Αβαρίκος: Με καταγωγή από το Σούλι

Ο Αβαρίκος είναι ημιορεινό χωριό (283 κατ. σε υψόμετρο 360 μέτρα)
στην επαρχία Τριχωνίδας του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

 

Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας (15 τετρ. χλμ και 307 κατ.) με ιδιαίτερη γραφικότητα χτισμένη στους πρόποδες του βουνού προφήτη Ηλία έχοντας μπροστά την πεδιάδα του ποταμού Εύηνου εντός της οποίας υπάρχει ο οικισμός Πίνης (24κατ. σε υψόμετρο 220 μέτρων) υπαγόμενος σ αυτήν. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από το Σούλι της Ηπείρου.

Η ίδρυση του χωριού σχετίζεται άμεσα με το ομώνυμο χωριό Αβαρίκος του Σουλίου Θεσπρωτίας, αλλά υπάρχουν δύο εκδοχές : σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, πολλοί από τους Βλαχικής καταγωγής κατοίκους, επειδή δεν άντεχαν την τουρκική φορολογική καταπίεση, αποφάσισαν να έλθουν στην Αιτωλοακαρνανία και να εγκατασταθούν στην τωρινή θέση. Επειδή ο ποταμός Φ(ε)ίδαρης (Εύηνος) σχημάτιζε εκεί ένα πλατύ άνοιγμα (πόρο), το χωριό ονομάστηκε αρχικά Πλατύπορο. Οι περισσότερες από τις πρώτες αυτές οικογένειες παρέμειναν στον Αβαρίκο και ασχολήθηκαν κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια, όπως ο Μάνεσης στο σημερινό οροπέδιο Μάνεση Αμπέλια. Επίσης οικοδόμησαν την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας το 1648, προστάτιδας των βλαχοποιμένων. Κάποιες άλλες οικογένειες έφυγαν για την ορεινή Ναυπακτία.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το 1804, ο Αλή Πασάς κατέστρεψε τον Αβαρίκο, ένα από τα τέσσερα χωριά του Σουλίου (Κιάφα, Κακοσούλι, Σαμονέβα) που βρισκόταν στο βουνό Βαγορίτσας το χωριό δεν ξανακτίστηκε και, κάποιοι κάτοικοι –έντεκα οικογένειες περίπου- κατηφόρισαν προς τα νότια της Ελλάδος πολεμώντας τον εχθρό και ταυτόχρονα ψάχνοντας έναν φιλόξενο και ασφαλή τόπο για την νέα τους διαμονή. Η αναζήτηση τους αυτή τους οδήγησε στην ορεινή Τριχωνίδα και δημιούργησαν το χωριό Αβαρίκος.

Από τον Αβαρίκο καταγόταν ο αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, Ιωάννης (Γιαννάκης) Κωστόπουλος ή Αβαρικιώτης, ο οποίος πήρε μέρος σε πολλές μάχες με το βαθμό του χιλίαρχου, μεταξύ των οποίων στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Επίσης, ο Αβαρίκος ήταν ο τόπος συνάντησης των πιο γνωστών οπλαρχηγών της Ρούμελης (Μπότσαρη, Καραϊσκάκη, κ.α.). Κατά το αντικυβερνητικό κίνημα του 1844, στον Αβαρίκο οχυρώθηκε ο Θεοδωράκης Γρίβας με 2000 οπαδούς του. Επίσης κατά την διάρκεια του κινήματος του 1843 είχε οχυρωθεί ο καπετάν Γρίβας με 2000 πολεμιστές.

 

 

 

 

Ο Αβαρίκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 όπου εκεί έγιναν πολλές συναντήσεις των καπεταναίων της στερεάς Ελλάδος. Ξεχωριστή είναι η δράση του οπλαρχηγού Αβαρικιώτη (Ιωάννης Κωστόπουλος) ο οποίος έλαβε μέρος και στην έξοδο του Μεσολογγίου.

 

 

 

 

 

Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού πήραν μέρος στη Εθνική Αντίσταση (1941-44), τόσο με τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όσο και με τον ΕΔΕΣ, όπως ο Α. Παπαϊωάννου (Καπετάν Δίας) και ο Γ .Κ .Αβαρικιώτης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στον Αβαρίκο ξεχειμώνιαζαν πολλοί βλάχοι, όπως οι Κουκαίοι από τον Μπερίκο και οι Νακαίοι από τον Πλάτανο

Ο Αβαρίκος με την ιδιαίτερη γραφικότητα, το πλούσιο πράσινο και τα άφθονα νερά του προσφέρει στον επισκέπτη:

  • Απολαυστικό καφέ και φαγητό στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια
  • Περίπατο σε γραφικά μονοπάτια σε περιοχές απείρου φυσικού κάλους
  • Kayak – Rafting στον Εύηνο ποταμό
  • Ηλιοβασίλεμα στη λίμνη Τριχωνίδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories | Πηγή