Δευτέρα 10/1: Πρωϊνό δελτίο ειδήσεων

Δευτέρα 10/1: Δελτίο ειδήσεων για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

ΟΜΙΚΡΟΝ 1. Μπορεί οι ειδικοί να αφήνουν για πρώτη φορά χαραμάδα ελπίδας ότι θα ξεμπλέξουμε με τον κορoναϊό ως το Πάσχα, αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, αλλά κυβέρνηση και επιστήμονες προεξοφλούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολη και θα δοκιμαστεί η αντοχή πολλών νευραλγικών λειτουργιών του κράτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσουν ξανά σήμερα,  Δευτέρα, προκειμένου να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση του υγειονομικού αποτυπώματος των εορτών, ενώ την επομένη, θα συνέλθει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.

H συνεδρίαση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα έχουν προηγηθεί αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 1.800.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα  στα σχολεία τη Δευτέρα και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο δημιουργήθηκε μεγάλο ζήτημα, καθώς περίπου 200.000 δεν μπόρεσαν, λόγω έλλειψης, να προμηθευτούν τα αναγκαία αυτοδιαγνωστικά τεστ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία είναι προφανές ότι ενέτεινε την αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών, , οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν στις 07:00, για να παραλάβουν και οι τελευταίοι μαθητές self test.

*** 

ΟΜΙΚΡΟΝ 2. Προσώρας, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων οδηγεί αφενός σε αύξηση των νοσηλειών και αφετέρου, σε καραντίνα μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού.

Τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών ιατρών, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είναι ήδη καθ οδόν, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο Ε.Σ.Υ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές Κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.

*** 

ΟΜΙΚΡΟΝ 3. Με δεδομένο ότι η πανδημία είναι δυναμική και η μεταδοτικότητα της Όμικρον εκθετική, έχουν εκπονηθεί όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, προκειμένου να γίνει η μέγιστη δυνατή διαχείριση.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις Σταθερές Συγκοινωνίες, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μαζί με τις άμεσες επαφές εντός επιχείρησης, να φτάνουν τα 65, σε σύνολο 2500 εργαζομένων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η αγωνία στις Σταθερές Συγκοινωνίες εστιάζεται κυρίως στους σταθμάρχες και τους εργαζόμενους στα τρένα. Και αυτό, διότι αφενός ο αριθμός των σταθμαρχών είναι συγκεκριμένος και το μέσο δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την παρουσία τους, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τους εργαζόμενους. Ανάλογη είναι η αγωνία και για το Μετρό : Τόσο σε ό,τι αφορά τους οδηγούς, όσο όμως και για το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μέσου.Όλα αυτά, όταν ο μέσος όρος των εμβολιασμένων εργαζομένων στα ΜΜΜ κινείται περίπου στο 70%.

*** 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 1. Τα νοικοκυριά αναμένουν περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και το λιανεμπόριο υποχώρηση της ζήτησης. Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά και που ήδη μια πρόγευση δόθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων όπου η αγοραστική κίνηση ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών τόσο στο λιανεμπόριο τροφίμων όσο και στο υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Πέραν των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και πληθώρα άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τη σκιά της στην αγορά ρίχνει βαριά και η πανδημία, καθώς η μετάλλαξη «Ομικρον», λόγω κυρίως της μεγάλης της διασποράς, έχει περιορίσει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός έκλεισε σε επίπεδα άνω του 5% (σ.σ. ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου), από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2022.

*** 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 2. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, από τους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει οι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένονται ανατιμήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων:

Άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα και σιρόπια για ροφήματα, σοκολατοειδή-γκοφρέτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές-τρίμμα φρυγανιάς-παξιμάδια, αυγά, βελτιωτικά γεύσης (ξίδι – αρτύματα λεμονιού), κατεψυγμένα αλιεύματα, κατεψυγμένες ζύμες, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες πατάτες, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά αναμένεται να περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

*** 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Επί καταγεγραμμένων απωλειών και όχι προκαταβολικά θα ενισχύσει το υπουργείο Οικονομικών τους πληγέντες από το νέο κύμα της πανδημίας. Το πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της «όμικρον» και των επιπτώσεων που προκαλεί η νέα μετάλλαξη στην οικονομική δραστηριότητα θα περιλαμβάνει :

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μετάθεση του χρονικού περιθωρίου ένταξης των συσσωρευμένων από την πανδημία υποχρεώσεων στη ρύθμιση των 36 ή των 72 δόσεων και στοχευμένα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας τα οποία όμως θα εφαρμόζονται μόνο σε επιχειρήσεις που θα έχουν αποδεδειγμένα πληγεί σε επίπεδο εσόδων ή οικονομικών αποτελεσμάτων και μέσα στο 2022.

*** 

ΚΛΙΝΕΣ COVID. Στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής μπαίνουν από αύριο άλλες 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν προσφέρει αυτές τις 300 κλίνες, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Open».

Πρόσθεσε, ότι οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Σημείωσε ότι το ΕΣΥ πιέζεται πολύ και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και θα χρειαστεί απλές κλίνες. Ευτυχώς συμπλήρωσε δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε».

Από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝ”Η

*** 

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, να τελειώσει το κεφάλαιο ενισχυμένη εποπτεία το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή τον Ιούνιο, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.

Ιδανικά, θα ήθελε να εκταμιευθούν τότε ταυτόχρονα και οι δύο τελευταίες δόσεις από τις επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs): η κανονική τελευταία δόση και μια ακόμη που εκκρεμεί από το 2019, λόγω εκλογών, τότε, αλλά και λόγω καθυστέρησης στη νομοθεσία για την πρώτη κατοικία. Αυτό θα σήμαινε ενίσχυση των ταμείων του κράτους με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, αλλά η συμβολική σημασία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

*** 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης Τιμών να έκλεισε με κέρδη 10,43% το 2021, όμως η πλειοψηφία των κερδισμένων μετοχών (115 έκλεισαν με κέρδη και 34 με απώλειες) κατέγραψε αποδόσεις υψηλότερες του Γενικού Δείκτη και 17 τίτλοι πέτυχαν άνοδο μεγαλύτερη του 80%, σημειώνοντας κέρδη έως και 350%.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του 2021 ήταν η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας σημείωσε άνοδο 34,72%, έναντι ανόδου 11,07% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ανόδου 10,78% του τραπεζικού δείκτη. Τα μεγαλύτερα κέρδη, από τους επιμέρους δείκτες, κατέγραψε ο δείκτης της Τεχνολογίας με άνοδο 96,54%.

Με κέρδη υψηλότερα του Γενικού Δείκτη Τιμών έκλεισαν οι δείκτης των Βιομηχανικών Προϊόντων (+27,23%), των Τηλεπικοινωνιών (+24,73%), της Υγείας (+24,66%), του Πετρελαίου (+16,15%), των Τροφίμων (+14,64%) και των Ταξιδιών (+13,31%).

*** 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων ανάλογα και με το σημείο εκκίνησης κάθε τράπεζας –η Eurobank έχει επιτύχει τον στόχο στο τέλος της χρήσης του 2021– αναμένεται να επιτευχθεί έως τα μέσα του 2022 από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα και έως τα τέλη του χρόνου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τράπεζες επιτάχυναν στην εκπνοή του χρόνου την προσπάθεια μείωσης του αποθέματος των κόκκινων δανείων, κλείνοντας «με συνοπτικές διαδικασίες» συναλλαγές ύψους 25 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων, αλλά η απόσταση που τις χωρίζει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο δεν έχει ακόμη διανυθεί πλήρως.

Ακόμη και αν τα επιχειρησιακά πλάνα για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους τηρηθούν κατά γράμμα, ο μέσος όρος του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι τριπλάσιος σχεδόν του μέσου ευρωπαϊκού όρου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA διαμορφώνεται στο 2,2% (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2021).

*** 

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ. Το γεγονός ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης την Ουκρανία ”όταν η Ρωσία τη σημαδεύει με ένα όπλο στο κεφάλι”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο ABC.

Σύμφωνα με το Reuters, o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά διευκρινίσεις από τους αξιωματούχους του Καζακστάν σχετικά με το γιατί έπρεπε να καλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας υπό ρωσική ηγεσία για την επίλυση των εσωτερικών ταραχών και κατήγγειλε την εντολή της κυβέρνησης για πυροβολισμούς χωρίς προειδοποίηση.

“Η εντολή “shoot-to-kill”, στον βαθμό που υπάρχει, είναι λάθος και πρέπει να ανακληθεί”, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “This Week” του ABC.

*** 

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Τράπεζα της Τουρκίας καταφεύγει και πάλι στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να βοηθήσει για ακόμη μία φορά την κρατική ενεργειακή εταιρεία Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS ή Botas όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα πούλησε στην Botas από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα 3,4 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο από το 2013 και στοχεύει να βοηθήσει την κρατική ενεργειακή να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, δεδομένης και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Η στήριξη στην Botas έπεται των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, στο πλαίσιο των οποίων έχει δαπανήσει μέσα στον τελευταίο μήνα περίπου 7,3 δισ. δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία μετά την πρόσφατη ανάκαμψή της υποχωρεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες.

*** 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ 1. Η Αθήνα είναι μία από τις τρεις πόλεις του κόσμου όπου η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποδίδει τα μέγιστα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το κρύο μειώνει την απόδοση των μπαταριών, με την χωρητικότητά τους να μειώνεται αισθητά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν μεγάλες αποκλείσεις που φθάνουν μέχρι και στο 25% στις μπαταρίες των υβριδικών plug-in αυτοκινήτων.

*** 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ 2. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο που είναι ένα από τα εθνικά εργαστήρια του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπιστώθηκε πως η Αθήνα ανήκει στον χάρτη των πόλεων όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αυτονομία. Η έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο σε αρκετές πόλεις του κόσμου, έγινε με ένα Tesla Model 3, το οποίο οδηγήθηκε με τις ίδιες συνθήκες, με τον ίδιο συγκεκριμένο τρόπο και το ίδιο ποσοστό ενέργειας σε διάφορες πόλεις του πλανήτη.

Στην Αθήνα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μοντέλο διένυσε 351 χιλιόμετρα, αποκαλύπτοντας ότι οφείλεται καθαρά σε περιβαλλοντολογικούς παραμέτρους, αλλά και στη μέση θερμοκρασία της πόλης που είναι 17,5 C. Τα ίδια ακριβώς χιλιόμετρα διανύθηκαν και στο Λος Άντζελες, μια πολιτεία των ΗΠΑ που είχε 425.300 εγγεγραμμένους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων το προηγούμενο έτος, ενώ ακριβώς την ίδια χιλιομετρική απόσταση (351χλμ) κάλυψε το Tesla Model 3 και στο Σίδνεϋ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας βρίσκεται στους 18 C.

 


AgrinioStories | Πηγή