Χριστίνα Σταρακά | Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


.

| Χριστίνα Σταρακά |


«Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εμπνεύστηκε,
ίδρυσε και ενίσχυσε το ΕΣΥ»

[ Χριστίνα Σταρακά
Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ]

«Γι΄αυτό και θα είμαστε πάντα εμπόδιο σε λογικές κατεδάφισης του»

Η 10η Οκτωβρίου τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και είναι μια ευκαιρία για να την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα ψυχικά νοσήματα, την εξάλειψη των διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων γι’ αυτά και τη συνειδητοποίηση πως αποτελούν την αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για τις κοινωνίες μας. Μία απειλή που επιδείνωσαν δραματικά η πανδημία, η οικονομική και ενεργειακή κρίση, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι παγκόσμιες αναταραχές και η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύγχρονη πρόκληση είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με επίκεντρο μία ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Κρίσιμα ζητήματα που στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια πλήττονται με τις πολιτικές αποδιοργάνωσης του κοινωνικού κράτους, απώλειας κεκτημένων και υποχώρησης της δημόσιας υγείας χάριν του ιδιωτικού τομέα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και ενίσχυσε το ΕΣΥ. Γι΄αυτό και θα είμαστε πάντα εμπόδιο σε λογικές κατεδάφισης του. Κάτι το οποίο κάναμε και στην περιοχή μας, όταν έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπαλλήλους δομών ψυχικής υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, πετύχαμε να δοθούν από το Υπουργείο Υγείας 6μηνες παρατάσεις των συμβάσεων τους που έληγαν, οι οποίες ωστόσο δεν λύνουν οριστικά το ζήτημα της μονιμότητας, αλλά και γενικά της ευρύτερης ενίσχυσης των σχετικών δομών.

Προτεραιότητα για μας, θα είναι πάντα η ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η πρόσβασή τους σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας με έμφαση στην πρόληψη, η ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών και περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική συμμετοχή. Καθώς και η ολιστική παρέμβαση απέναντι στους κοινωνικούς επιταχυντές της ψυχικής νόσου, όπως η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, η φτωχοποίηση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι ανισότητες, με στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Γιατί η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.