.
Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»
– 17 Ιανουαρίου 2025 –
Είναι η 18η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Yπολείπονται 347 ημέρες για τη λήξη του.
🌅 Ανατολή ήλιου: 07:38 – Δύση ήλιου: 17:32 – Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 54 λεπτά
🌖 Σελήνη 19.1 ημερών
Χρόνια πολλά στους: Αθανάσιο, Θανάση, Αθανασία, Νάσια,
Νάνσυ, Σούλα, Νάσα, Κύριλλο, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεόδουλο,
Θεοδούλιο, Θεοδούλη, Θεοδουλία, Θεοδούλα και Θεόδουλη
| Γεγονότα
1965 – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς. Ο γάμος τελέστηκε, ημέρα Δευτέρα, στο γραφικό εκκλησάκι Άγιο Νικόλαο, στους Δελφούς, κουμπάροι τους ήταν ο θεατρικός επιχειρηματίας Τάκης Μακρίδης και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί Δαμασκηνός και Μιχαηλίδης. Δίπλα τους βρέθηκαν συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και αμέτρητοι θαυμαστές που είχαν καταφθάσει από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τους δουν από κοντά στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Κατά έναν μαγικό τρόπο εκείνη την ημέρα και ο απλός κόσμος ήταν ευτυχισμένος… Ήθελε να τους δει παντρεμένους και στην αληθινή ζωή όχι μόνο στις ταινίες.
«Εις τον ιερόν ναόν του Αγίου Νικολάου των Δελφών ετελέσθησαν χθες το απόγευμα οι γάμοι του καλλιτεχνικού ζεύγους Αλίκης Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Το μυστήριον ετελέσθη υπό του Επισκόπου Θαυμακού Χρυσοστόμου και τους νυμφικούς στεφάνους αντήλλαξαν οι κινηματογραφικοί παραγωγοί κ.κ. Δαμασκηνός και Μιχαηλίδης, μετά του θεατρικού επιχειρηματίου κ. Δ. Μακρίδη. Παρευρεύθησαν περί τους 200 προσκεκλημένοι εκ της πρωτευούσης και μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής. Το νεόνυμφον ζεύγος κατέλυσεν εις το εκεί ξενοδοχείον Βουζά, όπου και παρετέθη δείπνον. Εις την φωτογραφά οι δυο καλλιτέχνες κατά την ώρα του γάμου των» έγραφε η εφημερίδα «Καθημερινή» της εποχής.
Η δεξίωση του γάμου έγινε στο ξενοδοχείο του Βουζά, που είχε κλειστεί για τον σκοπό αυτό. Λέγεται ότι αντιγράφοντας την τακτική των πλατό, ξεκίνησαν τον έγγαμο βίο με έναν καβγά. Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο Παπαμιχαήλ θα χόρευε ζεϊμπέκικο και μαζί της ένα μπάλο.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον γάμο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τα περισσότερα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Λέγεται ότι στη διαδρομή προς τους Δελφούς, στην εθνική οδό, η Βουγιουκλάκη ήταν αμίλητη και είχε εκμυστηρευτεί σε επιστήθιο φίλο της ότι αισθανόταν περίεργα για τον γάμο. Ακόμα είχε ακουστεί ότι λίγο πριν από τα διόδια της εθνικής οδού, όταν ο Παπαμιχαήλ οδηγούσε την Τζάγκουαρ της Αλίκης, πάθανε λάστιχο και βρέθηκαν σε ένα χωράφι. Πολλά χρόνια αργότερα ειπώθηκε ότι εκείνη την πρώτη νύχτα η σταρ του κινηματογράφου έφαγε και το πρώτο της ξύλο.
1989 – Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν τραυματίζουν τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα έξω από το σπίτι του. Στις 20.05, πυροβολείται στα πόδια και τραυματίζεται ελαφρά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Ταρασουλέας, λίγο παρακάτω από το σπίτι του στο Μαρούσι. Η Αστυνομία βεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο 38άρι που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εις βάρος του Ανδρουλιδάκη.
Η «17 Νοέμβρη» στην προκήρυξή της καταλόγιζε στον Παναγιώτη Ταρασουλέα ότι είχε εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για την οικογένεια Ανδρεάδη, πρώην ιδιοκτήτρια ναυπηγείων και τράπεζας, όταν τα μέλη της είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για σκάνδαλα στις επιχειρήσεις αυτές.
Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών, κυρίως για να αποθαρρυνθούν να ερευνήσουν σε βάθος τις υποθέσεις τρομοκρατίας. Αμέσως μετά και τη δολοφονία του άλλου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Βερνάρδου στις 22.1.2002, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «1η Μάη», ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε στον Τύπο ότι«βρισκόταν σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης».
Το ίδιο 38άρι που χτύπησε τον Ανδρουλιδάκη χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση κατά του Ταρασουλέα και ανήκει στα ευρήματα της οδού Πάτμου 84, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία στις 12.7.2002.
| Γεννήσεις
1888 – Αλέξανδρος Καραμανλάκης | Έλληνας δημοσιογράφος και πρωτοπόρος αεροπόρος. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1884 ή 1888 στην Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Ρίο της Πάτρας.
Από τον Αύγουστο του 1911 μετακόμισε στη Γερμανία και έπειτα στη Γαλλία, όπου εγγράφηκε στη σχολή του Γάλλου πρωτοπόρου της αεροπορίας Λουί Μπλεριό. Στις 26 Μαρτίου 1912 αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πτήση από το Ρίο στην Αθήνα, αλλά κατέπεσε άμεσα. Ο Καραμανλάκης δεν τραυματίστηκε.
Πραγματοποίησε ακόμη δύο αποτυχημένες απόπειρες στις 9 και 30 Απριλίου 1912, αλλά στις 17 Ιουλίου 1912 κατάφερε να φτάσει σε υψόμετρο 2.200 μέτρων ενώ στις 19 Αυγούστου στα 3.050 μέτρα.
Μετά τις επιτυχίες αυτές πείστηκε πως πλέον μπορούσε να πετάξει από την Αθήνα στην Πάτρα. Το πρωί της 29ης Αυγούστου απογειώθηκε από την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, αλλά μετά από δύο ώρες στον αέρα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό κόλπο λόγω βλάβης στη μηχανή του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος έχασε ύψος, ενώ ο Καραμανλάκης προσπαθούσε να απεμπλακεί από τα σχοινιά και τα σύρματα του αεροσκάφους. Τελικά, δεν τα κατάφερε και πνίγηκε στο βυθιζόμενο αεροπλάνο του.
Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθερίου Βενιζέλου και υπουργών της κυβέρνησής του. Τάφηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
| Θάνατοι
Ο Λέων Α΄ | Ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 457 έως το 474. Γεννημένος στην Αυρηλιανή Δακία κοντά στην ιστορική Θράκη ήταν γνωστός και ως Λέων Α΄ ο Θραξ/Βέσσος και ονομάστηκε “Λέων ο Μέγας” για να διακριθεί από τον ανήλικο εγγονό του “Λέων Β΄” που ονομάστηκε “Λέων ο μικρός”.
Κυβερνώντας τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για σχεδόν 20 χρόνια, ο Λέων Α’ αποδείχθηκε ικανός κυβερνήτης. Επέβλεψε πολλά φιλόδοξα πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια, που προορίζονταν κυρίως για τη βοήθεια της παραπαίουσας Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανάκτηση των πρώην εδαφών της.
Ο Λέων Α΄ ήταν ο πρώτος ανατολικός αυτοκράτορας που προτιμούσε να νομοθετεί στην Ελληνιστική Κοινή από την Λατινική γλώσσα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακύρηξε Άγιο, η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Ιανουαρίου.
Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που δέχθηκε το στέμμα από το χέρι του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν άνθρωπος συνετός και δραστήριος. Η στέψη του Λέοντα από τον πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης (7 Φεβρουαρίου 457) τελέστηκε για πρώτη φορά σύμφωνα με τις χριστιανικές πρακτικές, με τον τρόπο αυτό μετασχηματίστηκαν οι Ρωμαϊκές παραδόσεις σε χριστιανικές και Μεσαιωνικές.
Την χριστιανική στέψη του Λέων αντέγραψαν στην μετέπειτα αρχαιότητα οι περισσότερες βασιλικές αυλές της Ευρώπης ιδιαίτερα οι δυτικές.
Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 18η Ιανουαρίου