Αλέξανδρος Σχισμένος | Τεχνητή Νοημοσύνη και Βαρβαρότητα



Πολιτισμός – Βιβλίο |

|

Αλέξανδρος Σχισμένος |

Τεχνητή Νοημοσύνη και Βαρβαρότητα
Μια Κριτική της Ψηφιακής Λογικής |


Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει ραγδαία κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα πρωτοποριακό νέο βιβλίο, Τεχνητή Νοημοσύνη και Βαρβαρότητα: Μια Κριτική της Ψηφιακής Λογικής, του καταξιωμένου φιλοσόφου Αλέξανδρου Σχισμένου, αμφισβητεί την επικρατούσα αφήγηση της τεχνολογικής προόδου. Εκδόθηκε από την Αθήνα, αυτό το επίκαιρο έργο υποστηρίζει ότι η άκριτη υιοθέτηση της ψηφιακής λογικής κινδυνεύει να εγκαινιάσει μια νέα εποχή «ψηφιακής βαρβαρότητας», όπου η ανθρώπινη αυτονομία και η κριτική σκέψη διαβρώνονται ανεπαίσθητα από τον αλγοριθμικό έλεγχο και τις διάχυτες «μυθοπληροφορίες».

Η κριτική του Σχισμένου εμβαθύνει στα φιλοσοφικά θεμέλια της Τεχνητής Νοημοσύνης, αποκαλύπτοντας πώς η φαινομενικά ουδέτερη λογική της μπορεί να καλύψει μηχανισμούς πολιτικού ελέγχου και να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την αλήθεια και την πραγματικότητα. Το βιβλίο προσφέρει μια ζωτική αντι-αφήγηση στα τεχνοουτοπικά οράματα, προτρέποντας τους αναγνώστες να εξετάσουν κριτικά τις κοινωνικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης πέρα ​​από τις άμεσες λειτουργίες της. Υποστηρίζει ότι η πραγματική πρόοδος απαιτεί μια επαναξιολόγηση της σχέσης μας με την τεχνολογία, δίνοντας έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες έναντι της καθαρά υπολογιστικής αποτελεσματικότητας.

Ο συγγραφέας εντοπίζει δύο διαδεδομένες και συχνά αντίθετες κοινωνικές αντιδράσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη: την «τεχνοφιλία», που χαρακτηρίζεται από μια άκριτη πίστη στις υποσχέσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην ικανότητά της να βελτιώνει την ανθρώπινη ζωή, και την «τεχνοφοβία», που ορίζεται από μια φοβισμένη απόρριψη της Τεχνητής Νοημοσύνης λόγω ανησυχιών για την ανθρώπινη υποδούλωση στις μηχανές. Η κεντρική συμβολή του βιβλίου έγκειται στην πρότασή του για μια «ενδιάμεση πορεία», που ονομάζεται «τεχνοσκεπτικισμός». Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια:

  • Το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει σχολαστικά τον τεχνοσκεπτικισμό ως κοινωνικοϊστορική κριτική της τεχνολογίας.
  • Το δεύτερο κεφάλαιο εμβαθύνει στα μεταφυσικά θεμέλια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (ΤΓΝ) ως επιστημονικό πρόγραμμα.
  • Το τρίτο κεφάλαιο προσφέρει μια κρίσιμη πρόκληση στην επικρατούσα ιδεολογία της ΤΝ ως αποκλειστικά εταιρικής καπιταλιστικής επιχείρησης.
  • Το τέταρτο κεφάλαιο διατυπώνει ένα όραμα για την υπέρβαση της «ψηφιακής βαρβαρότητας» και την πρόοδο προς ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό ψηφιακό ουμανισμό.

Η διατύπωση του «τεχνοσκεπτικισμού» στο βιβλίο ως ξεχωριστής φιλοσοφικής θέσης, που κινείται πέρα ​​από το δυαδικό πλαίσιο της άκριτης αποδοχής ή της απόλυτης απόρριψης, αποτελεί μια σημαντική πνευματική συνεισφορά. Αυτή η λεπτή στάση είναι ακριβώς αυτό που διακρίνει το έργο στον ακαδημαϊκό λόγο, τοποθετώντας το ως μια εκλεπτυσμένη και εποικοδομητική φωνή στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για το επιστημονικό κοινό που αναζητά αυστηρές, μη απλοϊκές αναλύσεις που πραγματικά προωθούν τις πνευματικές συζητήσεις αντί να επαναλαμβάνουν απλώς υπάρχουσες απόψεις. Δείτε περισσότερα

 

 

 

 

Εκδότης: ‎ Athens School
Ημερομηνία έκδοσης‏: ‎ 12 Ιουνίου 2025
Γλώσσα: ‎ Αγγλικά
Μήκος εκτύπωσης‏: ‎ 190 σελίδες
ISBN-13‏: ‎ 979-8287592875
Διαστάσεις: ‎ 13,97 x 1,09 x 21,59 εκ.
Σκληρό εξώφυλλο: ISBN-13 ‏: ‎ 979-8287848651
ΧαρτόδετοISBN-13‏: ‎ 979-8287592875
Ηλεκτρονικό βιβλίο ASIN: ‎ B0FD84FRJP

 

——————————————————————-