Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 25ῃ Ιουνίου | 1930: Πανπροσφυγικό κάλεσμα κατά του σύμφωνου φιλίας



Aγρινιώτικο καλαντάρι

25 Ιουνίου

1926: 1.000 δρχ για το Πάνθεον του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων
1930: Πανπροσφυγικό κάλεσμα κατά του σύμφωνου φιλίας
1964: Λήψη μέτρων κατά της Μηνιγγίτιδας |


25 Ιουνίου 1926

Ο Ηλίας Σαγιώργης εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έκκληση Επιτροπής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων να δοθεί ένα ποσό για να δημιουργηθεί το ΠΑΝΘΕΟΝ των πεσόντων του Συντάγματος. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί συνδρομή 1.000 δραχμών.

 

 

25 Ιουνίου 1930

Η Πανπροσφυγική κυκλοφορεί προκήρυξη στο συνοικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο κατήγγειλε το σύμφωνο φιλίας του Βενιζέλου που προέβλεπε τον οριστικό ενταφιασμό κάθε μύχιας προσδοκίας επανόδου στη γενέθλια γη, αλλά και τον οδυνηρό συμβιβασμό της εξίσωσης των περιουσιών που εγκατέλειψαν στη Μικρά Ασία με εκείνες των μουσουλμάνων που ανταλλάχθηκαν από την Ελλάδα. Τους καλούσε επίσης να απαιτήσουν άμεση, πλήρη αποκατάσταση και στέγαση με έξοδα του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Αγρίνιο 1930 | Αγανάκτηση στον συνοικισμό

25 Ιουνίου 1964

Ήρθε στο Αγρίνιο το δεύτερο υγειονομικό συνεργείο του υπουργείου Προνοίας, για να διερευνήσει την αντιμετώπιση της χοιριομηνιγγίτιδας. Οι επιστήμονες του συνεργείου διαπίστωσαν ότι τα νέα κρούσματα που σημειώθηκαν στην περιοχή ήταν ελαφριάς μορφής και ο διευθυντής του υγειονομικού δημόσιου εργαστηρίου, Μαυρίδης, αποφάσισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ να πάρει υλικό από την σπονδυλική στήλη όσων είχαν ασθενήσει, προκειμένου να διενεργήσει ειδικές έρευνες για να καθοριστεί επακριβώς ο ιός, που προκάλεσε την ασθένεια.

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Ο Άγιος Κωνσταντίνος στον συνοικισμό των προσφύγων
Αποδελτίωση – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν