Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 2ᾳ Απριλίου | 1933: Προεκλογική κίνηση για τις δημοτικές εκλογές


...

| Aγρινιώτικο καλαντάρι |

2 Απριλίου

1929: Σύγκρουση προσφύγων γηγενών  για το Πάρκο
1933: Προεκλογική κίνηση για τις δημοτικές εκλογές του Ιουλίου
1953: «Ο Ιερόθεος μεταβάλλει»… και «την ώρα της αναστάσεως»


2 Απριλίου 1929

Οι πρόσφυγες του Αγρινίου οργανώνονται και διεκδικούν την απαλλοτρίωση γης για τη στέγασή τους, καθώς εκατοντάδες οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην Αθήνα, πετυχαίνουν κυβερνητική απόφαση απαλλοτρίωσης του κτήματος (Πάρκο) του Παπαστράτου. Εκείνος αντιδρά, επιχειρώντας να ματαιώσει το μέτρο και να στρέψει τους ντόπιους εναντίον των προσφύγων, προβάλλοντας σχέδιο «δωρεάς», σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Η ένταση κορυφώνεται με επεισόδια βίας. Πρόσφυγες και άστεγοι γηγενείς απαντούν με κοινή συγκέντρωση, ζητώντας ουσιαστική παραχώρηση γης. Η κινητοποίηση καταλήγει σε ψήφισμα προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας ενότητα και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2.4.1929)

2 Απριλίου 1933

Με απόφαση της κυβέρνησης, οι δημοτικές εκλογές ορίζονται για την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων, σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής δραστηριότητας στην πόλη. Ήδη διαμορφώνεται το σκηνικό με βασικούς υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Από τον χώρο των φιλελευθέρων πρόθεση είχε εκφράσει ο Δημήτρης Βότσης, από το χώρο των Λαϊκών ο τότε δήμαρχος , Αντρέας Παναγόπουλος, ο Νίκος Εύθυμίου και ο Μιχάλης Καρακίτσος, ενώ ως ανεξάρτητοι, σύμφωνα με το ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ο Δημήτρης Τσακανίκας, ο οποίος διοίκησε την πόλη για μεγάλη περίοδο, και ο γιατρός Κωνσταντίνος Καρακίτσος.  Παράλληλα, καταγράφεται η πρόθεση συμμετοχής και του κομμουνιστικού χώρου με δικό του υποψήφιο. Η εικόνα αποτυπώνει μια πολυκομματική αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο, όπου συνυπάρχουν παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και νεότερες πολιτικές εκφράσεις, αντανακλώντας τη ζωντάνια αλλά και τις αντιθέσεις της εποχής. (ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2.4.1933)

 

2η Απριλίου 1953

Μια νέα ενέργεια του Ιερόθεου ήρθε να προστεθεί στην προηγούμενη απαγόρευση (ήταν σε ισχύ από το 1952) της περιφοράς των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής, προκάλεσε αναβρασμό και σάλο στους Αιτωλοακαρνάνες. Με εγκύκλιο του, ο δεσπότης, έδωσε εντολή η αναστάσιμος ακολουθία να πραγματοποιηθεί στις 4:00 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα αντί για τις 12:00 τα μεσάνυχτα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. (ΕΜΠΡΟΣ, Μ. Παρασκευή, 3/4/1953, Αρ. Φύλ. 225, σελ. 1.)

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί
«Ο Ιερόθεος μεταβάλλει»… και «την ώρα της αναστάσεως»

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Αντρέας Παναγόπουλος
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *