.
| Aγρινιώτικο καλαντάρι Οκτωβρίου |
1833: Μεταφορά της πρωτεύουσας του Νομού από το Αγρίνιο στο Μεσολόγγι | 1958: «Πορεία πείνης καπνοπαραγωγών εις το Αγρίνιον» | 1994: «Διενεργούνται οι έκτες αυτοδιοικητικές εκλογές της Μεταπολίτευσης»
16 Οκτωβρίου 1833
Ήταν η 16η Οκτωβρίου του 1833 σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ισχύει σήμερα (4 Οκτωβρίου 1833 με το παλιό) που στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του τότε Βασιλείου της Ελλάδας (φύλλο 31), δημοσιεύτηκαν δύο διατάγματα που αφορούσαν την περιοχή μας γενικότερα καθώς και το Αγρίνιο ειδικότερα. Με το πρώτο δημιουργούνταν μία σειρά από ταμεία σε κάθε νομό, τα οποία θα πρόσφεραν την υπηρεσία της ανταλλαγής των παλιών χάλκινων νομισμάτων με καινούργια.
Δημιουργήθηκαν λοιπόν, εκείνη την εποχή, στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας τα παρακάτω ταμεία:
-
- Εις Κατούναν παρά τω Βασιλ. Εφόρω Χατζοπούλω,
- Εις Βόνιτσαν παρά τω Επιστ.Τελωνείου Σ. Λογοθέτου,
- Εις Αγρίνιον παρά τω Γραφ. του Γ. Εφόρου Κωστοπούλω,
- Εις Ναύπακτον παρά τω Β. Εφόρω Λέλη
- Εις Καλλιδρόμην παρά τω Γ. Νίτσα
Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον από την προηγούμενη καταγραφή είναι το διάταγμα που ακολουθεί και αφορά στον θεσμικό αποχαρακτηρισμό της πόλης του Αγρινίου από πρωτεύουσας του νομού και τον ορισμό του Μεσολογγίου σε μητρόπολη του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το συγκεκριμένο διάταγμα είναι δημοσιευμένο στις σελίδες 239 και 240 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδας και έχει ως ακολούθως:
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, όλοι όσοι υπογράφουν το συγκεκριμένο διάταγμα ή κατάγονται από το Μεσολόγγι ή έχουν σχέση εξάρτησης με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποίος δεν είχε μόνο πολιτικά συμφέροντα στην πόλη της λιμνοθάλασσας, αλλά και προσωπικά.
16 Οκτωβρίου 1958
Παραπάνω από 50 καπνοπαραγωγοί εξαγώγιμων καπνών από 14 κωμοπόλεις και κοινότητες της Μακρυνείας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γεωργικής Ένωσης Μεσολογγίου πραγματοποίησαν πορεία πείνας στο Αγρίνιο. Επισκέφθηκαν την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και τα γραφεία του Οργανισμού Καπνού και διαμαρτυρήθηκαν, για την κατάφορη αδικία που έγινε εις βάρος τους με την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος τους, στην οποία οφείλεται και η πτώση της τιμής του, από τις 30 – 33 δραχμές την οκά, στις 8 – 15 δραχμές. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν ότι η εφορεία καπνού του Μεσολογγίου επέβαλε πρόστιμο στους αγρότες επειδή αργοπόρησαν να εκριζώσουν τις ρίζες του καπνού από τα χωράφια τους. Οι Ενώσεις Μεσολογγίου και Αγρινίου με διάβημά τους στην Κυβέρνηση ζήτησαν την άμεση αναβαθμολόγηση του καπνού και τη λήψη σχετικών μέτρων.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. των Ενώσεων στην οποία, εκτός από τα μέλη τους, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου και εκπρόσωποι των άλλων παραγωγικών και εμπορικών κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής, για το θέμα των αδιάθετων καπνών εσωτερικής κατανάλωσης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στις 31 Οκτωβρίου με ταυτόχρονο κλείσιμο των καταστημάτων. (Μακεδονία, φύλ. 17.10.1958 Σελίδα 3)
16 Οκτωβρίου 1994
Για τις 16 Οκτωβρίου 1994 προκηρύχτηκαν και διενεργήθηκαν οι έκτες αυτοδιοικητικές εκλογές της Μεταπολίτευσης. Στο Αγρίνιο στις εκλογές αυτές πήραν μέρος τρεις συνδυασμοί (αλφαβητικά):
-
-
- Αγρίνιο – Νέοι Ορίζοντες, με υποψήφιο δήμαρχο τον Θύμιο Σώκο.
- Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση – Κοινωνική Αλληλεγγύη, με υποψήφιο δήμαρχο τον Θωμά Μπαλαούρα
- Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Σιδέρη.
-
Το σύνολο των εγγεγραμμένων εκλογέων ήταν 26.316 και από αυτούς ψήφισαν οι 19.205. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 17.945 από τα οποία ο κάθε συνδυασμός πήρε:
-
-
- Αγρίνιο – Νέοι Ορίζοντες: 8.443 ψηφοδέλτια (ποσοστό 37,65%)
- Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση – Κοινωνική Αλληλεγγύη: 6.757 ψηφοδέλτια (ποσοστό 37,65%)
- Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση: 2.755 ψηφοδέλτια (ποσοστό 15,35%)
-
Επειδή κανένας συνδυασμός δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλήφθηκε στις 23 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Φωτογραφία: Αναγνώστης Μοναρχίδης. Έλληνας αγωνιστής του 1821
και πολιτικός της Ελλάδας του 19ου αιώνα.
Γεννήθηκε στα Ψαρά το 1777. Ο πατέρας του, Χατζή Δημήτριος, ήταν ένας από τους ευπατρίδες του νησιού,
γυναίκα του ήταν η Μαρία που επέζησε της καταστροφής των Ψαρών με το ένα παιδί τους, το άλλο πνίγηκε.
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν