.
Δυτική Ελλάδα
Ήπειρος
Πάνω από 5 εκατ. ευρώ
για τα «δύσκολα» μονοπάτια της Ηπείρου
Για τη δημιουργία και την αναβάθμιση
του δικτύου μονοπατιών και των πεζοπορικών διαδρομών
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ένα εργαλείο που έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και που μέχρι το καλοκαίρι του 2026 θα πρέπει να έχει «κλείσει» σε όλα τα επίπεδα.
Το εθνικό δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, το υπουργείο Περιβάλλοντος το είχε ανακοινώσει από το 2022. Στις αρχές του 2023 βρήκε στον αέρα η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με δικαιούχους τους Δήμους, τις Περιφέρειες αλλά και τις Μονές, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Σε αυτή την προκήρυξη αναφερόταν ότι ο κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα να κάνει πρόταση μέχρι 800.000 ευρώ.
Η αξιολόγηση των πολλών προτάσεων που κατατέθηκαν, άργησε πολύ, πάρα πολύ. Οι πρώτες 64 προτάσεις πήραν το πράσινο φως μόλις τον Οκτώβριο του 2024. Πριν από μια εβδομάδα, το υπουργείο ενέκρινε κι άλλες προτάσεις. Συνολικά (μαζί με αυτές του Οκτωβρίου), 107 προτάσεις, προϋπολογισμού 41,2 εκατ. ευρώ. Πολλές από αυτές, ωστόσο, εγκρίθηκαν με μικρότερο προϋπολογισμό από τον προτεινόμενο –κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στις μελέτες.
Το ζήτημα είναι ότι όλα τα έργα έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης (τουλάχιστον στο φυσικό τους αντικείμενο) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. Μόλις 10 μήνες δηλαδή. Σημειωτέον ότι στην Ήπειρο τουλάχιστον δεν έχουν βγει ακόμα στον αέρα οι διαγωνισμοί από τους κατά τόπους δικαιούχους-φορείς. Η συνθήκη αυτή μαζί με τις «προειδοποιήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη παράτασης των προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης (το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ΕΣΠΑ, δεν μπορεί ένα έργο που δεν ολοκληρώνεται σε μια προγραμματική περίοδο να περάσει ως έργο-γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο), δυσκολεύουν τα πράγματα.
Κάθε άλλο δε παρά αποκλείεται πριν ή μετά το Πάσχα να επέλθει από την κυβέρνηση μια νέα αναθεώρηση του προγράμματος, προκειμένου να «φύγουν» έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο. Συν το γεγονός ότι η χρονική πίεση μπορεί να μη διασφαλίσει όσο θα έπρεπε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων ή ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα χρειαστούν.
Στην Ήπειρο, η πρώτη προκήρυξη που ετοιμάζεται, είναι αυτή της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου, είναι αυτή που ανέλαβε να δημοπρατήσει το έργο, με 1,89 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίασή της, η Περιφερειακή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει τους όρους διακήρυξης. Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου με αυτούς τους τέσσερις Δήμους ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ – εκτιμάται ότι τα 400.000 ευρώ αφορούν κάποιο άλλο υποέργο (όπως π.χ. αρχαιολογικές έρευνες). Το σημαντικό δεδομένο είναι ότι, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα μονοπάτια αυτά με το συνολικό τους μήκος να φτάνει 565 χλμ., είναι 30 μήνες!
Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με την πρώτη «φουρνιά» των μονοπατιών, τον Οκτώβριο του 2024. Εκείνη την περίοδο, το πράσινο φως είχαν πάρει ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με 521.000 ευρώ, ο Δήμος Σουλίου με 125.000 ευρώ, ο Δήμος Δωδώνης με 538.000 ευρώ και ο Δήμος Φιλιατών με 717.000 ευρώ.
Ακολούθησε πριν από μια εβδομάδα η δεύτερη «φουρνιά», κι αφού είχαν προηγηθεί και ενστάσεις στην επιτροπή του ΟΦΥΠΕΚΑ: ο Δήμος Ζίτσας 281.950 ευρώ, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά με 12.846 ευρώ, ο Δήμος Αρταίων με 164.776 ευρώ, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με 245.317 ευρώ και ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων με 359.265 ευρώ (σ.σ. με ΦΠΑ όλοι οι προϋπολογισμοί).
Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης είναι αυτός που με ανακοίνωσή του έρχεται να καταθέσει έναν εύλογο προβληματισμό ο οποίος προκύπτει από το «ψαλίδισμα» της πρότασης του έργου (σ.σ. ο Δήμος είχε καταθέσει πρόταση με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, το ανώτατο ποσό που προέβλεπε η πρόσκληση). Ο Δήμος οδηγείται πια σε αναγκαστική αναπροσαρμογή της παρέμβασης –και άρα επανασχεδιασμό του έργου με διαθέσιμα κονδύλια. Ενώ ο χρόνος πιέζει…
Στη δήλωσή του ο κ. Βαΐτσης ναι μεν εκφράζει την ικανοποίησή του για την ένταξη της πρότασης –«κάτι που θα έπρεπε είχε γίνει με την πρώτη υπουργική απόφαση τον Οκτώβριο του 2024 καθώς ο φάκελος μας ήταν πλήρης» όπως τονίζει- αλλά διατυπώνει τη λύπη του για το «αδικαιολόγητο ψαλίδισμα το οποίο έγινε και σε άλλες προτάσεις, σε μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα».
———————————————————-
https://typos-i.gr/ | Βαρβάρα Αγγέλη