«Εσείς το κάνατε αυτό;»


.

Νικολέτα Γερολιμίνη

«Εσείς το κάνατε αυτό;»

Λέγεται, πως όταν ένας ναζί αξιωματικός
ρώτησε τον Picasso: «Εσείς το κάνατε αυτό;»
εκείνος απάντησε «Όχι, εσείς το κάνατε»


Στην Guernica εικονίζονται τέσσερις τρομοκρατημένες γυναίκες, ένας στρατιώτης που κείτεται στο έδαφος, το κεφάλι ενός αλόγου που φαίνεται σαν να κραυγάζει με αγωνία και το κεφάλι ενός ταύρου που κοιτάζει προς την πλευρά του θεατή. Όλες οι μορφές είναι τοποθετημένες σε μια πυραμιδοειδή σύνθεση και σε κυβιστικό-σουρεαλιστικό ύφος. To έργο στο σύνολό του αποπνέει όλα τα συναισθήματα τρόμου και πόνου της ανθρώπινης τραγωδίας στη Guernica, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταγγελία όλων των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού.

Λέγεται δε πως όταν ένας ναζί αξιωματικός ρώτησε τον Picasso «Εσείς το κάνατε αυτό;» εκείνος απάντησε «Όχι, εσείς το κάνατε».

Κι έρχομαι στο διά ταύτα.

Αυτό που απεικονίζουν και εκφράζουν – προσωπική ανάγνωση, για να μην παρεξηγηθώ-  οι εικόνες των  Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τάσου Μαντζαβίνου είναι το τέρας της θρησκείας που κάποιοι «μεγαλοσταυρίτες» σαν τον βουλευτή της Νίκης, « φιλοτέχνησαν». Μιας θρησκείας που αναλώνεται σε σύμβολα αλλά στερείται ουσίας, με ορκισμένους οπαδούς που βαφτίζονται πιστοί, που κάνουν υποκριτικά σταυροκοπήματα αλλά δεν διστάζουν να «σταυρώσουν» για το κέρδος και την κυριαρχία τους, μιας θρησκείας που αιώνες  μάς  ταλαιπώρησε με προλήψεις, προκαταλήψεις και βλαβερές αντικοινωνικές συμπεριφορές παρακμής, φανατισμού, βαρβαρότητας, εχθρότητας, πολεμικής αντιπαράθεσης μέχρι και γενοκτονίας αλλοθρήσκων.

Πόσο μειοψηφική είναι μια τέτοια ανάγνωση σε μια κοινωνία, που με λάβαρο το «δόγμα» (θρησκευτικό και πολιτικό) του καθένα παράγει και αναπαράγει διαρκώς βία, τρομοκρατία και μισαλλοδοξία αδιαφορώντας για ό,τι  προκαλεί;

Πόσο πλειοψηφική μπορεί να είναι η ανοχή σε τέτοιου είδους βανδαλισμούς και βαρβαρότητες;

Ως κοινωνία χρειαζόμαστε ελευθερία  έκφρασης χωρίς αφορισμούς και διαχωρισμούς, η οποία μάλιστα αποκτά ιδιαίτερο νόημα, όταν ο λόγος της είναι αιρετικός και ακραίος, γιατί αυτός χρειάζεται προστασία. Οι γνωστικές μας προκαταλήψεις, προϊόν μακράς εξέλιξης ως είδους ευφυούς δύσκολα ανατρέπονται και δυστυχώς επηρεάζουν την στάση πολλών από μάς απέναντι σε διαφορετικές- και κάποιες φορές ακραίες- απόψεις και περιορίζουν ανεπίγνωστα τα όρια της ανοχής μας σ΄ αυτές, μετατρέποντάς μας σε ιεροεξεταστές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *