Η νύχτα που γύρισε ο Καραμανλής | Η πρώτη της μεταπολίτευσης


...

Ένα γεγονός |

Η νύχτα που γύρισε ο Καραμανλής |

Μέσα στο χάος της επιστράτευσης και την κατάρρευση της στρατιωτικής ηγεσίας,
ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε εσπευσμένα από το Παρίσι
Οι κρίσιμες ώρες, οι πολιτικές και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας |


Η γενική επιστράτευση της 21ης Ιουλίου 1974, μία μόλις μέρα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, φανέρωσε το απόλυτο χάος. Ο Ελληνικός Στρατός, διαλυμένος μετά από επτά χρόνια χουντικής αυθαιρεσίας, αδυνατούσε να οργανωθεί στοιχειωδώς. Η στρατιωτική ηγεσία και η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, υποχείρια του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, έδειχναν ανίκανες να χειριστούν την εθνική κρίση. Το αδιέξοδο ήταν προφανές: μόνο η επιστροφή των πολιτικών μπορούσε να δώσει διέξοδο.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, στο Πεντάγωνο, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων –ο στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, ο αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, ο αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και ο αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου– σε συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, δήλωσαν ανοιχτά: οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν. Ο Γκιζίκης ενημέρωσε τον Ιωαννίδη. Εκείνος δεν αντέδρασε. Η χούντα είχε καταρρεύσει, έστω και σιωπηλά.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 2:00 το μεσημέρι, συγκαλείται στο Προεδρικό Μέγαρο κρίσιμη σύσκεψη με πρωταγωνιστές κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες της προδικτατορικής περιόδου: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Μαύρος, Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς, Ξενοφών Ζολώτας. Η απόφαση ήταν αρχικά υπέρ της ανάθεσης της πρωθυπουργίας στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος θα είχε προθεσμία ως τις 8 το βράδυ για να παρουσιάσει το νέο υπουργικό σχήμα.

 

 

Όμως τα γεγονότα πήραν άλλη τροπή. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που επέμενε στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επικοινώνησε μαζί του στο Παρίσι, όπου ζούσε αυτοεξόριστος από το 1963. Η επαφή είχε αποτέλεσμα. Ο Καραμανλής δέχτηκε να επιστρέψει. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ –με την κάλυψη του Προέδρου Γκιζίκη– τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε ότι η εντολή του ανακαλείται.

Στις 8:00 το βράδυ, η σύσκεψη των πολιτικών επαναλαμβάνεται. Επικυρώνεται η ιστορική απόφαση: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν κινητοποιείται προσωπικά και διαθέτει το προεδρικό αεροσκάφος για την επιστροφή του Καραμανλή.

Ξημερώματα 24ης Ιουλίου, ώρα 2:00, το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκατοντάδες πολίτες τον υποδέχονται, συγκινημένοι, ανακουφισμένοι, ελπιδοφόροι. Για πολλούς, η εικόνα του να βγαίνει από το αεροσκάφος είναι η πρώτη πραγματική ανάσα ελευθερίας. Δύο ώρες αργότερα, στις 4 το πρωί, ο Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός, παρουσία του Γκιζίκη και του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ορκίζεται το πρώτο κυβερνητικό σχήμα, με συμμετοχή στελεχών της Δεξιάς και του Κέντρου. Η Αριστερά παραμένει –προσωρινά– εκτός. Ο Καραμανλής δείχνει επιφυλακτικός, καθώς τα χουντικά κατάλοιπα στον κρατικό μηχανισμό είναι ακόμα ενεργά και επικίνδυνα. Δύο ημέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, συμπληρώνεται το κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοινώνει άμεσα μέτρα αποχουντοποίησης: κατάργηση του στρατοπέδου εξορίας στη Γυάρο, αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, αποκατάσταση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν από το καθεστώς της 21ης Απριλίου.

Η Μεταπολίτευση ξεκινά. Ο στόχος είναι σαφής: αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εθνική ενότητα, πολιτικός έλεγχος στον στρατό, εκλογές, λύση στο Κυπριακό. Μια νέα εποχή γεννιέται.

 

—————————————————————————————
Επιμέλεια Lef.T.. Mε πληroφορίες από  https://www.sansimera.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *