.
Υπήρξε «γέννημα Λιβανέζος και θρέμμα Παλαιστίνιος»
[ Elias Khoury | Πέθανε ο Λιβανέζος της Παλαιστίνης ]
«Ο Ελιάς Χούρι είναι ένας καλλιτέχνης του λόγου,
ο οποίος χαρίζει φωνή στη ριζωμένη εξορία
και στην παγιδευμένη προσφυγιά, στα σύνορα που διαλύονται
(Έντουαρντ Σαΐντ)
Ο συγγραφέας Ελίας Χούρι [Elias Khoury], ένας από τους σημαντικότερους Λιβανέζους μυθιστοριογράφους της γενιάς του και ένθερμος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Η πύλη του ήλιου» (μτφρ. Ελένη Καπετανάκη, εκδ. Καστανιώτη).
Ο Ελίας Χούρι πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στη Βηρυτό, όπου νοσηλευόταν για πολλούς μήνες.
Το έργο του, το οποίο πραγματεύεται τα θέματα των αναμνήσεων, του πολέμου και της εξορίας, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, εβραϊκά και ισπανικά. Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, Η Πύλη του Ήλιου, πρωτοεκδόθηκε το 1998, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1948, «της ανεξαρτησίας», για τους Ισραηλινούς, και της Νάκμπα («καταστροφής») για τους Παλαιστινίους. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αιγύπτιο σκηνοθέτη Γιούσρι Νασράλα.
—————————————————————————
Το μυθιστόρημα του Ελιάς Χούρι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για την κατανόηση του προβλήματος, από τη μεριά των Παλαιστηνίων. Μετά τον διαμελισμό της χώρας τους το 1948, δύο άντρες, ο Γιούνις και ο Χαλίλ, παραμένουν σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοσχέδιο νοσοκομείο στον προσφυγικό καταυλισμό της Σατίλα, στα περίχωρα της Βηρυτού, στον Λίβανο. Μαζί τους μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο βίαιος εκτοπισμός, η απώλεια, ο φόβος και η σαθρή ελπίδα.
Ο νεότερος αγρυπνά στο προσκέφαλο του γηραιότερου, ο οποίος είναι πνευματικός του πατέρας και εμβληματικός ηγέτης της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο Γιούνις έχει πέσει σε κώμα και καθώς ο Χαλίλ πασχίζει να τον επαναφέρει, αρνούμενος να δεχτεί ότι ο ήρωάς του έχει απολέσει τη συνείδησή του, αρχίζει να ξεδιπλώνει, σαν άλλη Σεχραζάντ, μια αφήγηση η οποία διακλαδίζεται σε πολλές άλλες, για ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στη Γαλιλαία, για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και ανθρώπους που επέζησαν, καθώς επίσης για έναν έρωτα που μέστωσε κρυφά στην Μπαμπ αλ Σαμς, στην Πύλη του Ήλιου (μτφρ. Ελένη Καπετανάκη, εκδ. Καστανιώτη).
Με τούτο το βιβλίο, ο Ελιάς Χούρι συνυφαίνει με επική πνοή ιστορίες καθηλωτικές και συγκινητικές, ζωντανεύει την πορεία και αναδεικνύει τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού. (Διονύσης Μαρίνος | bookpress.gr)
—————————————————————————
Εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα που πραγματεύτηκε σε πολλά άλλα μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένης της τριλογίας “Τα Παιδιά του Γκέτο”-ένα από τα τελευταία του έργα– εξιστόρησε επίσης τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου σε πολλά από τα έργα του όπως το “Το Μικρό Βουνό” ή «Yalo».
Γεννημένος στη Βηρυτό το 1948, ο Ελίας Χούρι ενεπλάκη πολύ νωρίς στην παλαιστινιακή υπόθεση. Από το 1975 έως το 1979 ήταν αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Palestinian Affairs συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.
Ήταν επίσης διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού τμήματος της λιβανέζικης εφημερίδας As-Safir και αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ενθέτου της An-Nahar.
Ο Χούρι δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Columbia στις ΗΠΑ. Συνέχισε να γράφει μέχρι την τελευταία του πνοή, παρά τη νοσηλεία και την ταλαιπωρία του.
—————————————————————————
Πηγή: bookpress.gr