Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 27 Δεκεμβρίου | 1947 – Επίθεση του ΔΣΕ στο Αγρίνιο


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

27 Δεκεμβρίου

–  1946 – Εκτοπίσεις Αγρινιωτών στα Κύθηρα | 1947 – Επίθεση του ΔΣΕ στο Αγρίνιο –


27 Δεκεμβρίου 1946

Μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αγρινίου εκτοπίσθηκαν για ένα χρόνο στα Κύθηρα οι Κώστας Παλιγιαννόπουλος, Γ. Χαβέλας, Γάκιας Ματραλής και Δημήτρης Κραβαρίτης. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 28/12/1946 Σελ. 4)

 

27 Δεκεμβρίου 1947

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ της 27ης Δεκεμβρίου 1947, αναφέρει ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του διοικητή της Χωροφυλακής Αγρινίου «συμμορία αριθμούσα 1500 μέλη» (ως συμμορία αναφέρεται τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) επιτέθηκε το πρωινό της προηγούμενης μέρας, 26 Δεκεμβρίου 1947, κατά της πόλης του Αγρινίου με αντικειμενικό σκοπό της κατάληψη της, όπως παρακάτω:

Τηλεγράφημα του διοικητή της χωροφυλακής Αγρινίου προς το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι «συμμορία» αριθμούσα 1500 μέλη επιτέθηκαν τις πρωινές ώρες της 26ης Δεκεμβρίου με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της πόλης του Αγρινίου. Δύο λόχοι στρατού, από τους οποίους ο ένας βρίσκονταν μέσα στην πόλη και ο άλλος έξω από αυτή στα γύρω υψώματα ειδοποιήθηκαν έγκαιρα και υποδέχτηκαν «δια καταιγιστικού πυρός» τους «συμμορίτες», τους οποίους και ανάγκασαν τελικά να τραπούν προς το χωριό Μπροστοβά (σημερινή Καλλιθέα), το οποίο βρίσκεται 23 km βορειοανατολικά του Αγρινίου. «Εις το εν λόγω χωρίον» οι στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και από άλλα τμήματα των στρατού και έθεσαν υπό τον έλεγχο τους συμπαγή δύναμη 700 περίπου «συμμοριτών», την οποίαν και «σφυροκόπησαν» αγρίως. Οι συμμορίτες «καλυφθέντες εις το χωρίον» στρατολόγησαν βίαια όλους τους άντρες, τους οποίους υποχρέωσαν με την απειλή των όπλων να ανοίξουν χαρακώματα. «Η πεισματώδης επίθεσις των εθνικών δυνάμεων έφερε εις δυσχερή θέση τους συμμορίας, οι οποίοι με καταφανή προσπάθεια επιχειρούν να διαφύγουν. Οι απώλειαί των είναι σημαντικαί. Λεπτομέρειες ελλείπουν.»

 

 

 

Φωτογραφία: Άνδρες του Εθνικού Στρατού έξω από την Μπροστοβά
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν