.
| Καπνεργάτες στα οδοφράγματα |
– Κείμενο | Έρευνα | Επιμέλεια: Λευτέρη Τηλιγάδα –
Οι Καπνεργάτες απαίτησαν το άνοιγμα του Ταμείου
σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΟΕ
[ Βουρλούμης και Γονατάς στο Αγρίνιο ]
Ο Βουρλούμης αναγνώρισε
«το δίκαιο των αιτημάτων» των καπνεργατών
Στις 3 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς (1929) έφθασε στο Αγρίνιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγής Βουρλούμης, μαζί με το γερουσιαστή Στυλιανό Γονατά[1]. Οι καπνεργάτες συγκεντρώθηκαν πάλι σε συλλαλητήριο και μία επιτροπή συναντήθηκε με τους δύο κυβερνητικούς άντρες για να συζητήσουν το πρόβλημα. Στο τέλος της συζήτησης απαίτησαν το άνοιγμα του Ταμείου σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΟΕ, δίνοντας ή την επιστροφή των χρημάτων τους ή την υλοποίηση των αιτημάτων τους σε 40 ώρες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι το Ταμείο είχε το 1929 περίπου 50.000 ασφαλισμένους καπνεργάτες, και κρατούσε από τον καθένα 13% του μεροκάματου για την ασφάλισή τους και τη λειτουργία του. Οι καπνεργάτες όμως θεωρούσαν, ότι πέρα από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας με το επιστημονικό υπαλληλικό προσωπικό του Ταμείου, τα οποία προαναφέραμε, τα λειτουργικά του έξοδα ήταν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα από αυτά που εμφανίζονταν στους ισολογισμούς καταγγέλλοντας κλοπή των χρημάτων τους. Την άποψη αυτή υποστήριζε και προπαγάνδιζε στις τάξεις των εργατών με σειρά άρθρων του ο Ριζοσπάστης με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό των καπναποθηκών σε όλη τη χώρα να είναι διαρκώς σε κίνηση.
Ο Βουρλούμης αναγνώρισε «το δίκαιο των αιτημάτων τους», ως συνήθως συμβαίνει με τους πολιτικούς και στη συνέχεια συναντήθηκε με το διοικητή του τοπικού υποκαταστήματος του ΤΑΚ Αλεξόπουλο, ζητώντας του να ανοίξει αμέσως το υποκατάστημα και μαζί με το Γονατά έφυγε για την Αθήνα. Ο Αλεξόπουλος όμως παρά την εντολή του υπουργού συνέχισε να κρατάει κλειστό το υποκατάστημα, γεγονός που εξόργισε ακόμα πιο πολύ τον καπνεργατικό κόσμο της πόλης.
Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα
στο link που ακολουθεί:
Καπνεργάτες στα οδοφράγματα
Παραπομπή: 1.Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν ένας από τους εμπνευστές, από κοινού με το Θεόδωρο Πάγκαλο, της ίδρυσης και συγκρότησης των Ταγμάτων Ασφαλείας. Το σχέδιο του Γονατά ήταν τα Τάγματα Ασφαλείας από την μία να αποτρέψουν πιθανή στρατιωτική επικράτηση και επιβολή του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στην Ελλάδα, και από την άλλη να στελεχωθούν όσο γινόταν περισσότερο από έμπιστους βενιζελικούς-δημοκρατικούς αξιωματικούς, ώστε μετά το τέλος του πολέμου η βενιζελική παράταξη να βρεθεί σε θέση ισχύος έναντι πιθανής επιστροφής του βασιλιά στην χώρα. Ωστόσο γρήγορα αποστασιοποιήθηκε από το όλο εγχείρημα των Ταγμάτων Ασφαλείας λόγω των αγριοτήτων που διέπραξαν κατά του άμαχου πληθυσμού και της επικράτησης φιλοβασιλικών ακροδεξιών στοιχείων στην καθοδήγησή τους. Στη διάρκεια της κατοχής φυλακίσθηκε επί τετράμηνο στις φυλακές του Χαϊδαρίου το 1943.
Φωτογραφία: Στυλιανός Γονατάς
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν