Δευτέρα 7/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, σήμερα σήμερα Δευτέρα 7/2

ΑΚΡΙΒΕΙΑ , ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Η ακρίβεια τρομάζει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες αλλά και την κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, χωρίς ωστόσο, να …ξεστρατίσει από τη ρότα που έχει χαράξει και κυρίως από τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Σε αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα κριθούν από τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2021, αλλά και το προσωρινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα θέσουν οι Βρυξέλλες για το 2023, ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

***

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ως γνωστό μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής με το κλείσιμο της 13ης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο έπεισε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη για το 2021 ξεπέρασε το 8% και ίσως και το 9%, δημιουργώντας ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος έδωσε το περιθώριο να χρηματοδοτηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% με 335 εκ. ευρώ, και να ανακοινωθούν το Σάββατο και οι παρεμβάσεις προς του αγρότες ύψους 170 εκ. ευρώ.

***

ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1. H Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% των στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακος εισβολή στην Ουκρανία αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους.

Ανέφεραν ωστόσο ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών αλλά σημείωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Οι αξιωματούχοι είπαν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, προσθέτοντας ότι η διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή.

***

ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2. Μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι αυτές που θα παράσχουν το μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία να μετακινήσει εξοπλισμό μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε έως και 50.000 θανάτους αμάχων.

Εκτιμούν επίσης ότι μία επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

***

ΜΑΚΡΟΝ – ΠΟΥΤΙΝ 1. Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει στη Μόσχα τη Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου, και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να πραγματοποιεί επίσκεψη την ίδια ημέρα στην Ουάσιγκτον, ξεκινά η επόμενη εβδομάδα. Μια εβδομάδα από την οποία αναμένεται να κριθούν πολλά όχι μόνο στο Ουκρανικό αλλά και ευρύτερα στη διελκυστίνδα Δύσης – Ρωσίας που, κρίνοντας από τα πολεμικά σενάρια των τελευταίων ημερών, καλά κρατεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μεταβαίνει στη Μόσχα τη Δευτέρα και εν συνεχεία στο Κίεβο την Τρίτη, με την ελπίδα να μπορέσει να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης, ενισχύοντας βέβαια παράλληλα και το δικό του προφίλ ενώπιον της διεθνούς κοινότητας δύο μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, αλλά και με τον κίνδυνο να χρεωθεί την όποια σχετική αποτυχία εάν επιστρέψει από εκεί με άδεια χέρια.

***

ΜΑΚΡΟΝ – ΠΟΥΤΙΝ 2. Σημειώνεται πως ο Μακρόν είχε όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας (στις 28 Ιανουαρίου, στις 31 Ιανουαρίου και στις 03 Φεβρουαρίου), όπερ σημαίνει πως έχει ήδη γίνει μια κάποια προεργασία αναφορικά με όσα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν.

Γάλλος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστήριξε πως υπάρχουν μεν θετικά σημάδια από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά απέφυγε να προεξοφλήσει την όποια – θετική ή αρνητική – πορεία των συνομιλιών.

Γαλλικές πηγές αφήνουν παράλληλα να εννοηθεί, πάντοτε σύμφωνα με το Reuters, πως η πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν ικανοποιημένη εάν κατάφερνε να αποσπάσει μια δέσμευση από τον Πούτιν περί έστω μερικής απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα. Κατά τα λοιπά, καλοδεχούμενα θα ήταν, προφανώς, και τα όποια μηνύματα υπέρ του «σχήματος της Νορμανδίας» (στο οποίο συμμετέχουν Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία) και της ενδεχόμενης προόδου που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω αυτού.

***

ΕΛΛΑΔΑ – ΔΝΤ – ΕΕ. Το Der Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφέρει ότι «δώδεκα χρόνια μετά το απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης, η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τις τελευταίες δανειακές δόσεις προς το ΔΝΤ».

Όπως είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο δάνεια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις χώρες της ευρωζώνης.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα δώσει επίσης ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», είπε δεύτερος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα τελευταία δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων το διάστημα 2010-2014 και ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθούν σε δόσεις έως το 2024. Έχει ήδη εξοφλήσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021.

Σχεδιάζει, επίσης, την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. «Πρόκειται για δάνεια που λήγουν αργότερα φέτος και το 2023», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

***

ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ. Ως ανεμβολίαστοι θα λογίζονται από σήμερα όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις (ή μία δόση με το σκεύασμα της Johnson & Johnson) του εμβολιασμού τους κατά του κοροναϊού και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών και άνω.

Το υπουργείο Υγείας είχε δώσει μια μικρή παράταση στους πολίτες αυτούς να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου, λόγω προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», ωστόσο η παράταση αυτή λήγει σήμερα και πλέον το ποιος θεωρείται ως εμβολιασμένος κατά της Covid-19 και ποιος όχι αλλάζει για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Στην ουσία, όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού του παύει να ισχύει με όλα όσα σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά του.

***

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ. Άλλα οκτώ άτομα συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, ηλικίας από 19 έως 22, όλοι τους ηγετικά μέλη συνδέσμου του ΠΑΟΚ, ενώ στη συνέχεια με νέες ενημερώσεις ανέβασε τον συνολικό απολογισμό των συλληφθέντων στους οκτώ.

Πλέον, αναζητούνται ακόμα δύο άτομα, αφού νωρίτερα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για δέκα συνολικά άτομα. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα που αναζητούνται ακόμα είναι και ο 20χρονος που φέρεται να έχει διαφύγει στην Αλβανία. Έτσι, μαζί με το 23χρονο που συνελήφθη προ ημερών, οι συνολικές συλλήψεις μέχρι στιγμής για τη δολοφονία του Άλκη ανέρχονται στις εννιά.

***

ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ 1. Αν σήμερα υπάρχει στη Γερμανία ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως «πέτρα του σκανδάλου», όσον αφορά στις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα, αυτό δεν είναι άλλο από τον πρώην καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σρέντερ υπήρξε προκάτοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, από το 1998 ως το 2005 και τις πολύκροτες εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες πέτυχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (38,5%) και τελικά σχηματίστηκε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού CDU-SPD, με καγκελάριο τη Μέρκελ.

Από τότε, ο Σρέντερ αποχώρησε από την ενεργό πολιτική και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον τομέα της ενέργειας, και ιδίως με τη Ρωσία, καθώς κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2, αλλά και επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft.

***

ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ 2. Ωστόσο, ο Γερμανός πρώην πολιτικός πλέον κάνει ένα ακόμα βήμα που προκαλεί αμηχανία στο Βερολίνο, καθώς ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στις 30 Ιουνίου, διαδεχόμενος τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Οι λόγοι για τον εκνευρισμό του Βερολίνου είναι πολλοί και ο Σρέντερ φρόντισε να τους αυξήσει. Σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση για την Gazprom και εν μέσω ουκρανικής κρίσης, ο Σρέντερ δήλωσε ότι οι ρωσικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν απάντηση στις νατοϊκές ενέργειες στη Βαλτική και την Πολωνία.

***

ΚΥΠΡΟΣ. Για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών σχεδιασμών το σενάριο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται, προετοιμάζοντας το έδαφος, ώστε όταν αποφασισθεί να είναι όλα έτοιμα. Το εγχείρημα τούτο δεν είναι εύκολο, αλλά παραμένει ως επιλογή για την κατοχική Τουρκία, που αναζητεί την “κατάλληλη στιγμή” να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προετοιμασία γίνεται τόσο με την εναρμόνιση του κατοχικού καθεστώτος με το τουρκικό κράτος, αλλά και με ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται περιορίζουν τους Τουρκοκύπριους και αναδεικνύουν μια ελίτ, σαφώς προσανατολισμένη προς την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων. Είτε διά της ντε γιούρε είτε διά της ντε φάκτο προσάρτησης.

 


Με πληροφορίες από πηγή