.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
7 Δεκεμβρίου
– 1835: Ίδρυση του Δήμου Αγρινίου | 1957: Παράδοση εργατικών κατοικιών σε δικαιούχους –
7 Δεκεμβρίου 1835
7 Δεκεμβρίου 1835 δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας» το διάταγμα του «Όθωνα, ελέω Θεού βασιλέα της Ελλάδας» με αριθμό 19, «περί σχηματισμού των Δήμων εις τας επαρχίας Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Αγρινίου», μετά από πρόταση του «Γραμματέα επί των Εσωτερικών, Γεωργίου Πραΐδου και υπογραφή του αντιβασιλέα, Κόμη Ιωσήφ Λουδοβίκου Άρμανσπεργκ.
Σύμφωνα με αυτό την επαρχία Αγρινίου αποτελούσαν οι Δήμοι: Αγρινίου (με πρωτεύουσα το Αγρίνιο), Θέρμου (με πρωτεύουσα το Θέρμο, σήμερα Βλοχός), Ζακονίνων (με πρωτεύουσα τα Ζακόνινα, σήμερα Παλαιοκαρυά), Εφύρας (με πρωτεύουσα την Έφυρα, σήμερα Σιτόμενα), Ταξιαρχίδος (με πρωτεύουσα τον Ταξιάρχη), Παμφίας (με πρωτεύουσα την Παμφία, σήμερα Αβαρίκος) και Αμβρακίας (με πρωτεύουσα την Αμβρακιά).
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο του διατάγματος αυτού είναι, ότι ο λάτρης της ελληνικής αρχαιότητας, Όθωνας και ο αντιβασιλέας του, έκαναν αμέσως αποδεκτή, την εισήγηση, όσων υποστήριξαν, παρά την επικρατούσα τότε άποψη, ότι το αρχαίο Αγρίνιο βρίσκονταν στη θέση της οθωμανικής κωμόπολης του Βραχωριού, έχοντας ως στόχο, ο καινούργιος δήμος να αποποιηθεί εντελώς την προεπαναστατική οθωμανική ιστορία του.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι μέχρι το 1923 επικρατούσε η άποψη, ότι το Αρχαίο Αγρίνιο βρίσκονταν νότια του σημερινού χωριού της Σπολάιτας, στην αριστερή όχθη του Αχελώου και ακριβώς απέναντι από την αρχαία Στράτο. Την παραπάνω χρονολογία ξεκίνησαν ανασκαφές στην περιοχή της Μεγάλης Χώρας στην οποία βρέθηκαν πολλά κτίσματα με πέτρες της κλασσικής εποχής, γεγονός που γέννησε τη βάσιμη σκέψη, ότι κάπου εκεί κοντά θα βρίσκεται το αρχαίο Αγρίνιο. Μετά από δύο χρόνια βρέθηκαν κοντά στο δεύτερο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Αγρινίου – Ιωαννίνων, απέναντι από το χωριό Διαμαντέικα και μέσα στο τότε κτήμα των αδελφών Μαρίτσα, υπολείμματα αρχαίου τείχους.
7 Δεκεμβρίου 1957
Έφτασε στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο από την Πάτρα, ο Υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης Καραμανλή (1956 – 1958), Λεων. Μπουρνιάς, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Χρυσανθακόπουλο, για να παραδώσει τα κλειδιά σε ογδόντα δύο (82) δικαιούχους εργατικών κατοικιών, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στις δύο πόλεις. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλ. 7/12/ 1957, Σελ. 5)
Φωτογραφία: Αρχείο Κώστα Πατρώνη (Το κτίριο υπήρχε στο εσωτερικό
του οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Μπαϊμπά, Κύπρου, Ι Στάικου και Γρίβα).
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν