.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
| 4 Απριλίου |
1929: Συγκέντρωση καπνεργατών και τηλεγράφημα για το ΤΑΚ
1981: Το ΤΕΕ εκδίδει ανακοίνωση για τα Πετροχημικά
| 4 Απριλίου 1929
«Συνεχίζοντας οι καπνεργάτες των αγώνα τους για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους διοργάνωσαν (4 Απριλίου 1929) ογκώδες συλλαλητήριο αμέσως μετά το σχόλασμα της βάρδιας στις καπναποθήκες», αναφέρει σε ρεπορτάζ του, ο Ριζοσπάστης. Ένα «ποτάμι» 1.200 και πλέον εργατών πλημμύρισε τους δρόμους και κατευθύνθηκε προς το ΤΑΚ, για να διαμαρτυρηθεί για το σύστημα της ιατρικής περίθαλψης και την κατάχρηση των χρημάτων τους από τη διοίκηση του ΤΑΚ, που το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη (φύλλο της 5ης Απριλίου 1929) χαρακτηρίζει «επιβήτορες».
Ο διοικητής του ΤΑΚ Αγρινίου, Κατσικόπουλος, μπροστά στον επιβλητικό όγκο της συγκέντρωσης των καπνεργατών προσπάθησε να κρυφτεί. Μια επιτροπή όμως ανέβηκε στο γραφείο, τον «ξετρύπωσε από την κρυψώνα, στην οποία είχε χωθεί και τον έβγαλε έξω στη συγκέντρωση, η οποία τον υποδέχθηκε με παρατεταμένες αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες κατά του ΤΑΚ».
Με επικεφαλής τον Κατσικόπουλο και παρά τη θέλησή του οι καπνεργάτες κατευθύνθηκαν προς το τηλεγραφείο για να επιδώσουν τηλεγραφική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση για την κατασπατάληση του ιδρώτα τους από τους «επιβήτορες εκμεταλλευτές» του ΤΑΚ.
Κάτω από την απειλή της συγκέντρωσης των καπνεργατών και παρά τη θέλησή του ο ίδιος ο Κατσικόπουλος συνέταξε το τηλεγράφημα και το υπέγραψε.
Μετά την επίδοση του τηλεγραφήματος το συλλαλητήριο διαλύθηκε.
«Οι καπνεργάτες της πόλης απέδειξαν για άλλη μία φορά πως έχουν τη θέληση και την απόφαση να αγωνιστούν για την επίλυση των ζητημάτων τους. Και δεν θα σταματήσουν ως εδώ» καταλήγει το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη
4 Απριλίου 1981
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δημοσιεύει στις 4 Απρίλιου 1981 μία ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Καραμανλή να εγκαταστήσει στη χώρα μονάδα Πετροχημικών, για την οποία «καμία τεκμηριωμένη και δημόσια ενημέρωση για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του συγκροτήματος στο περιβάλλον και τις δυνατότητες εξάλειψης ή της απομείωσής τους δεν είχε προηγηθεί», όπως ανέφερε.
Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΤΕΕ επεσήμαινε ότι: «τέλος η προσπάθεια επιβολής της βιομηχανίας χωρίς ταυτόχρονη ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής με βάση τεκμηριωμένες χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων, υποβοήθησαν στο να εμφανιστούν έντονες αντιδράσεις που αναμφίβολα είναι επιθυμητές από τους πολέμιους του έργου και θα καταλήξουν ίσως στην ματαίωσή του»
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Η Διοικούσα του Τ.Ε.Ε. για τα πετροχημικά
Φωτογραφία: Συγκέντρωση καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936
Πηγή: Θέμου Κορνάρου, «Θεσσαλονίκη 9 – 11 Μάη του 1936 (Οι αγώνες του λαού)», Σύγχρονη Εποχή ,2017
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν