο συγκρότημα Playgirls.

Το συγκρότημα υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την ARS Records, αλλά τελικά στη συνέχεια διαλύθηκε. Το 2005 πήρε μέρος στο διαγωνισμό «Νέο Κύμα» το οποίο έχει έδρα στη Γιούρμαλα της Λετονίας, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση. Αργότερα κυκλοφόρησε τα τραγούδια «Kolybelnaya», «Morning», «Ya tvoya», «Pomnyu», και «Ya tebya ne proshchu nikogda». Το πρώτο της άλμπουμ «Poprosi u oblakov» κυκλοφόρησε το 2007.

Στις 9 Μαρτίου του 2015, η Γκαγκάρινα επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Ρωσία από εσωτερική επιλογή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2015. Στις 19 Μαΐου προβλήθηκε ο πρώτος ημιτελικός στον οποίο και συμμετείχε και πέρασε στον τελικό. Στον τελικό κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 303 πόντους, πίσω από τον Σουηδό Μονς Σέλμερλεβ. Στις 25 Αυγούστου 2007, η Γκαγκάρινα παντρεύτηκε τον Ρώσο ηθοποιό Πιότρ Κισλόβ και στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, γέννησε τον γιο τους Αντρέι. Πήραν διαζύγιο στις 31 Μαρτίου 2010. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, παντρεύτηκε τον Ρώσο φωτογράφο Ντμίτρι Ισχάκοβ και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μία (γενν. 2017).

 

Θάνατοι

 

1958 – Δημοσθένης Βουτυράς | Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους και πεζογράφους της ελληνικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου. Στα έργα του περιγράφει κυρίως τις περιπέτειες των φτωχών ανθρώπων, των περιθωριακών και των απόκληρων, που άλλωστε τον γοήτευαν. Αρκετοί κριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ο Μαξίμ Γκόρκι της Ελλάδας». Πολλοί σύγχρονοί του λογοτέχνες επηρεάστηκαν από το έργο του. Ο Δημοσθένης Βουτυράς γεννήθηκε το 1872 στην Κωνσταντινούπολη αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κέα, όπου και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια.

Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον πρώτα στο Μεσολόγγι και στην συνέχεια στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του διορίστηκε συμβολαιογράφος. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό και ξεκίνησε το Γυμνάσιο, το οποίο όμως διέκοψε. Αν και ήταν καλλίφωνος, δεν καλλιέργησε το ταλέντο του λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Μετά τις κρίσεις επιληψίας που παρουσίασε, οι γονείς του ήταν ιδιαίτερα υπερπροστατευτικοί μαζί του. Το 1905, ο πατέρας του, που στο μεταξύ είχε αλλάξει επάγγελμα (είχε ανοίξει χυτήριο), αφού καταστράφηκε οικονομικά, αυτοκτόνησε. Η αυτοκτονία του πατέρα του προκάλεσε βαθιά θλίψη στο Δημοσθένη Βουτυρά και μελαγχολία. Αν και προσπάθησε αρχικά να συνεχίσει την επιχείρηση, την οδήγησε τελικά στην ολοκληρωτική πτώχευση και έτσι για να ζήσει αναγκάστηκε να πουλάει διηγήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά. Μετά τον Πόλεμο, διεκόπη η τιμητική σύνταξή που λάμβανε και η Ακαδημία Αθηνών, μετά από δύο συνεχείς εκλογές, αρνήθηκε να τον εκλέξει μέλος της, λόγω της υποστήριξης που προσέφερε στην Αριστερά στη διάρκεια της Κατοχής. Πάντως, και ενώ ο Βουτυράς συμπαθούσε τον Κομμουνισμό και τον Σοσιαλισμό, παρέμεινε ανένταχτος.

Στη διάρκεια της κατοχής, ο Βουτυράς κράτησε ημερολόγιο, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή. Ο Βουτυράς απέκτησε δύο κόρες από τον γάμο του, το 1903, οι οποίες έγιναν αργότερα η μια υψίφωνος της Λυρικής και καθηγήτρια φωνητικής (Ναυσικά Βουτυρά) και η άλλη ζωγράφος. Απεβίωσε στις 27 Μαρτίου 1958.

Ύστερα από ανήσυχα παιδικά χρόνια και διάφορους πρόσκαιρους προσανατολισμούς, πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα ως διηγηματογράφος (1901) στο πειραιώτικο περιοδικό «Το Περιοδικόν μας», με το διήγημά του Ό Λαγκάς καί άλλα διηγήματα, τον οποίο τον καθιέρωσε ως μια πό τις κορυφαίες μορφές της νεοελληνικής πεζογραφίας, αλλά η καταξίωσή του προήλθε αρχικά από τον ελληνισμό της Διασποράς. Στην Αθήνα έγινε γνωστός μετά το 1920. Στα διηγήματά του ο Δημοσθένης Βουτυράς περιγράφει τη ζωή και τη ψυχολογία των φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων που αδυνατούν να δράσουν για να αλλάξουν τη ζωή τους και αρνούνται να ενταχθούν στην οργανωμένη κοινωνία. Ο Βουτυράς γνώριζε καλά αυτούς τους ανθρώπους έχοντας ζήσει δίπλα τους πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό ορισμένων έργων του είναι επίσης ότι περιέχουν στοιχεία μεταφυσικής και επιστημονικής φαντασίας.

 

 

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 27η Μαρτίου

—————————————————————————————
Πηγές: https://www.sansimera.gr/| https://el.wikipedia.org/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *