...
Aγρινιώτικο καλαντάρι
| 17 Απριλίου |
1926: συνεδρίαση δημοτικού Συμβουλίου
1966: συναυλία της Φιλαρμονικής του «Ορφέα» στον «Παρνασσό»
1973 έφαγε ένα μήλο και δηλητηριάστηκε
1979: Ανησυχία στο Γαλατά Μεσολογγίου για τα πετροχημικά
| 17 Απριλίου 1926
Σημαντικές αποφάσεις πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στη συνεδρίαση του Σαββάτου, 17 Απριλίου 1926, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Παναγιωτίδη Μέξη και παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου.
Κατά την έναρξη, εγκρίθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης και ακολούθησε η εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Πρώτο στη λίστα ήταν η ανάγκη επισκευής της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, η οποία παρουσιάζει διαρροές. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη διάθεση πίστωσης 500 δραχμών για τις αναγκαίες εργασίες, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Στη συνέχεια συζητήθηκε η επισκευή του καλντεριμιού της δημοτικής οδού προς το Νεκροταφείο, στο τμήμα της περιοχής «Ψιλή Παναγιά». Το Συμβούλιο ενέκρινε την άμεση αποκατάσταση των φθορών, με τη δαπάνη να καλύπτεται από εκπτώσεις άλλων έργων ή, εφόσον χρειαστεί, από συμπληρωματική πίστωση.
Αιτήματα και παρεμβάσεις
Αίτημα ενίσχυσης υπέβαλε η Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, λόγω φθοράς της στέγης. Ο Δήμαρχος πρότεινε την κατ’ αρχήν αποδοχή του αιτήματος, με τη μέγιστη ενίσχυση να καθορίζεται στα 600 δραχμές, αναλόγως της ταμειακής δυνατότητας του Δήμου. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.
Ακολούθως, οι κάτοικοι της συνοικίας του Σιδηροδρομικού Σταθμού ζήτησαν την τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού στην κεντρική οδό, η οποία είναι εντελώς σκοτεινή τις νύχτες. Το Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση τοποθέτηση τεσσάρων φανοστατών, με πίστωση 800 δραχμών από το ειδικό κονδύλι φωτισμού.
Οι έμποροι της οδού Παπαϊωάννου ζήτησαν την επισκευή του οδοστρώματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σκόνη και η φθορά των καταστημάτων. Το Συμβούλιο ενέκρινε προσωρινή επίχωση και ράντισμα, μελετώντας παράλληλα το ενδεχόμενο πιο μόνιμης λύσης.
Ο έμπορος Νικόλαος Τσεκούρας αιτήθηκε την παραχώρηση δημοτικής έκτασης κοντά στη Λαχαναγορά για ανέγερση ξύλινης αποθήκης. Το Συμβούλιο ενέκρινε την προσωρινή παραχώρηση υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η καταβολή ετήσιου τέλους 300 δραχμών.
Αναβάθμιση της αίθουσας συνεδριάσεων και τάξη στην αγορά
Εγκρίθηκε η προμήθεια δέκα καθισμάτων και δύο τραπεζιών για την ανανέωση του εξοπλισμού της αίθουσας συνεδριάσεων, με δαπάνη 1.800 δραχμών. Παράλληλα, οι έμποροι της αγοράς ζήτησαν ρύθμιση για την αποκατάσταση της τάξης στους χώρους διάθεσης εμπορευμάτων. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη χάραξη προσωρινών θέσεων και την έκδοση σχετικών δελτίων χρήσης χώρου από την 1η Μαΐου.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση νέων αιτήσεων από κατοίκους της συνοικίας Αγίου Ιωάννου και άλλων περιοχών, με σκοπό την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υποδομής και δημοτικής μέριμνας.
17 Απριλίου 1966
«Η Χορωδία – Μανδολινάτα και η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» Αγρινίου δίνουν σήμερα, στις 7 μ.μ. στον Παρνασσό συναυλία που θα διευθύνουν οι αρχιμουσικοί Δ. Κούτσας και Βασ. Σωτζόπουλος.» ( Ελευθερία 17.4.1966)
17 Απριλίου 1973
Τραγικό τέλος βρήκε ένας 13χρονος μαθητής στην Κατούνα Ξηρομέρου, όταν κατανάλωσε κατά λάθος γεωργικό φάρμακο. Ο μαθητής, Σπ. Ρόζ., κρατούσε στα χέρια του ένα μήλο και ένα πλαστικό φιαλίδιο με φυτοφάρμακο. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, μέρος του υγρού φέρεται να χύθηκε στο μήλο, χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί. Ο νεαρός κατανάλωσε το μήλο και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε. (Μακεδονία 17.4.1973)
17 Απριλίου 1979
«Ζωηρή ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους του Γαλατά Μεσολογγίου ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση όχι μόνο προχωρεί στην εγκατάσταση του εργοστασίου πετροχημικών, αλλά και σχεδιάζει την ίδρυση και άλλων «δορυφορικών» βιομηχανιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά θα καταμετρηθούν 2.500–3.000 στρέμματα για την εγκατάσταση του εργοστασίου πετροχημικών. Η καταμέτρηση, όμως, φαίνεται τελικά ότι θα γίνει για 22.000 στρέμματα. Παράλληλα, αυξάνεται η λαϊκή αντίδραση στα σχέδια ίδρυσης του εργοστασίου. Επιτροπή δημάρχων της περιοχής, μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο του Γαλατά, θα μεταβεί στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Η Κ.Ο. Πάτρας και υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ κυκλοφόρησαν σχετικό έντυπο με τα πορίσματα διάφορων ειδικών επιστημόνων, όπου αναλύονται οι κίνδυνοι εγκατάστασης του εργοστασίου στην περιοχή. Επισημαίνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τον Πατραϊκό κόλπο και τους κατοίκους της περιοχής.» – άξιος» δονούσαν τον αέρα | Δεν ήταν μισθοφόροι οι αντάρτες του ΕΔΕΣ, αλλά αγωνιστές της Εθελοθυσίας κ. Παπούλια. | Να μη φοβούμεθα πλέον τον θάνατον .
——————————————————————————————————————————————————–
*Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Αγρινίου Ανδρέας Παναγόπουλος
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν