Δευτέρα 24/1: Ειδήσεις στο ξεκίνημα της μέρας

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, για να  είστε ενήμεροι σήμερα Δευτέρα 24/1

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1. Η “διπλή κρίση” με την οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις λόγω της διετούς αναμέτρησης με την πανδημία του κοροναϊού και τώρα με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, οδηγεί την κυβέρνηση στην αναζήτηση διευκολύνσεων. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να συζητηθούν και με τους θεσμούς, πριν οριστικοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ αυτών, βρίσκονται το περαιτέρω κούρεμα έως και μηδενισμό των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Υπενθυμίζεται ότι το βελτιωμένο πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Επί της ουσίας τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους.

***

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο βασικά σενάρια:

  • Να χαριστεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης, το σενάριο αυτό προβλέπει τη μείωση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να επιστραφεί από τα 3 δισ. ευρώ περίπου θα περιορισθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Καμία επιχείρηση από τις 700.000 περίπου δεν θα επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από το δάνειο των 8,3 δισ. ευρώ.

Αν και οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα τα οποία προέρχονται από τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία, ωστόσο, θα σπαταληθούν τόσο για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

***

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ STORY. Συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων και συστάσεων των διεθνών οίκων, των επενδυτικών τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών για το story της Ελλάδας και το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε το 2021 έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 8% ή και περισσότερο να αποτελούν πλειοψηφία, ενώ το έδαφος είναι στρωμένο για άλλο ένα ισχυρό έτος για το ΑΕΠ, με οδηγό τις επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ενισχύσουν την ανοδική τροχιά των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε αυτό το σκηνικό, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται πως φέτος θα δώσει τα ισχυρά κέρδη που “χρωστούσε” από πέρσι, με το δυναμικό μομέντουμ του Ιανουαρίου να αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μόνο την αρχή του τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο του έτους. Κατά γενική ομολογία, το 2022, και πιθανώς και το 2023, θα αποτελέσουν την περίοδο του μεγάλου re-rating του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τα ηνία και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε σταθερή ανοδική πορεία.

***

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 1. Την τελευταία εβδομάδα η αγορά ομολόγων σημείωσε ένα πολύ σημαντικό «ορόσημο», καθώς οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πέρασαν στα θετικά επίπεδα για πρώτη φορά μετά σχεδόν τρία χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τον δανεισμό και το τέλος εποχής των πολύ χαμηλών αποδόσεων και του άφθονου φθηνού χρήματος.

Η σημαντική συρρίκνωση της αξίας των ομολόγων διεθνώς, που έχουν αρνητικές αποδόσεις –κάτω από τα 9 τρισ. ευρώ από 18 τρισ. ευρώ που είχε κορυφωθεί στα τέλη του 2020– συμβολίζει εξάλλου και την επιθυμία να επανέλθει η ομαλότητα αυτή, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Αν και έπειτα από αυτό το ρεκόρ οι γερμανικές αποδόσεις επέστρεψαν οριακά στα αρνητικά, οι αναλυτές επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έχει σταλεί είναι ξεκάθαρο: τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι αποδόσεις των ομολόγων θα ακολουθήσουν τον μονόδρομο της ανόδου, η οποία ωστόσο δεν θα είναι «εκρηκτική».

***

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 2.  Η τάση αυτή έχει κυριαρχήσει σε όλες τις εξόδους των χωρών της Ευρωζώνης στις αγορές από τις αρχές του νέου έτους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με τα επιτόκια να είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και τα βιβλία προσφορών να συρρικνώνονται από τα ιστορικά ρεκόρ που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Η χώρα μας δανείστηκε σε ορίζοντα 10ετίας με υπερδιπλάσιο κόστος από ό,τι ακριβώς έναν χρόνο πριν, καθώς η απόδοση στο νέο 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,836% από 0,807% τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η ζήτηση ήταν 50% χαμηλότερη.

Ανάλογη αύξηση του κόστους δανεισμού και μείωση της ζήτησης είδαν ωστόσο και άλλες χώρες που βγήκαν στις αγορές αυτόν τον μήνα –ο οποίος ως συνήθως είναι ιδιαίτερα «γεμάτος» από εκδόσεις και ακόμη περισσότερο φέτος λόγω Fed και ΕΚΤ–, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία κ.α.

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο με δύο ακόμη τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, πέραν αυτού της Ρεβυθούσας. Με την κίνηση αυτή, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της διαμετακόμισης, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και τους νέους διαδρόμους για την τροφοδοσία της Ευρώπης και των Βαλκανίων (αγωγός Tap και IGB, διασυνδετήριος αγωγός IGB και το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας).

Ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι αξιολογώντας εγκαίρως τον ρόλο που καλείται να παίξει το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση και τις ανάγκες των χωρών των Βαλκανίων για διαφοροποίηση των πηγών της από τον μοναδικό προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom, σχεδίασαν και προωθούν υποδομές για την είσοδο στο ελληνικό σύστημα LNG που μέσω του διεθνών διασυνδέσεων θα διοχετεύεται στις γειτονικές αγορές, ανακόπτοντας έτσι και την εξάρτησή τους από την Τουρκία.

***

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ. Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Live η πορεία του φαινομένου

 

***

TOΥΡΚΙΑ. Σε σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet . Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει όλες τις διαφορές με τη γειτονική χώρα μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει πρόσφατα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, ο υπουργός δήλωσε “Νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για την κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία”.

***

EΡΝΤΟΓΑΝ. Ο Ερντογάν και ο συνασπισμός που τον στηρίζει θα έχανε τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων İstanbul Economics Research, που δημοσίευσε  η εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο συνασπισμός “Λαϊκή Συμμαχία” που περιλαμβάνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θα λάμβανε το 40,5% των ψήφων, σημαντικά κάτω από το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να εξασφαλίσει την προεδρία στον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το AKP του Ερντογάν χρειαζόταν το MHP για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων που απαιτείται για να κερδίσει τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2018. Η συμμαχία, η οποία υποφέρει από περιόδους πολιτικής αναταραχής, κέρδισε συνολικά το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018: 43% για το AKP και 11% για το MHP.

***

ΤΣΙΠΡΑΣ. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και όχι από το Συνέδριο έσκασε σαν βόμβα στην αρχή της τηλεδιάσκεψης και άλλαξε τα πάντα.Τώρα, η αριστερή πτέρυγα ετοιμάζει τις δικές της απαντήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθούν και μέσα στην εβδομάδα. Η πλειοψηφία, πάντως, δέχτηκε την πρωτοβουλία με ενθουσιασμό.

Τον Ιούλιο του 2013, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες σταμάτησαν να υπάρχουν. Μόνο οι τάσεις είχαν διασωθεί στο καταστατικό. Τώρα αρκετοί εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας «κλείνει το μάτι» στη μερική αποστρατεία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το περιβάλλον του προέδρου διευκρίνιζαν από την πρώτη στιγμή πως ο αρχηγός του κόμματος με την πρότασή του επιθυμεί οι τάσεις να λειτουργούν πλέον μόνο ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών, με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο.

***

ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ. Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για πανδημίες πολύ χειρότερες από αυτήν του κοροναϊού, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με δισεκατομμύρια δολάρια στην προετοιμασία για το επόμενο πανδημικό κύμα.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως αν και οι παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα του κοροναϊού ήταν μερικές από τις πιο μεταδοτικές στα χρονικά, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν ιό που θα προκαλεί πολύ πιο σοβαρή νόσηση και περισσότερους θανάτους.

***

ΡΩΣΙΑ. Μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη έκδοση του ιστορικού μαχητικού Su-30, το Su-30SM2, γνωστό και ως «Super Sukhoi», άρχισε να παραλαμβάνει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς ανεβαίνει η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Αν και στηρίζεται στην «βασική» έκδοση του Su-30 (το οποίο, με τη σειρά του, αποτέλεσε βελτιωμένη εκδοχή του σοβιετικού Su-27), το Su-30SM2 θεωρείται ότι εντάσσεται στα μαχητικά γενιάς 4++ και αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της, χωρίς, ταυτόχρονα να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, αξιοποιώντας ήδη δοκιμασμένες και αξιόπιστες πλατφόρμες.

***

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Φρίντριχ Μερτς κατέφερε τελικά να εκλεγεί πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Γερμανία, μετά την παταγώδη ήττα του Άρμιν Λάσετ στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Μερτς εξελέγη πρόεδρος του CDU με ποσοστό 94% των ψήφων των 983 συνέδρων του κόμματος που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Η νίκη του Μερτς, πέραν από την προσωπική του δικαίωση, σηματοδοτεί μια μεγάλη «στροφή» για τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Πνευματικός πατέρας» του Μερτς θεωρείται ότι είναι ο διαβόητος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός το οποίο δείχνει σε σημαντικό βαθμό τι εννοεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, όταν λέει ότι σκοπεύει να «ξαναχτίσει» το CDU, ενώ οι αντιθέσεις του με την πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην πολιτική που ακολούθησε η Άνγκελα Μέρκελ τον είχαν τοποθετήσει στο «αντίπαλο στρατόπεδο» από το 1994.


AgrinioStories | Πηγή