Μνήμη χρονολογίου της 22ης Νοεμβρίου


.

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»

22 Νοεμβρίου 2024

Είναι η 327η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Υπολείπονται 39 ημέρες για τη λήξη του
🌅  Ανατολή ήλιου: 07:13 – Δύση ήλιου: 17:09 – Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 55 λεπτά
🌗  Σελήνη 21.5 ημερών

Χρόνια πολλά στους: Βαλέρια, Βαλεριάνα, Βάλια, Βαλέριο, Βαλεριανό, Βάλιο,
Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια, Φιλήμονα, Φιλημονή, Φλημόνα, Ιάκωβο, Ιακωβίνα, Ζακελίνα και Γιακουμή


Γεγονότα

 

1897 – Υπογράφεται ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη.

Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση του Δ. Ράλλη για να πληρώσει το ποσό αυτό υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στην Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου όλες τις θεωρούμενες επαρκείς προσόδους για αποζημίωση.

Για την εξόφληση του δημόσιου χρέους εκχωρήθηκαν στην ΕΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, τσιγαρόχαρτου, ναξίας σμύριδος, ο φόρος κατανάλωσης καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιώς. Η συνθηκολόγηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ταπεινωτική για τους Έλληνες και το ελληνικό έθνος, αφού έχασαν προσωρινά (μέχρι το 1908) ορισμένες από τις ελευθερίες για τις οποίες αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

 

1907 – Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»). «Ευθύς εν αρχή της εμής πρυτανείας εγένοντο ταραχαί φοιτητών εξ αφορμής του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου.

Ομάς φοιτητών, επί τω λόγω ότι ο διευθυντής του Ακαδημεικού Γυμναστηρίου εφέρετο ανοικείως προς αυτούς διενήργησε ταραχάς εν τω Γυμναστηρίω, κατέστρεψε τα βιβλία αυτού, διέκοψε τα μαθήματα εν αυτώ, είτα δε δι’ επιτροπών και μετά επανειλημμένα συλλαλητήρια προ του Πανεπιστημίου και υπαιθρίας αγορεύσεις ηξίωσε να απολυθή ο διευθυντής του ειρημένου γυμναστηρίου, να αντικατασταθή δε η Σουηδική γυμναστική διά των στρατιωτικών ασκήσεων […]» (Κατσαράς, 1909, σ.21-22).

Με αυτό το συνοπτικό τρόπο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το ακαδημαϊκό έτος 1907-1908, Μιχαήλ Κατσαράς, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, περιγράφει στον πρυτανικό του λόγο τα γεγονότα που συνέβησαν το Νοέμβριο του 1907, γνωστά ως «γυμναστικά»

 

1920 – Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη. Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1920 (ΦΕΚ Α΄ 259) από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη και διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου (παλ. ημερολ.) / 5 Δεκεμβρίου 1920 και αφορούσε την επιστροφή ή όχι του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο. Στο δημοψήφισμα δεν πήραν μέρος οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου κηρύσσοντας αποχή, θεωρώντας μη έντιμες τις συνθήκες διεξαγωγής του. Το κυρίαρχο σύνθημα της κωνσταντινικής παράταξης ήταν “Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!”.
Τα αποτελέσματα ήταν 99,0% υπέρ της επιστροφής του Κωνσταντίνου. Το δημοψήφισμα θεωρείται από μερίδα ιστορικών νόθο, τόσο κυρίως λόγω του ποσοστού υπέρ της επιστροφής, όσο και διότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα και το υψηλό ποσοστό που ανακοινώθηκε προϋπέθετε ότι όλοι οι βενιζελικοί ψηφοφόροι (το μισό του εκλογικού σώματος) ψήφισαν να επανέλθει ο Κωνσταντίνος.
Στις 6 Δεκεμβρίου (παλ. ημερολ.)/19 Δεκεμβρίου ξαναγύρισε ο Κωνσταντίνος. Το αποτέλεσμα έκρινε κατά πολύ την εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην Μικρασιατική καταστροφή. Οι Δυνάμεις της Αντάντ, στις οποίες ο Κωνσταντίνος ήταν εξαιρετικά αντιπαθής για το ρόλο που διαδραμάτισε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για τη μη επιστροφή του, κάτι για το οποίο δεν πληροφορήθηκε ποτέ όμως επαρκώς το εκλογικό σώμα.
Μετά το αποτέλεσμα, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία παρέδωσαν διακοινώσεις με τις οποίες δεν αναγνώριζαν τον Κωνσταντίνο ως αρχηγό του κράτους και πάγωσαν όλα τα δάνεια που είχανε δρομολογηθεί προς την Ελλάδα, εξελίξεις οι οποίες επίσης αποκρύφθησαν από τον ελληνικό λαό. Βρήκαν ακόμα την πρόφαση (ιδίως Γαλλία και Ιταλία) να σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και έκλιναν σταδιακά την υποστήριξή τους προς τις αντάρτικες τουρκικές δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ.

 

1938 – Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ), Χρήστος Μαλτέζος. Ο Μαλτέζος κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πέρασε στην παρανομία και συνέχισε την πολιτική του δράση. Συνελήφθη στην Αθήνα τον Μάιο του 1938 και κρατήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια. Εκεί υποβλήθηκε σε βασανιστήρια επί 35 ημέρες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, στην περιβόητη Ακτίνα Θ’, μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, όπως οι Μήτσος Παρτσαλίδης, Στέλιος Σκλάβαινας και Βασίλης Νεφελούδης. Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης βρισκόταν έγκλειστος ήδη εκεί. Ο Μαλτέζος, που είχε ήδη υποστεί διάσειση από την κακομεταχείριση στην Αθήνα, οδηγείτο καθημερινά από το κελί του στο αρχιφυλακείο και βασανιζόταν με αγριότητα, προκειμένου να υπογράψει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών – πράγμα όμως που δεν έγινε. Ο σαδισμός των βασανιστών του, όπως ελέχθη, έφτασε μέχρι του σημείου να αποπειραθούν να του καρφώσουν πέταλο στο αριστερό πόδι. Εξέπνευσε στις 22 Νοεμβρίου 1938 στο Ψυχιατρείο, όπου είχε μεταφερθεί, ώστε στο πιστοποιητικό θανάτου να μην αναφέρεται “επίσημα πως πέθανε στη φυλακή”.
Η φρικτή εικόνα -και τελικά ο θάνατος- του βασανισμένου Χρήστου Μαλτέζου ήταν ένας από τους λόγους που κατέρρευσε, μετά από λίγο, το ηθικό μερικών κρατουμένων κομμουνιστών στις φυλακές της Κέρκυρας και υπέγραψαν “δήλωση”. Ανάμεσά τους: ο Μανώλης Μανωλέας, ο Στέλιος Σκλάβαινας και ο αγροτιστής ηγέτης Κώστας Γαβριηλίδης. Για άλλους, λειτούργησε ως παράδειγμα αποφασιστικότητας και αντίστασης. Ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραψε για τον Μαλτέζο:«Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα ένας ήρωας, ο Χρήστος Μαλτέζος πέθανε. Και ένας προδότης ο Μανωλέας έκανε δήλωση. Συμβολική σύμπτωση. Αναδείχνοντας τέτοιους ήρωες και ξεκαθαρίζοντας τέτοιους προδότες, το ΚΚΕ στέρεα, ακλόνητα, αποφασιστικά βαδίζει προς τη νίκη, παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις προδοσίες».

 

1963 – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται στο Ντάλας. Ο αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
Ο πρόεδρος Κέννεντυ και η σύζυγός του, Τζάκυ, έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Τους υποδέχτηκαν ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του. Η πομπή επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος. Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο.
Μετά τη διέλευσή της από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες που τόσο φοβούνταν οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου, η πομπή εισήλθε στην θεωρούμενη σαν ασφαλή περιοχή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ελμ. Στις 12:28 όταν τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας. Ένα λεπτό αργότερα αρχίζει η ταινία του Ζαπρούντερ.
Το προεδρικό αυτοκίνητο κινούταν αργά. Αργότερα ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος το είχε ζητήσει, ενθαρρυμένος από την ενθουσιώδη υποδοχή του κόσμου σε μία πολιτεία κρίσιμη πολιτικά και παραδοσιακά εχθρική προς τους Δημοκρατικούς.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ

 

1989 – Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – Συνασπισμού έλαβε τέλος στις 7 Οκτωβρίου, αφού ολοκλήρωσε το έργο των παραπομπών. Προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 5 Νοεμβρίου 1989, αλλά και πάλι δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση (ΝΔ 46,2%, ΠΑΣΟΚ 40,7%). Μετά τις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση υπό την υπέργηρο οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα. Έκπληκτος ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι ο «αρχάγγελος της κάθαρσης» Μητσοτάκης συνεργάζεται με τον «κλέφτη» Παπανδρέου.
Η αξιοπιστία των πολιτικών δέχεται ισχυρό πλήγμα, ενώ αποδεικνύεται ότι η κάθαρση ήταν απλά ένα πολιτικό εύρημα, με στόχο την αξιοποίηση των λαθών και των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνσή του από την εξουσία. Το κυβερνητικό σχήμα υπονόμευσε εξ αρχής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του ότι τα σχήματα συνεργασίας ήταν αναποτελεσματικά και ότι απαιτείτο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Η οικουμενική κατέρρευσε, όταν απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 8 Απριλίου 1990.

 

Γεννήσεις

 

1934 – Ρίτα Σακελλαρίου. Η Μαργαρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1934 στη Σητεία της Κρήτης. Η μητέρα της ήταν Κρητικιά, ο πατέρας της είχε καταγωγή από την Κάλυμνο και ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα. Σύντομα θα αφήσουν την Κρήτη και θα εγκατασταθούν στα Ταμπούρια του Πειραιά ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ο πατέρας της θα επιστρέψει στην Κρήτη, εκεί όπου το 1947 στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα σκοτωθεί από παρακρατικούς. Έτσι παντρεύεται στα 14 της, γίνεται δυο φορές μητέρα και χωρίζει. Δουλεύει μαζί με τη μητέρα της στα Λιπάσματα, αργότερα μόνη της στου Παπαστράτου ενώ μια περίοδο δούλεψε μέχρι και στη Χωματερή. Φυσικά, φίλοι και γνωστοί έχουν από νωρίς καταλάβει ότι διαθέτει μια αξιόλογη φωνή. Το 1959, κάποιοι οργανοπαίχτες μιας καντάδας, της πρότειναν να τραγουδήσει σε μια ταβέρνα στο Πέραμα. Τελικά θα ξεκινήσει εμφανίσεις σε μικρά μαγαζιά και σε ένα από αυτά, στο «Μύλο» στο Πέραμα, την ανακαλύπτει ο τυφλός μαέστρος, Στέλιος Χρυσίνης. Θα της δώσει και ένα τραγούδι το «Μείνε, μείνε» που θα κάνει επιτυχί.
Πολύ αργότερα, στα 35 της, θα κάνει ένα δεύτερο γάμο με τον παλαιστή Στέφανο Σιδηρόπουλο με τον οποίο απέκτησε αλλά 3 παιδιά. Με το Στέφανο Σιδηρόπουλο αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μαγαζί στη νυχτερινή Αθήνα το περίφημο «Κουίν Αν», στην Εθνική οδό. Το μαγαζί αυτό στα επτά χρόνια λειτουργίας του – όσο περίπου άντεξε και ο δεύτερος γάμος της – το επισκέφτηκαν πολλοί διάσημοι ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι γνωστή η συμπάθεια που είχε ο ένας για τον άλλο με κέντρο του ενδιαφέροντος αυτού το τραγούδι «Αυτός ο άνθρωπος» που κυκλοφόρησε το 1979 και συνηθίζεται να λέγεται ότι το τραγούδι αυτό έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να χορέψει. Ο δεύτερος σύζυγος της πέθανε λίγα χρόνια μετά το χωρισμό.
Το 1998 εμφανίζεται στη σειρά του MEGA, «Δύο ξένοι». Στις 28 Αυγούστου την ίδια χρονιά, όταν επέστρεψε από ολιγοήμερες διακοπές στην Επίδαυρο, εισήχθη σε νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μετέβη στην Αμερική για χημειοθεραπείες. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για τελευταία φορά μπροστά σε κοινό, σε μια σειρά συναυλιών στην Αυστραλία μαζί με τον Γιάννη Ντουνιά και τον Θανάση Κομνηνό. Η κατάσταση της όμως επιδεινώθηκε και όταν επανήρθε στην Ελλάδα, εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία». Έφυγε από τη ζωή στις 6 Αυγούστου του 1999.

 

1940 – Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam) είναι αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, που έγινε γνωστός ως μέλος της βρετανικής κωμικής ομάδας Monty Python. Μετά τη διάλυσή της, διακρίθηκε ως σκηνοθέτης, έχοντας σπουδαίες ταινίες στο ενεργητικό του.
Ο Τέρενς Βανς Γκίλιαμ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1940 στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα των ΗΠΑ. Ενώ φοιτούσε σε κολέγιο του Λος Άντζελες άρχισε να εργάζεται στο νεανικό χιουμοριστικό περιοδικό «Fang», του οποίου διετέλεσε αρχισυντάκτης.
Μετά την αποφοίτησή του το 1962 με πτυχίο πολιτικής επιστήμης, έστειλε δείγματα της δουλειάς του στον Χάρβεϊ Κούρτζμαν, εκδότη του «Help!», ενός χιουμοριστικού περιοδικού παναμερικανικής εμβέλειας, ο οποίος τον προσέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η δουλειά του στο περιοδικό οδήγησε στη γνωριμία του με τον άγγλο κωμικό Τζον Κλιζ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Monty Python.
Όταν το περιοδικό έκλεισε το 1966, ο Γκίλιαμ μετανάστευσε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε στη δημιουργία κινουμένων σχεδίων για τηλεοπτικές σειρές. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, συναντήθηκε με τα μελλοντικά μέλη της Monty Python, Έρικ Άιντλ, Τέρι Τζόουνς και Μάικλ Πάλιν.
Όταν σχηματίστηκε η κωμική ομάδα (με την προσθήκη των Τζον Κλιζ και Γκράχαμ Τσάπμαν), ο Γκίλιαμ, ανέλαβε να φιλοτεχνεί τα κινούμενα σχέδια που παρεμβάλλονταν ανάμεσα στα σκετσάκια της, ενώ εμφανιζόταν περιστασιακά και ως ηθοποιός στα τηλεοπτικές εκπομπές και τις κινηματογραφικές ταινίες της ομάδας. Ήταν ο μόνος αμερικανός των Monty Python και γρήγορα πήρε τη βρετανική υπηκοότητα.

 

1984 – Σκάρλετ Γιοχάνσον, (αγγλικά: Scarlett Johansson, 22 Νοεμβρίου 1984) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια.
Η Γιοχάνσον έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στο Ζητούνται Γονείς (North, 1994) και αργότερα έλαβε υποψηφιότητα για Independent Spirit Award Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Manny & Lo (1996). Έγινε περισσότερο γνωστή με τους ρόλους της στις ταινίες Ο Γητευτής των Αλόγων (The Horse Whisperer, 1998) και Φαντάσματα Εφηβείας (Ghost World, 2001). Μεταφέρθηκε σε ηλικιωμένους ρόλους με την ερμηνεία της στις ταινίες Το Κορίτσι Με Το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι (Girl with a Pearl Earring, 2003) και Χαμένοι στη Μετάφραση (Lost in Translation, 2003) της Σοφία Κόπολα, για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο. Και οι δύο ταινίες της έδωσαν υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.
Ο ρόλος της στην ταινία Μοναχικές Καρδιές (A Love Song for Bobby Long, 2004) χάρισε στην Τζοχάνσον μια τρίτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Τζοχάνσον, επίσης, πήρε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Match Point (2005) και άλλη μια για Α’ Γυναικείου Ρόλου για το Ιστορία Γάμου (2019). Πρωταγωνίστησε σε δύο ακόμα ταινίες του Άλεν: Scoop (2006) και Vicky Cristina Barcelona (2008). Η Τζοχάνσον εμφανίστηκε σε άλλα επιτυχημένα φιλμ, όπως The Prestige (2006), Νanny Diaries (2007), Η άλλη ερωμένη του βασιλιά (2008), Iron Man 2 (2010), Οι Εκδικητές (2012), Δικός της (2013), Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (2014), Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016), Χαίρε, Καίσαρ! (2016), Το Φάντασμα στο Κέλυφος (2017), Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018), Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019), Ιστορία Γάμου (2019), Τζότζο (2019), Black Widow (2021). Επίσης, δάνεισε την φωνή της στις ταινίες The SpongeBob SquarePants Movie (2004), Το βιβλίο της ζούγκλας (2016) και Τραγούδα! (2016).
Το 2020 έγινε η δωδέκατη ηθοποιός η οποία έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ την ίδια χρονιά, μία για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Ιστορία Γάμου (2019) και μία για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Τζότζο (2019)

 

Θάνατοι

 

1997 – Μάικλ Χάτσενς είναι ένας από τους λίγους ροκ σταρ που ανέδειξε η Αυστραλία και οι INXS με τους οποίους δοξάστηκε, ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα παγκοσμίως στα τέλη του 20ου αιώνα. Αεικίνητος επί σκηνής, συχνά παραλληλιζόταν με τον Μικ Τζάγκερ, ενώ οι ερωτικές του περιπέτειες απασχολούσαν τα αγγλόγλωσσα ταμπλόιντ περισσότερο και από την μουσική του.
Ο Μάικλ Χάτσενς γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1960 στο Σίδνεϋ και μεγάλωσε στο Χονγκ-Κονγκ, όπου ο πατέρας του έκανε μπίζνες. Η καριέρα του ξεκίνησε αρκετά νωρίς, σε ηλικία 8 ετών, όταν τραγούδησε σε μια διαφήμιση παιγνιδιών.
Η οικογένειά του επέστρεψε στο Σίδνεϋ το 1972 και ο νεαρός Μάικλ άρχισε να ασχολείται ενεργά με την μουσική μέσα από σχολικές μπάντες. Ο συμμαθητής του Άντριου Φάρις ήταν αυτός που τον έβαλε για τα καλά στην ροκ μουσική, πρώτα με τους «Doctor Dolphin» και στην συνέχεια με τους «The Fariss Brothers«, οι οποίοι έπαιζαν σε διάφορες παμπ.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1979 έδωσαν την πρώτη συναυλία ως INXS («In excess»). Τον επόμενο χρόνο έκαναν το ντεμπούτο τους στην δισκογραφία με τον σινγκλ «Simple Simon». Οι INXS γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα τους με το τρίτο τους άλμπουμ «Shabooh Shoobah» (1983), από το οποίο προέκυψαν δύο επιτυχίες, «Don’t Change» και «The One Thing», που ακούστηκαν και στις ΗΠΑ.
Τα επόμενα δύο άλμπουμ με τον δυναμικό φανκ-ροκ ήχο τους καθόρισαν την μουσική τους και τους έκαναν γνωστούς παγκοσμίως. Το άλμπουμ «The Swing» (1984) σε παραγωγή Νάιλ Ρότζερς ανέδειξε μιά μεγάλη επιτυχία, «Original Sin» και το «Listen Like Thieves» (1985) το τραγούδι «What You Need».
Το 1987, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το «Kick», τον πιο επιτυχημένο δίσκο της καριέρας του, με τέσσερα σινγκλ που ακούγονται και σήμερα: «Need You Tonight», «Devil Inside», «New Sensation» και «Never Tear Us Apart». Ο χαρισματικός Χάτσενς έγινε παγκόσμιο ίνδαλμα και τον ίδιο χρόνο έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Dogs in Space», που αναφερόταν στην πανκ σκηνή της Αυστραλίας.
To 1989, ο Χάτσενς σχημάτισε ένα βραχύβιο ροκ σχήμα, τους MaxQ, με τους οποίους κυκλοφόρησε τον ομώνυμο άλμπουμ. Παράλληλα, ηχογραφούσε με τους INXS το νέο τους άλμπουμ, που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της μεγάλης επιτυχίας του «Kick». Τελικά κυκλοφόρησε το 1990 με τον τίτλο «Χ» χωρίς να γνωρίσει την επιτυχία του προηγουμένου. Περιελάμβανε όμως δύο μεγάλες επιτυχίες, τα τραγούδια «Suicide Blonde» και «Disappear». Τα επόμενα άλμπουμ τους «Welcome to Wherever You Are» (1992), με το σινγκλ «Beautiful Girl», και «Full Moon, Dirty Hearts» (1993) δεν είχαν καλύτερη τύχη.
Το συγκρότημα μπορεί να μην απασχολούσε πλέον με την μουσική του, αλλα ο Χάτσενς βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας (τουλάχιστον του κουτσομπολίστκου Τύπου) για την σχέση του με την αγγλίδα τηλεπαρουσιάστρια Πόλα Γέιτς (1959-2000), σύζυγο του Μπομπ Γκέλντοφ, με την οποία απέκτησε μια κόρη την Χέβενλι Τιράνι Τάιγκερ Λίλι. Γνωστές ήταν οι σχέσεις του με τις τραγουδίστριες Κάιλι Μινόγκ και Μπελίντα Καρλάιλ, το σούπερ μόντελ Έλενα Κρίστενσεν και την ηθοποιό Κιμ Γουίλσον.
Οι INXS επανέκαμψαν μουσικά το 1997 με το άλμπουμ «Elegantly Wasted», αλλά το πρωί της 22ας Νοεμβρίου και ενώ το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία, ο Μάικλ Χάτσενς βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο του ξενοδοχείου «Ριτζ-Κάρλτον» του Σίδνεϋ. Είχε απαγχονισθεί με την πανάκριβη ζώνη του, την οποία κρέμασε στο πόμολο της πόρτας του δωματίου του. Η Κιμ Γουίλσον ήταν το τελευταίο πρόσωπο που τον είχε επισκεφθεί στο δωμάτιό του.
Τις επόμενες μέρες έγινε γνωστό ότι η Πόλα Γέιτς και η κόρη τους επρόκειτο να τον επισκεφθούν στο Σίδνεϋ, αλλά ο Μπομπ Γκέλντοφ είχε κινήσει νομικές διαδικασίες για να εμποδίσει την συνάντηση. Το πόρισμα του ιατροδικαστή που εκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1998 επιβεβαίωνε την αυτοκτονία του Χάτσενς και ανέφερε ότι έπασχε από κατάθλιψη και βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

 

2011 – Αργύρης Κουνάδης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1924 και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 2011. Ερχόμενος στην Ελλάδα σπούδασε στην Αθήνα πιάνο και ανώτερα θεωρητικά και διπλωματούχος αυτών έλαβε στη συνέχεια υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. (1958), όπου και μετέβη στη τότε Δυτική Γερμανία συνεχίζοντας τις σπουδές του στην πόλη Φράιμπουρκ απ΄ όπου και έλαβε πτυχίο διευθυντού ορχήστρας.
Το 1961 έλαβε μέρος στον Διεθνή διαγωνισμό της Εταιρίας Σύγχρονης Μουσικής στη Κολωνία με επιτυχία. Δύο χρόνια μετά ανέλαβε καθηγητής της μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουρκ. Το 1967 έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής στο Αμβούργο. Κατά το αμέσως επόμενο διάστημα 1967-1973 διεύθυνε όλα τα προγράμματα «Βίβα Μούζικα» της ίδιας της Σχολής.
Έγραψε πολλά είδη κλασικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, μουσική για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), καθώς και τη μουσική σύνθεση πολλών ελληνικών τραγουδιών των δεκαετιών του 1970 και 1980. Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το «Χορικό» για συμφωνική ορχήστρα, τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» για συμφωνική επίσης ορχήστρα, «Κουϊντέτο για πνευστά», «Κουαρτέτο για έγχορδα» κ.ά.. Επίσης οι, περισσότερο με σαρκαστικό χαρακτήρα, όπερες: «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια», «Απόδραση», «Τειρεσίας», «Βάκχαι» κ.ά.
Τα περισσότερα έργα του Α. Κουνάδη, μέχρι το 1980, είχαν παιχτεί σ΄ όλες τις χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, Καναδά Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία , Γιουγκοσλαβία και βέβαια στην Ελλάδα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.α.
Από τα ελληνικά τραγούδια, που έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν περισσότερο το ωραίο θαλασσινό τραγούδι «Όρτσα τα πανιά», με τους αλληγορικούς στίχους των ψυχικών δυνάμεων της ελευθερίας, «Στη πλατεία Αβησσυνίας» και το «do you like the Greece» που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης, επίσης και η «Λατέρνα» που την τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη.

 

Πηγές: Σαν σήμερα, el.wikipedia


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *