Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 16ῃ Ιανουαρίου | 1823: H μάχη της Κορομηλιάς


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

16 Ιανουαρίου

– 1823: η μάχη της Κορομηλιάς | 1963: άρνηση των καθηγητών να παραλάβουν τους μισθούς τους –


16 Ιανουαρίου 1823

Ένα χιλιόμετρο από τον Άγιο Βλάση, δίπλα στον Ψηλόβραχο, είναι τα «Ταμπούρια του Καραϊσκάκη», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι ένα φυσικό οχυρό με μεγάλα λιθάρια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία στο ύψωμα της Κορομηλιάς στις 16-17 Ιανουαρίου του 1823, λίγες μέρες μετά την πρώτη αποτυχημένη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Οθωμανοί αδυνατώντας να περάσουν τον αφρισμένο Αχελώο στα πεδινά, κοντά στο Αγρίνιο, για να ριχτούν στο Βάλτο κι από εκεί στην Ήπειρο, αποφάσισαν να στείλουν δύναμη 3.000 στρατιωτών με αρχηγούς τον Αγά Βασάρη, τον Ισμαήλ Πλιάσα και το Χατζή Μπέντο, με σκοπό να περάσουν τον Αχελώο από ψηλότερα, εκεί όπου υπήρχαν γεφύρια.

Ο Καραϊσκάκης βρισκόταν τότε στα Άγραφα και αφού ειδοποιήθηκε για τις οθωμανικές κινήσεις αποφάσισε να τους εμποδίσει καταλαμβάνοντας το ύψωμα της Κορομηλιάς με πολεμιστές από τη γύρω περιοχή. Όταν έφτασαν οι Οθωμανοί και διαπίστωσαν ότι η διάβαση στην κορυφή ήταν κατειλημμένη, προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις αλλά μάταια. Πρότειναν ακόμα και αμοιβή, κάτι που δεν δέχτηκε ο Καραϊσκάκης, και μονομάχησε με το Χατζή Μπέντο πυροβολώντας τον θανάσιμα. Μετά από σκληρή μάχη οι Οθωμανοί κινήθηκαν προς τον Αχελώο, όπου και βρήκαν φριχτό τέλος.

16 Ιανουαρίου 1963

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα που έφτασαν στην Ελευθερία των Αθηνών οι καθηγητές των γυμνασίων των Αγρινίου και άλλων πόλεων της χώρας αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα αρνήθηκαν να πάνε στα ταμεία και να πάρουν τον μισθό τους.

 

 

Ποια ήταν αυτά τα μέτρα όμως της πρώτης κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου που εξώθησαν τους καθηγητές σε αυτή τους την κίνηση;

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Ε.Κ. συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστό 33,66 % και 100 έδρες έναντι 50,81% και 176 εδρών της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (Ε.Ρ.Ε) του Κ. Καραμανλή. Κατά κοινή ομολογία αυτές οι εκλογές στιγματίστηκαν από βία και νοθεία και το αποτέλεσμά τους επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την τρομοκρατία που άσκησαν παρακρατικές κυρίως ομάδες σε αντιφρονούντες. Ο Γ. Παπανδρέου με αφορμή αυτή την κατάσταση εγκαινίασε τον «ανένδοτο αγώνα» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τεκμηριώσει τις καταγγελίες της, η Ένωσις Κέντρου εξέδωσε σε έναν τόμο το σύνολο των στοιχείων που αποδείκνυαν τις κατηγορίες της. Ο τόμος αυτός παρουσιάστηκε και είχε τίτλο “Η δημοκρατία θα νικήσει – Μαύρη Βίβλος του εκλογικού πραξικοπήματος της 29ης Οκτωβρίου 1961” και είχε εκδότη την ίδια την Ένωση Κέντρου. Αντίστοιχη Μαύρη Βίβλο εξέδωσε και η ΕΔΑ.

Οι δεύτερες εκλογές που συμμετείχε η Ε.Κ. ήταν αυτές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Η Ε.Κ. σ’ αυτές τις εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 42,04% και 138 έδρες έναντι 39,37% και 128 έδρες της Ε.Ρ.Ε. Μετά την ήττα που υπέστη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έφυγε στο Παρίσι αφήνοντας την ηγεσία του κόμματος στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Παρόλο που η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με τη στήριξη της αριστερής ΕΔΑ, προτίμησε να διεξαγάγει νέες εκλογές είτε γιατί δεν ήθελε να συνεργαστεί με την ελεγχόμενη από το ΚΚΕ ΕΔΑ είτε γιατί μια τέτοια συνεργασία θα έδινε αφορμή στην ΕΡΕ και στους παρακρατικούς να επικαλεστούν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και να δυναμιτίσουν την ήδη εύθραυστη πολιτική ομαλότητα. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε γνωστή ως «κυβέρνηση των 50 ημερών».

Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν, με πρωθυπουργό και υπουργό παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και γενικό Γραμματέα τον Ε. Π. Παπανούτσο, προχώρησε στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για τα εκπαιδευτικά, εξασφαλίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου που έμεινε στην ιστορία ως νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου – Παπανούτσου.

Ποιο όμως ήταν το φάσμα των παρεμβάσεων;

  • Κατάργηση των οποιονδήποτε οικονομικών επιβαρύνσεων για σπουδές και στις τρεις βαθμίδες ( Καθιέρωση της «δωρεάν παιδεία»)
  • Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια
  • Διαίρεση της Μέσης εκπαίδευσης σε δύο ανεξάρτητους κύκλους
  • Καθιέρωση (παρά την συνταγματική δέσμευση) της δημοτική γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και ως ισότιμης στις άλλες βαθμίδες
  • Ριζική αναμόρφωση του τρόπου επιλογής των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια (με την καθιέρωση του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου»)

Οι 4 τελευταίες παρεμβάσεις , όπως φαίνεται, δεν άρεσαν σε κάποιους «λειτουργούς» της μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με τον παραπάνω τρόπο. Για την ιστορία να πούμε ότι, τα παραπάνω μέτρα εξαγγέλθηκαν στις 26 Νοεμβρίου του 1963, και υλοποιήθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, που εκλέχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1964.

 

 

Φωτογραφία: Προτομή του Καραϊκάκη στην Κορομηλιά Αγίου Βλασίου
[Ανακτήθηκε από https://thecaller.gr/ | Τελευταία πρόσβαση 16.1.2025]
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *