Αρχαίο θέατρο Πλευρώνας – «Ανδρομάχη», του Ευριπίδη

Αρχαίο θέατρο Πλευρώνας
Διοργάνωση: Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
και ΛΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας & Λευκάδας

«Ανδρομάχη», του Ευριπίδη

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024 | 9:00 το Βράδυ
Είσοδος ελεύθερη – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η “Ανδρομάχη” είναι ένα κατά βάση αντιπολεμικό έργο. Μέσα από τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ηρωίδα διαφαίνονται οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου, ο χαμός των αγαπημένων προσώπων, ο ξεριζωμός, η σκλαβιά και η αλαζονεία των νικητών.

Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της…το αντίπαλον δέος της “Ωραίας” Ελένης.  Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι’ αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.

Το έργο έχει όντως έναν ιδιαίτερα πολυσήμαντο χαρακτήρα (κοινωνικό, προσωπικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και ερωτικό). Στοχοποιεί ταυτόχρονα πολλά δεινά: τον πόλεμο αυτό καθαυτό, την απληστία, την προδοσία, τις προσωπικές αδυναμίες, την εν τυφλώ υποταγή στους θεούς (χωρίς και να τους απορρίπτει όμως) και τη γυναικεία απιστία χωρίς να απορρίπτει τον καλό γάμο ο οποίος στηρίζεται στη σωφροσύνη της γυναίκας και του άνδρα.

«Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους». (Ευριπίδης)

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία-Φωτισμοί-Κίνηση: Γιάννης Νικολαϊδης
  • Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
  • Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης
  • Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
  • Κοστούμια: ‘Ολγα Σχοινά

Παίζουν

  • Ανδρομάχη: Φωτεινή Φιλοσόφου
  • Πηλέας: Γιάννης Νικολαΐδης
  • Μενέλαος: Ισίδωρος Σταμούλης
  • Ερμιόνη: Γωγώ Φάκου-Θεοδωράκη
  • Ορέστης-Αγγελιαφόρος: Γιάννης Τσιώμου

Από σημείωμα του σκηνοθέτη

«[…] Η Ανδρομάχη το γυναικείο σύμβολο της Αρετής και της Αξιοπρέπειας, το φωτεινό παράδειγμα ακόμα και για τους άνδρες που τολμούν να συντροφεύουν γυναίκες σαν κι αυτή. Γυναίκες «με ίσκιο» που λέει και ο λαός. Οι Αχαιοί κατέστρεψαν την Τροία για να την καταθέσουν στην Αιωνιότητα. Τα κύματα του Αιγαίου πηγαινοφέρνουν τους στίχους του Ομήρου και δίνουν στα βράχια και στις παραλίες τη μορφή των ηρώων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

Η μορφή της Ανδρομάχης ταξιδεύει από τη Θήβα της Ασίας στην Τροία, στη Θεσσαλία ακόμα και σήμερα, γι’ αυτό πολυζήλευτη και αιώνια. Τα τείχη της Τροίας και η ίδια η Τροία κατακτήθηκε πολλές φορές, όμως ο Έκτορας και Ανδρομάχη αποτελούν σύμβολο μαζί με τον Αχιλλέα.. Αυτή είναι η Ελλάδα, από τη Μικρασία στη Θεσσαλία και στην Ιθάκη, τα δυο πέλαγα ένα, σαν τη χώρα και τη φιλοσοφία της -αυτήν του Ομήρου του μεγάλου ποιητή- που με τους στίχους του τα είπε όλα, ακόμα και τα μετά το σήμερα […]».

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ενημερώνει ότι θα διαθέσει λεωφορείο για δωρεάν μετακίνηση από το Μεσολόγγι στην Πλευρώνα για την παράσταση αρχαίου θεάτρου «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη (Σάββατο,17 Αυγούστου 2024 στις 21:00). Το λεωφορείο θα αναχωρήσει το Σάββατοστις 19:30 από την Πλατεία Αθανασίου Ραζή-Κότσικα (πρώην Κέννεντυ).

Ώρα έναρξης εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο: 20:00.