Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου
21 Απριλίου 1934
H αποκατάσταση του Τρικούπη
Στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1934, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, το θέμα που είχε προκύψει με την αλλαγή της ονοματοθεσίας της οδού Χαριλάου Τρικούπη (της είχε δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παναγόπουλου) τέθηκε πάλι στην ημερήσια διάταξη του οργάνου, για να «αποκατασταθούν» τα πράγματα, σύμφωνα με τις θέσεις και τις αντιλήψεις της νέας Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Βότση, που είχε προκύψει από τις εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)
21 Απριλίου 1958
Περιοδεία Σοφοκλή Βενιζέλου σε Ναύπακτο Μεσολόγγι και Αγρίνιο
Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ την Τρίτη 22 Απριλίου 1958, σε εκτενές πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ παρουσιάζει την περιοδεία του αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων, Σοφοκλή Βενιζέλου στη Δυτική Ελλάδα και την υποδοχή που του επιφύλαξε ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο την προηγούμενη μέρα 21 Απριλίου 1958.
«Ενθουσιώδης υποδοχή του Σοφοκλή Βενιζέλου σε Ναύπακτο Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Ογκωδέστατες λαϊκές συγκεντρώσεις άνευ προηγουμένου. Οι εκδηλώσεις υπέρ του κόμματος φιλελευθέρων. Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε και μέχρι του μονοπωλίου του καπνού», οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του ρεπορτάζ
Στις 2:00 το μεσημέρι ο Σοφοκλής Βενιζέλος, αναφέρει η εφημερίδα, έφτασε στο Ναύπακτο όπου τον υποδέχτηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αθανασιάδης-Νόβας, Παπαδημητρίου, Πετρόπουλος και πλήθη ενθουσιασμένου λαού. Ο Βενιζέλος αμέσως μετά την άφιξή του ανέβηκε στον εξώστη του σπιτιού του Νόβα με τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν κάτω από αυτό να τον επευφημούν. Ο Νόβας προσφωνώντας τον Βενιζέλο ζήτησε την τουριστική αξιοποίηση της Ναυπάκτου, τη διάνοιξη και την αποπεράτωση των αμαξιτών οδών της ορεινής Ναυπακτίας και τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών. Ο Βενιζέλος μιλώντας προς το λαό της Ναυπάκτου, είπε ότι, όπως αναφέρει και το δημοσιευμένο πρόγραμμα του κόμματος των Φιλελευθέρων θα παρθούν ριζικά μέτρα υπέρ των αγροτών, εργατών, και μισθοσυντήρητων υπαλλήλων. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι θα μειωθεί η τιμή των λιπασμάτων, θα επεκταθεί η Αγροτική ασφάλιση στους αγρότες και θα καταργηθεί η φορολογία του 3%.
Στη συνέχεια ο Βενιζέλος μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές και πολλούς οπαδούς του κόμματος πήγε στο Μεσολόγγι.
Ο λαός του Μεσολογγίου, του επιφύλαξε κι αυτός ενθουσιώδη υποδοχή.
Μιλώντας ο Βενιζέλος προς τους Μεσολογγίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πρόδωσε το Κυπριακό και έγινε αιτία της εξορίας του Μακαρίου.
Από το Μεσολόγγι ο Βενιζέλος ακολουθούμενος από δεκάδες αυτοκίνητα έφτασε στο Αγρίνιο στις 7:00 το απόγευμα, όπου μίλησε από εξώστη στην πλατεία Στράτου σε ογκώδη συγκέντρωση 10.000 λαού. Η υποδοχή στο Αγρίνιο υπήρξε για τον Βενιζέλο και το κόμμα των φιλελευθέρων πραγματική αποθέωση. Κατά τους υπολογισμούς αντικειμενικών παρατηρητών ουδέποτε το Αγρίνιο είδε τέτοια ογκώδη και ενθουσιώδη συγκέντρωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος του πλήθους που κατέκλυσε την πλατεία Στράτου προέρχονταν μόνο από την πόλη του Αγρινίου. Διακοπτόμενος συνεχώς από ζητωκραυγές ο Βενιζέλος ευχαρίστησε το λαό του Αγρινίου για την υποδοχή και είπε ότι η 11η Μαΐου θα σημάνει την οριστική καταδίκη της κυβέρνησης της ΕΡΕ, η οποία υπήρξε κυβέρνηση ευνοιοκρατίας και Εθνικής υποτέλειας. Η ΕΡΕ ανέφερε αποτελεί συνέχεια της κυβέρνησης Παπάγου και απογύμνωσε κυριολεκτικά τους αγρότες της περιοχής Αγρινίου, με την Αγροτική πολιτική σε βάρος των καπνοπαραγωγών και των ελαιοπαραγωγών. Η ΕΡΕ έφερε την Ελλάδα στην ουρά της συμμαχίας Στη συνεχεία αναφέρθηκε στις συζητήσεις των Άγγλων και των Τούρκων και των Αμερικανών στην Άγκυρα για το Κυπριακό ερήμην της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καπνικό υπογράμμισε, ότι δεν θα διστάσει να φτάσει και μέχρι του μονοπωλίου των καπνών εσωτερικής κατανάλωσης. Ως προς τα ιδιωτικά έργα του Αχελώου υπογράμμισε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια γιατί επί της κυβερνήσεως του κατά το 1951 εξασφάλισε από τις ιταλικές επανορθώσεις 15 εκατομμύρια δολάρια. Για την έναρξη των έργων τονίζεται ότι θεωρεί ύψιστη Εθνικής σπουδαιότητας την κατασκευή των υδροηλεκτρικών έργων του Αχελώου τα οποία οπωσδήποτε φιλοδοξεί να τα πραγματοποιήσει.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των βάσεων, για το οποίο είπε ότι, στο κόμμα των φιλελευθέρων πήραν σαφή θέση και οπωσδήποτε δεν θα συζητήσουν το θέμα αυτό, εάν προηγουμένως δεν αποκατασταθεί ισοτιμία μεταξύ των συμμάχων χωρών καθώς και η απελευθέρωση της Κύπρου.
Τέλος ο Βενιζέλος πήγε στο σπίτι του υποψηφίου Δημητρίου Βότση, όπου δέχθηκε πολυμελή επιτροπή με επικεφαλής το Δήμαρχο και άκουσε τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την περιοχή, τονίζοντας ότι θα δώσει την πρέπουσα λύση. Αργά τη νύχτα αναχώρησε για Αμφιλοχία και Άρτα επευφημούμενος από χιλιάδες λαού.
Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου