Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 10ῃ Ιανουαρίου | 1956: Μετονομασία της οδού Σκόμπυ, σε οδό Κύπρου


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

10 Ιανουαρίου

– 1956: Μετονομασία της οδού Σκόμπυ, σε οδό Κύπρου


10 Ιανουαρίου 1956

Μετά από εισήγηση της επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Κάππα, Ευστάθιο Κατσιμπίνη, Ιωάννη Παπαχρήστο και Αθανάσιο Ρώσση, ο εκλεγμένος εκείνη την εποχή δήμαρχος, Ηλίας Σαγιώργης, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της 10ης Ιανουαρίου τη μετονομασία της οδού Σκόμπυ, σε οδό Κύπρου (η υπάρχουσα και σήμερα), «εις ένδειξιν αλληλεγγύης προς τους αγωνιζομένους αδελφούς Κυπρίους.»!

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ο Ηλίας Σαγεώργης διετέλεσε τρεις φορές Δήμαρχος Αγρινίου:

  • α) από τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 έως τις 20 Δεκεμβρίου του 1943, διορισμένος κατοχικός δήμαρχος Αγρινίου για μια βδομάδα, από τη δοσιλογική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη.
  • β) από τις 14 Μαρτίου 1945 έως τις 12 Φεβρουαρίου 1946, από την αγγλόφιλη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα, αντικαθιστώντας, υπό την απειλή των εγγλέζικων όπλων, τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Θανάση Κακογιάννη και
  • γ) στις εκλογές του 1951 ήταν δημοτικός σύμβουλος του Ανδρέα Παναγόπουλου και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του δημάρχου, τον Ιανουάριο του 1952, εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία από το δημοτικό συμβούλιο για να ασκήσει χρέη δημάρχου έως 1954.
  • δ) στις επόμενες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 1954 συμμετείχε ως επικεφαλής του συνδυασμού. Ο συνδυασμός του κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε τα δημαρχιακά καθήκοντα του ως το 1959

Είναι σημαντικά όλα αυτά, για το λόγο ότι, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Δημαρχίας του Ηλία Σαγεώργη, η δεύτερη απόφαση του διορισμένου τότε δημοτικού συμβουλίου (Μάρτης 1945) ήταν να τιμηθεί με την ιδιότητα του επίτιμου δημότη της πόλης ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και αμέσως μετά να δοθεί το όνομα του Σκόμπυ στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, ο οποίος εκείνη την εποχή έφερε το όνομα «Οδός Αγοράς», όπως το «εθνικό συμφέρον» επέβαλε!

Εννέα χρόνια μετά, το ίδιο «εθνικό συμφέρον», αφαίρεσε από τις οδοδείκτες της πόλης το όνομα του Σκόμπυ και οδοθέτησε στη θέση του το όνομα της Κύπρου, για να τιμηθεί ο αγώνας των κατοίκων της κατά της αγγλικής κατοχής!

Να σημειώσουμε επίσης, ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση μετονομάσθηκε και η οδός Ηφαίστου, σε οδό Δημοσθένη Κακαβιά (όπως και σήμερα) και η οδός από την οδό Βλαχοπούλου (οικία Κωνσταντίνου Πέρρου) μέχρι την οδό Δημητρίου Σταΐκου (οικία Θ. Παπασωτηρόπουλου) σε οδός Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Φαφούτη.

 

Φωτογραφία: Ηλίας Σαγιώργης
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *