Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 10ῃ Μαρτίου | 1948: Ομάδα του ΔΣΕ επιτίθεται στους Γανωμεναίους


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

10 Μαρτίου

– 1948: Ομάδα του ΔΣΕ επιτίθεται στους Γανωμεναίους
1952: Απαγόρευση περιφοράς επιταφίων


10 Μαρτίου 1948

Στις 8:00 το βράδυ της 10ης Μαρτίου του 1948 μία ομάδα του ΔΣΕ (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) «ορμώμενη εκ του Παναιτωλικού επετέθη εναντίον του εθελοντικού σώματος Αιτωλοακαρνάνων του ταγματάρχου Ιωάννου Παπαγεωργίου ή Γανωμένου το οποίον υπεράσπιζον το χωρίον Αγία Παρασκευή της ορεινής Τριχωνίδος. Επηκολούθησε σκληρά μάχη, διαρκέσασα επί 5ωρον». Οι άντρες του Γανωμένου κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση, οι οποίοι τελικά υποχώρησαν χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι τυχόν απώλειες. (Εμπρός, φύλλο της 11/3/1948)

10 Μαρτίου 1952

Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 11/3/1952 υπάρχει μια ανταπόκριση από την Πάτρα με ημερομηνία 10 Μαρτίου 1952, η οποία, μας πληροφορεί για μια απρόσμενη απαγόρευση του Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Ιερόθεου που αφορούσε… στην περιφορά του επιταφίου.

«Πληροφορίαι εκ Μεσολογγίου μεταδίδουν», αναφέρει το ρεπορτάζ, «ότι τόσον εκεί όσον και εις Αγρίνιον, τας τελευταίας ημέρας, τείνει να δημιουργηθή μία κατάστασις ανώμαλος εξ αφορμής ενεργειών του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερόθεου. Κατά τας εν λόγω πληροφορίας κατόπιν αποφάσεως των δημοτικών συμβουλίων των δύο πόλεων, οι Δήμαρχοι τούτων, επί κεφαλής επιτροπών, επεσκέφθησαν τον σεβασμιότατον μητροπολίτην και παρεκάλεσαν αυτόν όπως μη επιμείνη εις την εκδοθείσαν διαταγήν, την απαγορεύουσαν την περιφοράν του επιταφίου καθ’ όσον πρόκειται περί πατροπαράδοτου θρησκευτικού εθίμου, τηρουμένου εις ολόκληρον την Ελλάδα και η κατάργησις του οποίου θα δημιουργήση αντίθεσιν μεταξύ της κοινής γνώμης και της εκκλησίας. Παρά ταύτα, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης επέμεινεν ανενεδότως εις τας απόψεις του. […]

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Ο Ιερόθεος το 1952 απογόρευσε την περιφορά των επιταφίων

 

Φωτογραφία: Ομάδα ΜΑΥδων | Γανωμεναίοι: έδρασαν από το 1946 – 1947
στην περιοχή τής ορεινής Τριχωνίδας, της ορεινής Ναυπακτίας και της ΝΔ Ευρυτανίας.
(Πηγή: Ιστορικό και Λογοτεχνικό αρχείο Νίκου Αντωνίου)
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν