Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Δευτέρα 21/2
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1. Ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία καταβάλλουν όλες οι πλευρές, την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για μία ακόμη φορά χθες για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Όλα αυτά, την ώρα που ΗΠΑ και NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.
Μετά την επικοινωνία Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ο γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε από χθες μαραθώνιο επαφών.
***
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2.Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ο Μακρόν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, ενώ θα επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, Πούτιν και Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη» πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
***.
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3.Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.
Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι συζήτησε για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ντονμπάς με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο είπε ότι το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις από αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα. «Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
- Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
***
ΜΑΚΡΟΝ-ΠΟΥΤΙΝ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, χθες το απόγευμα, στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Κυριακή.
Το τηλεφώνημα μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά και αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επί μία ώρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
***
ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ – Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της συνέχισης των στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υποδηλώνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να δουν αν η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από το να προχωρήσει σε εισβολή.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ετοιμάσει ένα ”τεράστιο” πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής. Πρόσθεσε όμως πως αν και κατανοεί τις εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία τώρα, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο να χαθεί ο αποτρεπτικός αντίκτυπος της Δύσης. Σημείωσε δε, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να πείσουν τον Πούτιν να μην προχωρήσει σε μία εισβολή.
***
ΚΙ ΟΜΩΣ… Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ “ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΠΊΘΕΣΗ”. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV.
«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξεις όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε.
«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.
***
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα λόγω των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ξεκινούν αύριο στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ο πήχης των προσδοκιών είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν και οι υπουργοί του επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, συνδέοντας μάλιστα το αίτημα αυτό με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.
Οι διερευνητικές θα διεξαχθούν μεταξύ του πρέσβη κ. Αποστολίδη και του Τούρκου υφυπουργού Σεντάτ Ονά, με την ελληνική πλευρά να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη προσπάθεια της Άγκυρας να βάλει στο τραπέζι ζητήματα πέραν των δύο που αναγνωρίζει η Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι στον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να βάλει το θέμα στο τραπέζι, αλλά η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν άμεση δεν έγινε καμία συζήτηση γι αυτό.
***
ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ 1. Φόβοι για μεταφορά της έντασης και στο πεδίο εκφράζονται σε πολλαπλά επίπεδα στην Αθήνα, καθώς η στρατηγική επιλογή της Αγκυρας να αμφισβητήσει τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν το καθεστώς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο διά της πλαγίας οδού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ουδείς στην Αθήνα πιστεύει ότι η διπλωματική προεργασία (επιστολές στον ΟΗΕ), οι συνεχόμενες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας, αλλά και τα πρόσφατα δείγματα επιθετικότητας, με υπερπτήσεις νησιών και κινήσεις προβολής ναυτικής ισχύος ακόμα και στο μέσον του Αιγαίου, θα εγκαταλειφθούν τους επόμενους μήνες.
***
ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ 2. Τις ανησυχίες της Αθήνας ενισχύει μια παράλληλη κινητικότητα. Τη στιγμή που η Αγκυρα διευρύνει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», από τα ακατοίκητα και μικρά νησιά, στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιεί ένα παράλληλο, γενναίο άνοιγμα σε περιφερειακούς εταίρους της Αθήνας, αλλά και στις ΗΠΑ.
Στις 9 και 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρσογκ θα επισκεφθεί τη Τουρκία. Η επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου αποτελεί, βεβαίως, μια προσπάθεια να καθησυχαστεί η ελληνική πλευρά σχετικά με το εύρος της επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, ιδιαίτερα εις ό,τι αφορά τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, παραμένει υψηλό, είναι σαφής ο πολιτικός προσανατολισμός ραγδαίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ιερουσαλήμ. Μένει, ακόμα, να επιβεβαιωθεί αν η εξομάλυνση περιλαμβάνει και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο οι συζητήσεις αυτές, παρότι πρώιμες, έχουν αρχίσει.
***
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ. Στις 11:30 σήμερα Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη σκιά της βίαιης δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προβλέψεις για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των Παραρτημάτων τους (Σύνδεσμοι), άμεση σύνδεση των ΠΑΕ/ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τη λειτουργία των Λεσχών και διοικητικές κυρώσεις, δημιουργία ψηφιακού μητρώου μελών των Λεσχών κ.λπ
Επίσης, βασικό μέτρο θα αποτελέσει τόσο η επιβολή του ιδιώνυμου, με “κλείσιμο” όλων των “παραθύρων” για αναστολή έκτισης ποινής.
***
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 1. Επειτα από μια σειρά δηλώσεων και διαρροών εκ μέρους στελεχών της, που επέτρεψαν την καλλιέργεια προσδοκιών για νέα, οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση συστρατεύθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα στη γραμμή των αυστηρά στοχευμένων παρεμβάσεων για τους ευάλωτους.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, με βάση τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στα μέτωπα των τιμών ενέργειας, του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, τους επόμενους δύο μήνες.
***
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 2.«Στη φάση αυτή πρέπει να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι εν αναμονή των εξελίξεων στην Ουκρανία και τις τιμές ενέργειας», διαμηνύει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι ο κυριότερος λόγος που βρίσκεται πίσω από τη στροφή αυτή υπέρ της δημοσιονομικά πιο συνετής γραμμής, όσων κυβερνητικών στελεχών είχαν άλλες σκέψεις το προηγούμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, όμως, την επιβάλλει και η συγκυρία, καθώς η χώρα διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας και έχει θέσει ως εθνικό στόχο την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογά της το 2023.
***
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ 1. Ως εργαλείο για υγιείς χρηματοδοτήσεις σε συνεπείς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα λειτουργήσει ο κρατικός «Τειρεσίας», που συστήνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών με τη μορφή ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κυριακής”, προβλέπει ότι θα συγκεντρώνει όλα τα οικονομικά δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς.
***
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ 2. Στόχος θα είναι η αξιολόγηση της πιθανότητας αθέτησης μιας υποχρέωσης και η πιστοληπτική αξιολόγηση, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί ένα σύστημα βαθμολόγησης (scoring) για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και το οποίο θα αποτελέσει και το διαβατήριο για ρυθμίσεις οφειλών, τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για την ανάληψη έργων ή ακόμα και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης χρηματοδοτούμενων από το Δημόσιο ή συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. ή άλλο διεθνή οργανισμό προγραμμάτων.
Περαιτέρω το σύστημα αξιολόγησης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.
***
ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟΥ COVID Έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας θα εμφανιστεί στο Taxisnet, ως οφειλή στον προσωπικό λογαριασμό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας – 300.000 περίπου άνω των 60 ετών – το διοικητικό πρόστιμο των 50 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έως τις 17 Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το πρόστιμο δεν θα βεβαιωθεί σε όσους εξαιρέθηκαν για λόγους υγείας κατόπιν απόφασης της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το σχετικό αίτημά τους, στους άνω των 96 ετών και σε όσους δεν είναι φορολογικά ενεργοί την τελευταία 3ετία.
***
ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ. Στον έλεγχο των δαπανών των φορολογούμενων προχωρά η εφορία προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα εισοδήματα τους είναι σε συνάρτηση με τα έξοδα τους.
Συγκεκριμένα ζητά στοιχεία ασφαλιστικών συμβολαίων, κόστος των νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές, δίδακτρα σχολείων, λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας ακόμα και του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αποστείλουν άμεσα τους λογαριασμούς με ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, καθώς και τα χαρτοφυλάκια χρηματικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τους ελεγκτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά είναι δηλωμένα και προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, κληρονομιάς κ.λ.π ή εάν είναι προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτές θα συνδέσουν το εισόδημα με τις δαπάνες.
***
ΚΑΙΡΟΣ. Νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά τόπους αναμένονται τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022. Θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.
AgrinioStories | Με πληροφορίες από πηγή