Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 13η Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

13 Μαΐου 1915

«Κατανυκτική δέησις υπέρ ταχείας αποκαταστάσεως
της υγείας του δαφνοστεφούς Στρατηλάτου Βασιλέως Κωνσταντίνου Α»

Με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε στις 7:00 το απόγευμα «κατανυκτική δέησις υπέρ ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας του δαφνοστεφούς Στρατηλάτου Βασιλέως μας εν τω ενταύθα Μητροπολιτικώ ναώ χοροστατούντος άπαντος του κλήρου». Παραβρέθηκαν όλες οι αρχές, οι σύλλογοι και τα σωματεία, ακόμα και οι μαθητές των σχολείων. Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά και η πόλη ολόκληρη παρακολουθούσε με συγκίνηση τη δέηση. «Ο λαός του Αγρινίου», καταλήγει η είδηση στο ΕΜΠΡΟΣ, «αγωνιωδώς παρακολουθεί την εξέλιξιν της νόσου». (Εμπρός 13/5/1915)

 

13 Μαΐου 1946

Διορισμός Σεβαστιανού Καρβούνη ως δημάρχου Αγρινίου

Στις 13 Μαΐου του 1946 διορίζεται δήμαρχος Αγρινίου ο Σεβαστιανός Καρβούνης, ο οποίος άσκησε τα δημαρχιακά του καθήκοντα μέχρι τις 12 Απριλίου του 1950.

Ο Σεβαστιανός ή Νούλης Καρβούνης ήταν γιος του Σπύρου Καρβούνη από το Μεσολόγγι, ο οποίος υπηρετούσε ως διευθυντής στην Δημόσια Οικονομική Εφορία Αγρινίου και της Κατερίνας Σπυροπούλου – Καρακίτσου, κόρης του Σπύρου Σπυροπούλου – Καρακίτσου, ο οποίος ήταν δήμαρχος από το 18876 – 1889.

Ο Καρβούνης, αμέσως μετά την διορισμένη θητεία του, πήρε μέρος στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1951 με τον συνδυασμό «Βραχώρι», αλλά εκείνες τις εκλογές της κέρδισε ο συνδυασμός του Ανδρέα Παναγόπουλου.

Πήρε μέρος και στις δημοτικές εκλογές του 1954 με τον συνδυασμό «Τιμιότης – Δραστηριότης – Νούλης Καρβούνης», αλλά και σε αυτές επικράτησε ο «αντίπαλος συνδυασμός» του Ηλία Σαγεώργη. Συμμετείχε επίσης και στις πρώτες και δεύτερες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1975 και του 1978 με τον συνδυασμούς «Πρόοδος και δικαιοσύνη για το Αγρίνιο»  και «Έργο – Πρόοδος – Αναγέννηση Αγρινίου», αντίστοιχα, αλλά και τις δύο αυτές εκλογές τις κέρδισαν οι συνδυασμοί του Στέλιου Τσιτσιμελή.

Τον Μάιο του 2006 σε πανηγυρική τελετή για τα εξήντα (60) χρόνια της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, όταν του δόθηκε ο λόγος ως  ο γηραιότερος, μετά τον Κ. Χειμάρα, στη ζωή πρόεδρος της Εταιρείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην δημαρχιακή του θητεία: «Ηγωνίσθην», είπε, «δια τα αναγκαία, όπως ήτο η ύδρευσης και η ίδρυσης κρατικού νοσοκομείου». Λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.

Σύζυγος του Σεβαστιανού Καρβούνη ήταν η Αρσινόη Σκαβάρα, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Σπύρο, την Άρτεμη, την Κατερίνα και την Αρετή (Τέτα), η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. (Πηγή: Αγρίνιο – Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833 – 2007)

Φωτογραφία ανάρτησης: Προσωπική εργασία
μπροστά στην Αγία Ευαγγελίστρια.

Στο βάθος διακρίνονται οι Αποθήκες Παπαπέτρου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *