Αλίκη Διπλαράκου: Ντύθηκε άντρας για να μπει στον Άθω

Αλίκη Διπλαράκου:
«Μας έβαλε στην Ευρώπη μέσω πασαρέλας,
μισό αιώνα πριν μπούμε στην ΕΟΚ»

 

Η πρώτη γυναίκα που ντύθηκε άντρας
για να σπάσει το άβατο της αθωνικής πολιτείας

 

Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας

 

«…φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(…) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(…) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους». [«Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930]

 

Η Αλίκη Διπλαράκου φτάνει στην Αθήνα με την αμαξοστοιχία Σεμπλόν τον Σεπτέμβριο του 1930. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς είχε εκλεγεί Μις Ευρώπη. Φωτογραφία του Δημήτρη Γιάγκογλου (Συλλογή Ν. Ε. Τόλη)

 

«Είμαι τυχερή γιατί είχα φίλους τόσο σημαντικούς ανθρώπους, ήταν μια ευλογημένη διαδρομή». H Aλίκη Διπλαράκου υπήρξε στ’ αλήθεια τυχερή. Και ευλογημένη. Φίλοι της, διάσημοι Γάλλοι ποιητές και συγγραφείς, Βαλερύ, Σαιντ Εξυπερύ, Ζιρωντού, Μωρουά. Και πολιτικοί. Από τον Σαρλ ντε Γκωλ έως τον Τζον Φ. Κένεντυ… Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε γνωρίσει την Αλίκη Διπλαράκου στις Σπέτσες, είπε μετά τη στέψη της: «Η ανακήρυξις αύτη αποτελεί αναμφισβητήτως μια ελληνική δόξα, διά την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου».

Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε τη χαρά (και το θαυμασμό) του. Αριστοκρατική ομορφιά, κλασική, ελληνική. Το 1930 η Αλίκη Διπλαράκου (1912-2002) με καταγωγή από τη Μάνη και κάτοικος Αθήνας ανακηρύσσεται διαδοχικά Μις Αθήνα, Μις Ευρώπη και παρά λίγο Μις Κόσμος. Η Καθημερινή (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 1930) γράφει για την ωραία Αλίκη: «Συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυΐαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα». H Βραδυνή: «Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας». Μια μέρα πριν, εκπροσωπεί τη χώρα μας στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Ευρώπη στο Παρίσι.

Όταν επιστρέφει στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου (μήνες μετά), χιλιάδες θαυμαστές της συγκεντρώνονται στην Ερμού. Ήρθε με πλοίο από το Παρίσι, με τιάρα, τίτλο, εμπειρίες και δώρα… «Ο αττικός ουρανός ξαναβλέπει από χθες το εκλεκτό του άνθος». Δεν είναι και λίγο… «Μας έβαλε στην Ευρώπη μέσω πασαρέλας. Μισό αιώνα πριν μπούμε στην ΕΟΚ», είπε ο Φρέντυ Γερμανός στην εκπομπή που της είχε αφιερώσει.

 

 

Η Αλίκη γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 και ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Βρέθηκε τυχαία στα καλλιστεία που διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ήταν Ιανουάριος, όταν η 18χρονη Αλίκη παρακολουθούσε με την οικογένειά της το διαγωνισμό στο θέατρο Ολύμπια και άκουσε το όνομά της, αφού κάποιος την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Αν και προσπάθησε να αρνηθεί, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης επέμενε ότι η συμμετοχή της ήταν εθνική υπόθεση.

Στις 13 Οκτωβρίου 1930 ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση μετά τη Μις Βραζιλία, Γιολάντα Περέιρα. Τυχαία επιλογή; Η εστεμμένη Αλίκη δοκιμάζεται στο θέατρο, περιοδεύει στην Αμερική, δίνοντας διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αφού «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»… Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά (όχι συνηθισμένο για την εποχή).

Ξαναγίνεται πρωτοσέλιδο όταν ντύνεται άνδρας για να σπάσει το άβατο της αθωνικής πολιτείας στο Άγιο Όρος, γεγονός που το επιτυγχάνει για λίγο, όταν μετά τη στέψη της, όντας φιλοξενούμενη στο γιοτ ενός φίλου της  πείθει έναν μοναχό και κατεβαίνει για λίγο σε ένα λιμάνι της Αθωνικής πολιτείας.

Παντρεύεται δύο φορές. Στα είκοσί της, με τον Γάλλο επιχειρηματία Πωλ-Λουίς Βεγιέρ (με τον οποίο απέκτησε ένα γιο) και τη δεύτερη με τον Βρετανό πρεσβευτή σερ Τζον Ράσελ, ανιψιό του Μπέρτραντ Ράσελ. Ως λαίδη αποκτά μαζί του την Τζορτζιάνα-Αλεξάνδρα και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας, εγγόνια και δισέγγονα.

Η πιο όμορφη εικόνα; Όταν χαιρετά με το μαντίλι της το πλήθος, φτάνοντας στο λιμάνι, πριν αγκυροβολήσει το πλοίο «Ασπασία» στον Πειραιά. Μια βάρκα γεμίζει βαλίτσες με βραδινά φορέματα, κοσμήματα, δώρα, «λάφυρα της ωραίας νίκης». «Φανταστείτε, εις τας Κάννας δεν επήγα επειδή επρόκειτο να μου δώσουν ως δώρο ένα βραχιόλι αξίας 150 χιλιάδων φράγκων. Δεν ήθελα να φανή ότι εκμεταλλεύομαι τον εαυτό μου, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν επήγαινα, οι διοργανωταί της συγκεντρώσεως θα διεφήμιζαν ότι θα μετάσχη η Μις Ευρώπη και τα λοιπά… Αν ήθελα, θα εθησαύριζα. Εγώ για το μόνο που εφρόντιζα ήτο να δημιουργήσω φιλελληνισμό στα μεγάλα σπίτια και τις προσωπικότητες του Παρισιού…»

 

 

Πηγές: Σαν σήμερα, Σάντυ Τσαντάκη, Η «μις Ευρώπη» δεσποινίς Αλίκη Διπλαράκου, (από τη σειρά της Καθημερινής «Ελλάδα – 20ός αιώνας», 1930-1940, τόμ. Β), Μηχανή του χρόνου.