Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις
περιγράφονται από τις γυναίκες
ως μη ασφαλείς και αφιλόξενες…
Τι αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε
Παρόλο που αποτελούν τον μισό πληθυσμό, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι εκείνες που βιώνουν στην πλειονότητά τους τον αφιλόξενο και ακατάλληλτο σχεδιασμό των πόλεων: βάσει ερευνών, περίπου το 97% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 18-24 ετών, έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους, ενώ στην Ιρλανδία περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν πέφτει το σκοτάδι.
Άλλα ζητήματα που θίγουν και βάσει της επίσημης αναφοράς του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, είναι η έλλειψη κατάλληλων δημόσιων εγκαταστάσεων. για παράδειγμα, το ένα τρίτο των γυναικών παγκοσμίως δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες…
Η δημοσίευση με τίτλο “Σχεδιάζοντας πόλεις λειτουργικές για τις γυναίκες” επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα: ασφάλεια και προστασία, δικαιοσύνη και ισότητα, υγεία και ευημερία και εμπλουτισμός και ολοκλήρωση.
Έλλειψη εκπροσώπησης
Καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα πτυχών του σχεδιασμού των πόλεων, από τον φωτισμό των δρόμων μέχρι τα αγάλματα. Μόνο το 3% περίπου των μνημείων που τιμούν ήρωες του παρελθόντος και του παρόντος, αναπαριστούν γυναίκες.
Εξετάζονται οι ανάγκες και οι προσδοκίες των γυναικών, από την ασφάλεια μέχρι τις διακρίσεις λόγω φύλου και την έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης.
“Η επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι αναπόσπαστο στοιχείο για καθέναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Διευθυντής του UNDP Achim Steiner.
“Όταν οι πόλεις σχεδιάζονται σε μεγάλο βαθμό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποικίλες ανάγκες και γνώσεις των γυναικών όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη ζωή τους, αλλά και στις οικογένειές τους”.
Λύσεις φιλικές προς τις γυναίκες
Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από την παγκόσμια εταιρεία σχεδιασμού και μηχανικής Arup, το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), βασίζεται στις μαρτυρίες και τις εμπειρίες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ενδελεχή επισκόπηση δεδομένων και ερευνών.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την ισότητα των φύλων σε επίπεδο πόλης, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα και τη δημιουργία σχεδίων δράσης για το σχεδιασμό.
Η συνεργασία μεταξύ των αρχών των πόλεων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως οι επιχειρήσεις και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρεται επίσης ως σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ασφαλέστερων και ισότιμων χώρων για τις γυναίκες και τα κορίτσια.