Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 25 Δεκεμβρίου | 1946: Ομιλία υποψηφίου στο κινηματοθέατρο «Τιτάνια»


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

25 Δεκεμβρίου

–  1946:  Μεταφέρθηκαν στο Αγρίνιο σαράντα δύο (42) κομμουνιστέ
Στο κινηματοθέατρο «Τιτάνια» (την ίδια χρονιά και μέρα μίλησε
ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Αιτωλοακαρνανίας Καψάλης –


25 Δεκεμβρίου 1946

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1946 μεταφέρθηκαν στο Αγρίνιο σαράντα δύο (42) κομμουνιστές, μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ Ηπείρου, οι οποίοι συνελήφθησαν στα Γιάννενα για υπόθαλψη αντάρτικων συμμοριών. Η μεταγωγή αυτή έγινε στο πλαίσιο της προώθησής τους στους τόπους εξορίας τους. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 27/12/1946 Σελ., 4)

 

25 Δεκεμβρίου 1946

Την ίδια μέρα και μπροστά σε «μεγάλο ακροατήριο», όπως αναφέρει η εφημερίδα Εμπρός (27.12.1946 σελ. 4), μίλησε στο κινηματοθέατρο «Τιτάνια» ο υποψήφιος βουλευτής του Λαϊκού κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία, Π. Καψάλης(sic). O Kαψάλης αναφέρθηκε στους αγώνες της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και στην παρούσα εσωτερική κατάσταση.

Το αρκτικό του ονόματος του βουλευτή είναι ενδεχομένως τυπογραφικό λάθος, αφού σε κείνες τις εκλογές ο μοναδικός υποψήφιος βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας με αυτό το επώνυμο ήταν ο Αθανάσιος Καψάλης. ο οποίος πήρε μέρος στις εκλογές του 1946 ως υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον συνδυασμό «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων (Λαϊκό Κόμμα) και μάλιστα εξελέγη με 6221 ψήφους.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το κινηματοθέατρο «Τιτάνια» εγκαινιάστηκε το 1935 και ήταν εξαιρετικά πολυτελές για την εποχή του. Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής την ευθύνη της λειτουργίας του την είχε η γερμανική διοίκηση της πόλης, στην αίθουσα του οποίου προβάλλονταν εκτός από ταινίες και τα γερμανικά «Επίκαιρα» της εποχής. Το 1955 μετονομάστηκε σε «Αττικόν (με αυτό το όνομα το γνώρισαν οι γενιές των Αγρινιωτών που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 60 και του 70) μέχρι και το 1987  που γκρεμίστηκε. Για την ενημέρωση των νεωτέρων, να πούμε ότι, το «Τιτάνια» βρισκόταν στον αρ. 6. της σημερινής οδού Χρήστου Σαλάκου.

 

25 Δεκεμβρίου 1963

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αγρίνιο την Πάτρα και την Κέρκυρα, αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία (27.12.1963), το διήμερο των Χριστουγέννων 13.000 ταξιδιώτες για τις περιοχές της Δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Κέρκυρας όπως και άλλοι οποίοι έρχονταν από κει παρέμειναν αποκλεισμένοι στο Ρίο και το Αντίρριο χωρίς να μπορέσουν να περάσουν απέναντι λόγω της πρωτοφανούς θαλασσοταραχής. Πολλά λεωφορεία προερχόμενα από τις περιοχές αυτές η προοριζόμενα για αυτές κινήθηκαν την Τετάρτη (ανήμερα των Χριστουγέννων) από την ξηρά και στον οδικό δίκτυο Ναυπάκτου – Λιδωρικίου και Άμφισσας. Επτά πούλμαν προοριζόμενα για Κέρκυρα με 250 Κερκυραίους κατοίκους των Αθηνών, οι οποίοι πήγαιναν και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στη γενέτειρά τους παρέμειναν από το πρωί της Τρίτης (παραμονή Χριστουγέννων στο Ρίο και έφτασαν στην Κέρκυρα σήμερα το πρωί (ανήμερα των Χριστουγέννων).

 

 

Φωτογραφία: Εσωτερικό κινηματοθεάτρου ΑΤΤΙΚΟΝ (πρώην ΤΙΤΑΝΙΑ) στο Αγρίνιο
Στο μέσον ο μηχανικός προβολής Κ. Αργιαδίτης (Φωτογραφικό αρχείο Κώστα Πατρώνη)

Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν