Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14 Αυγούστου…

Αγρινιώτικο καλαντάρι Αυγούστου

14 Αυγούστου 1909

Ο φωτισμός της πόλεως

Έφθασε στο Αγρίνιο ο Γάλλος Μηχανικός Αλφόνσος Μας από τη Μασσαλία μαζί με τον υφηγητή Χημείας του Εθνικού Πανεπιστημίου Ματθιόπουλο για να θέσει τις βάσεις για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Μπέλλος όλες οι μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι καλύτερο μέσον για φωτισμό είναι οι λάμπες ασετιλίνης. Έδωσε την πληροφορία μάλιστα ότι ήταν στη σκέψη του και ο ηλεκτρισμός, αλλά η δυσκολία της εγκατάστασής του και η μεγάλη δαπάνη υλοποίησης αυτού του έργου ματαίωσαν αυτή την προοπτική. Έτσι κατέληξαν στην ασετιλίνη για την εγκατάσταση της οποίας είχε ήδη υπογραφεί προσύμφωνο και εντός των ε-πόμενων ημερών θα υπογραφόταν και το κανονικό συμφωνητικό. Α-ποφασίστηκε μάλιστα η αποθήκη της ασετιλίνης να τοποθετηθεί στο κατώτατο σημείο της πόλης γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε καλύτερη παροχέτευση, η οποία θα έδινε περισσότερη ένταση και διάρκεια στο παραγόμενο φως. (ΣΚΡΙΠ, 14/8/1909)

 

 

14 Αυγούστου 1916

Πάνδημο συλλαλητήριο των αντιβενιζελικών στην Αμφιλοχία

Ο Σύνδεσμος των επιστράτων της Αμφιλοχίας, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, μαζί με τους κατοίκους της πόλης οργάνωσαν συλληλητήριο, με το οποίο διατράνωσαν την αφοσίωσή τους προς τον «Άνακτα», διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα για τις καταχθόνιες ενέργειες του ρχηγού του ξενικού κόμματος (εννοεί τον Βενιζέλο), ο οποίος έχει σκοπό, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διασαλεύσει την έννομη τάξη και να επιφέρει εθνικές συμφορές.

 

 

14 Αυγούστου 1926

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τα αιματηρά γεγονότα της 9ης Αυγούστου

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας εκδίδει ανακοίνωση για να διαφωτίσει, όπως αναφέρει, την κοινωνία για τα αιματηρά γεγονότα, που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και να καταγγείλει τους πραγματικούς δολοφόνους αθώων εργατών και γυναικών.

 

 

 

14 Αυγούστου 1929

Άγριο δράμα εις Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού

Άγριον δράμα εις το Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού, είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, το οποίο μεταδίδει την είδηση ενός πρωτοφανούς σε αγριότητα εγκλήματος το οποίο διέπραξε μία ερωτευμένη προσφυγοπούλα με επτά θανάσιμες μαχαιριές κατά μιας αντιζηλού της καλλιτέχνιδος.

 

 

 

Φωτογραφία: Καρβασαράς
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας