Κατασχέσεις ακινήτων: Το ικρίωμα και η γίδα

Η επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου
για τις Κατασχέσεις των ακινήτων
είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι,
δεδομένου ότι πριν από αυτή
δημιουργήθηκε ο νέος υπερχρεωμένος Έλληνας

  • του Δημήτρη Κωστάκου

Για τον κακόβουλο, όλα χρησιμεύουν ως πρόσχημα, κατά τον Βολταίρο. Κάπως έτσι σήμερα, η κυβέρνηση υποδέχεται με ιδεολογική ανακούφιση (αλλά εκλογική αγωνία), την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία λύνει τα χέρια των εταιρειών ειδικού σκοπού προκειμένου να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, δανειοληπτών.

Όπως επισήμανε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, «η σημερινή χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η ραγδαία και βίαιη μεταβίβαση περιουσίας, η μεγαλύτερη που έχει συμβεί σε καιρό ειρήνης, πρέπει να ανακοπεί, ώστε να προστατευθεί πάση θυσία η κοινωνική συνοχή».

Η επίμαχη δικαστική απόφαση, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεδομένου -όπως ήδη η ΕΕΚΕ έχει διαπιστώσει – πριν από αυτή δημιουργήθηκε ο νέος υπερχρεωμένος Έλληνας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οφειλές, που πλέον δεν μπορεί να καλύψει, χωρίς επαρκές προστατευτικό πλαίσιο (όπως ήταν ο «Νόμος Κατσέλη»), αφού ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι προσανατολισμένος στην ικανοποίηση των πιστωτών ενώ και η πλατφόρμα του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών», κρίνεται αποτυχημένη.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου οδηγεί στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Παράλληλα, όμως, μπορεί να έχει σοβαρές εκλογικές συνέπειες για μια πολιτική παράταξη, η οποία έως σήμερα έχει υπηρετήσει πιστά  την λογική του… παραλόγου που επέβαλαν τα μνημόνια και μάλιστα στελέχη της, υλοποίησαν τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε ατομικό επαγγελματικό επίπεδο (βλέπε κατασχέσεις).

Η πρώτη αντίδραση κάποιου που συλλαμβάνεται με την γίδα στην πλάτη (στην προκειμένη περίπτωση με την κατάσχεση υπό μάλης), πιθανότατα θα ήταν να προσπαθήσει να πείσει ότι «έγινε κατά λάθος»  ή ότι «πρώτη φορά συνέβη».

Στην περίπτωση της κυβέρνησης, όμως, η… «επιχείρηση αιτιολόγηση» έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Όπως στο ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία στέρησε αυξήσεις σχεδόν από το 40% των συνταξιούχων, έτσι και για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών,  κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να παραπέμψουν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δηλαδή, υποστηρίζουν -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τους… απήγαγε η γίδα!

Η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, είναι ακριβώς αυτό: Προηγούμενη. Άρα, για τους κάθε φορά εκατοντάδες χιλιάδες θιγόμενους, αυτό που έχει ουσία είναι η διόρθωση των αδικιών και όχι το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ δύο κομμάτων για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων.

Η ίδια κυβέρνηση που σήμερα σηκώνει τα χέρια ψηλά απέναντι στο λαϊκό αίτημα για την κατάργηση άδικών νομοθετικών ρυθμίσεων ως προς το εισόδημα και την κατοικία, εν μια νυκτί από την ανάληψη των καθηκόντων της προχώρησε στην  κατάργηση δύο προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους:

  • Της ρύθμισης για τον  βάσιμο λόγο απόλυσης και
  • του επαναπροσδιορισμού των ευθυνών εργολάβου και υπεργολάβου σε περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Ποιος ήταν ο κοινός παρονομαστής των δύο νομοθετικών προβλέψεων που καταργήθηκαν;  Μα, φυσικά, η ενίσχυση των εργαζομένων…

Με τη νέα δικαστική απόφαση, επιχειρείται για άλλη μια φορά σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, η βίαιη αναδιανομή πλούτου δεδομένου ότι τα funds επιδιώκουν ταχύτατες διαδικασίες απόκτησης και πώλησης ακινήτων και όχι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αποπληρωμής με τους οφειλέτες, με στόχο να αποφύγουν τον κίνδυνο να «σκάσουν» τα συσσωρευμένα ακίνητα στα χέρια τους και παράλληλα να αποκομίσουν το μεγαλύτερο κέρδος το συντομότερο δυνατό.

Όσο για τους οφειλέτες, προφανώς δεν πρόκειται για… μεγιστάνες στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται από το 2008 εγκλωβισμένοι στην οικονομική μέγγενη των κάθε λογής κρίσεων (Δημοσίου χρέους, υγειονομική, πληθωριστική).

Κι αν η διαδικασία που ακολουθούσαν έως σήμερα οι δανειοδότες ήταν ο βρόγχος για τον δανειολήπτη, η νέα εξέλιξη είναι η κλωτσιά στο σκαμνί, αφού ήδη το μονοπάτι προς την κατάσχεση ακινήτων μετράει μόλις έξι βήματα:

1ο Βήμα: Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει ο δανειστής να έχει αποκτήσει και κοινοποιήσει στον οφειλέτη τον λεγόμενο εκτελεστό τίτλο, ο οποίος μπορεί να είναι τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής κλπ. Η επίδοση αυτή (δια δικαστικού επιμελητή) αντιγράφου του απογράφου του εκτελεστού τίτλου μαζί με επιταγή προς εκτέλεση/πληρωμή, αποτελεί την εναρκτήρια πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης.

2ο Βήμα: Μετά από 3 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της επίδοσης, ο δανειστής μπορεί να επιβάλει κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, κινητά ή ακίνητα. Με την κατάσχεση οδηγούμαστε στην υλική και νομική δέσμευση του πράγματος, χάνουμε δε την εξουσία διάθεσής του έκτοτε (δηλ. δεν μπορούμε να το μεταβιβάσουμε πλέον). Επίσης, αν το ακίνητο νοικιαστεί από τον οφειλέτη μετά την κατάσχεση, αυτός που το αποκτά μετά τον πλειστηριασμό μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση μέσα σε δύο μήνες από την απόκτησή του.

3ο Βήμα: Για την κατάσχεση, συντάσσεται η κατασχετήρια έκθεση από το δικαστικό επιμελητή, η οποία πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, ακριβή περιγραφή του κατασχεμένου πράγματος, αναφορά της εκτίμησης του κατασχεμένου, τιμή πρώτης προσφοράς, αναφορά του εκτελεστού τίτλου, της ημέρας, του τόπου του πλειστηριασμού και το όνομα του υπαλλήλου αυτού (συμβολαιογράφου). Η κατασχετήρια έκθεση επιδίδεται στον οφειλέτη είτε την ίδια στιγμή είτε το αργότερο εντός 8 ημερών.

4ο Βήμα: Μέσα σε 5 ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να επιδοθεί αντίγραφο της έκθεσης στον υποθηκοφύλακα (κτηματολόγιο) της περιφέρειας που βρίσκεται το ακίνητο. Επιτρέπονται περισσότερες της μίας κατασχέσεις του ίδιου ακινήτου, η κάθε διαδικασία δε, κινείται παράλληλα και ξεχωριστά.

5ο Βήμα:  Η ημερομηνία του πλειστηριασμού ορίζεται υποχρεωτικά στην κατασχετήρια έκθεση μέσα σε 7 μήνες και πάντως όχι μετά από 8 μήνες από την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης. Αν η ημερομηνία αυτή πέσει τον Αύγουστο, τότε μεταφέρεται για τον επόμενο μήνα.

6ο Βήμα: Το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης που περιέχει, μεταξύ άλλων, συνοπτική περιγραφή του ακινήτου, μνεία των υποθηκών που υπάρχουν σε αυτό, την τιμή πρώτης προσφοράς κλπ.

Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με δήλωση του δανειστή που κατατίθεται στον συμβολαιογράφο ο οποίος ορίζει νέα ημερομηνία πλειστηριασμού, 2 μήνες από την ημέρα της δήλωσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών 3 μηνών από την ημέρα αυτή.

Ο συμβολαιογράφος εντός 5 ημερών, μεριμνά ώστε να αναρτηθεί η γνωστοποίηση της δήλωσης και η ημέρα του πλειστηριασμού στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

 

Πηγή

AgrinioStories