| Aγρινιώτικο καλαντάρι |
24 Ιουλίου
| 1903: τα αγρινιώτικα καπνά εξαντλήθηκαν στην Ολλανδία
1915: ο Ματσούκας στο Μεγάλο Σπήλαιο πριν το Αγρίνιο
24 Ιουλίου 1903
Μια εξαιρετική είδηση για τα καπνά του Αγρινίου υπάρχει στο Φύλλο του ΕΜΠΡΟΣ της 24ης Ιουλίου 1903. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ειδήσεις από το Αμβούργο αναφέρουν ότι στην αγορά της παραπάνω πόλης υπάρχει μεγάλη κίνηση για τα ελληνικά καπνά. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που οι αποθήκες των αγρινιώτικων καπνών εξαντλήθηκαν. Οι τιμές των ελληνικών καπνών μάλιστα έφτασαν τα 0,50 – 10,00 μάρκα το μισόκιλο. (ΕΜΠΡΟΣ, 24/7/1903)
24 Ιουλίου 1915
Στάση πραγματοποίησε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, ο εθελοντής Σπύρος Ματσούκας, στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Ελληνικού Λευκού Σταυρού. Από την επίσκεψή του στη μονή, και με τη στήριξη του ηγουμενοσυμβουλίου, οργανώθηκε έρανος μεταξύ των μοναχών και των προσκυνητών, συγκεντρώνοντας το σεβαστό ποσό των 2.000 δραχμών. Το ποσό αυτό προσφέρθηκε στον «Λευκό Σταυρό» – τη φιλανθρωπική οργάνωση που είχε ο ίδιος ιδρύσει για τη στήριξη τραυματιών και προσφύγων του πολέμου – και κατατέθηκε στην Τράπεζα Αθηνών από τον ίδιο τον ηγούμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Ματσούκας, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά το Αγρίνιο στο πλαίσιο των διαφόρων εράνων του, γεννήθηκε στην Υπάτη το 1878 και αφιέρωσε τη ζωή του στην ποίηση και στους αγώνες του έθνους. Πολέμησε στην Κρήτη (1896) και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1897), ενώ παράλληλα ενέπνεε με τα πατριωτικά του ποιήματα. Διοργάνωσε εράνους για την ανέγερση ανδριάντων, καθώς και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής και αργότερα πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ίδρυσε τον «Λευκό Σταυρό» για τα ορφανά του πολέμου. Πέθανε το 1928, με τον Κωστή Παλαμά να τον τιμά ως Πατριώτη, παρουσία του Βενιζέλου και πλήθους κόσμου.
————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Ξεφύλλισμα δέματος καπνού
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν