Αγρίνιο – 2η Υποδοχή και Ενθρόνιση Δαμασκηνού

Αγρίνιο – «Σε κλίμα συγκίνησης,
με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια
πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας
η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνού» .

«Ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος Παπαναστασίου», αναφέρει ενημερωτικό δελτίο που εξέδφωσε ο Δήμος Αγρινίου, «καλωσορίζοντας εκ μέρους όλων των Αγρινιωτών τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο  Λαός   του Αγρινίου υποδέχεται σήμερα  τον νέο Ποιμενάρχη του.   Καλώς ήλθατε Σεβασμιότατε, Εις έτη πολλά και άνωθεν ευλογημένα! Το ιστορικό και μαρτυρικό Αγρίνιο υποδέχεται σήμερα τον Δεσπότη της, μετά την πολυετή   επιτυχημένη διακονία πλησίον του σεβαστού και πολύπειρου  Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, την τίμια ψήφο των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την  χειροτονία και την  ενθρόνιση.  Υποδέχεται Εσάς, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κύριε Δαμασκηνέ. Εσάς, τον διάδοχο των Αποστόλων, τον οικονόμο των θείων μυστηρίων, Και υπόσχεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να Σας απονέμει, από τούδε και στο εξής, την κάθε τιμή που αρμόζει στον πνευματικό της Πατέρα.

Σας υποδεχόμαστε στην πλατεία Δημοκρατίας  του Αγρινίου. Είμαστε βέβαιοι, Σεβασμιότατε, ότι γνωρίζετε την μακραίωνη πορεία της πόλης μας, μιας πόλης που έχει πλούσια  πνευματική και θρησκευτική παράδοση. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη  σύγχρονη εποχή η περιοχή μας γέννησε άξιους Έλληνες, επιφανείς λογοτέχνες, σεπτούς ιερωμένους που έμειναν πιστοί στις παρακαταθήκες των Άγιων Πατέρων. Θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση. Όλοι μαζί, λαός και κλήρος, Ενωμένοι, όπως επιτάσσει η ιστορία μας, θα πορευθούμε  με σύμπνοια, ομοψυχία και αλληλεγγύη.  Με τη δική Σας πνευματική και ηθική  καθοδήγηση.  Η Δημοτική Αρχή,  και εγώ προσωπικά, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης,   και με διακριτά τα όρια του θεσμικού μας ρόλου, θα στηρίξουμε το έργο Σας.   Βέβαιος ότι θα είστε άξιος συνεχιστής των προκατόχων Σας. Του Μακαριστού Μητροπολίτη  Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κυρού Κοσμά,  ο οποίος διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Αλλά και του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Ναυπάκτουκαι Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, που ήταν άξιος τοποτηρητής στην Μητρόπολη μας και αποτέλεσε  πηγή πνευματικής εμπειρίας. Πάντα με τη συμβολή και  το έμπρακτο ενδιαφέρον του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη  Επιφάνιου.  Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου παρακαλώ δεχθείτε,  ως  ένδειξη σεβασμού και τιμής,  ένα δώρο υψηλού συμβολισμού για τους Αγρινιώτες. Έργο συμπατριώτη μας,  η προσωπογραφία  του  Παπαποστόλη. Με συγκίνηση σας προσφέρω  την προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Απόστολου  Φαφούτη, του μακαριστού Γέροντα  που ανακούφισε τον πόνο, γλύκανε τις πληγές, έγινε η παρηγοριά για τους ανήμπορους. Του ιερέα που «έχαιρε μετά χαιρόντων, έκλαιε μετά κλαιόντων».Στην καρδιά μας είναι ο Άγιος  χωρίς φωτοστέφανο. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πρωτοστάτησε στην ανέγερση του νέου  Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Σε κάθε πέτρα έχει βάλει την υπογραφή του με τον ιδρώτα και το αίμα του.  Δε λησμονούμε ότι, με μοναδικό όπλο την αγάπη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, απέτρεψε το αιματοκύλισμα της πόλης. Ο Παπαποστόλης συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές των Αγρινιωτών  και η ιερή μορφή του, ακόμη και σήμερα,είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, Εκφράζω  θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, ευχόμενος   διακονία επ’ αγαθώ της κοινωνίας.

Η χάρις του Θεού να  Σας ευλογεί  σε καιρούς και  χρόνους κρίσιμους  και εν μέσω   πολλών προκλήσεων.

ΆΞΙΟΣ ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός”.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον Μητροπολίτη  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο  και τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής για την Τελετή  Ενθρονίσεως.

Στην οδό Τσικνιά είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

Στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Κ.Καραγκούνης , Μ.Σαλμάς, ΣΠ. Λιβανός, Δ.Κωνσταντόπουλος, Θ.Μωραιτης, Γ.Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δήμαρχοι Κ.Λυρος, Σ. Κωνστανταρας, Γ.Κατσούλας, Β.Γκιζας, Γ.Τριανταφυλλάκης,  ο πρ. του ΔΣ Νίκος Καζαντζής, Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστ. ΔντηςΔ.Γαλαζούλας, ο Περ.Δ/Της Δυτ. Ελλάδας Χρ. Μπόκας, ο Δ/Της Π.Υ.Αγρινιου Ευστρ. Πετρακης.»

 

 

 

 

Ομιλία Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη,
στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας,
κ.κ. Δαμασκηνού, στο Αγρίνιο

 Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνέ,

Με μεγάλη συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα και στην πόλη του Αγρινίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο θα γνωρίσετε και είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμήσετε, όχι μόνο για την ιστορία του, αλλά και για το ισχυρό απόθεμα πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας που διαθέτει.

Το Αγρίνιο, το ιστορικό Βραχώρι, είναι μία περιοχή μεγάλων δημιουργών και ευεργετών. Ταυτόχρονα, όμως και μία περιοχή ανθρώπων του μόχθου που με περηφάνια στηρίζουν τις οικογένειες και τον τόπο τους.

Καλωσορίσατε λοιπόν σε μία κοινωνία που στο σύνολό της εμπνέεται από το ιστορικό παρελθόν και διεκδικεί ένα όμορφο μέλλον, στηριζόμενη πάνω στις διαχρονικές αρχές και αξίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, κάτι που γίνεται αντιληπτό αμέσως, ακόμα και από τις ονομασίες πολλών συνοικιών της πόλης του Αγρινίου.

Αυτή η κοινωνία σας υποδέχεται με την αγάπη και τον σεβασμό που αξίζει σε έναν άξιο ιεράρχη, στεκόμενη στο πλευρό σας ως συμπαραστάτης του θεόπνευστου έργου σας και ως πνευματικά παιδιά της πατρικής σας αγάπης και καθοδήγησης.

 Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ενθρονίσεώς σας στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, υπό την ευλογία σας αυτός ο τόπος μπορεί να γνωρίσει μία νέα εποχή ελπίδας και ακμής, για την οποία θα αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Σεβασμιώτατε,

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και στην πόλη του Αγρινίου.

Ευχόμαστε και πάλι, η Θεία Πρόνοια να οδηγεί πάντοτε τα βήματά σας και η σοφία, η αγάπη και η υπομονή σας να αποτελεί τα μόνιμα δώρα σας προς όλους εμάς.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της σημερινής λαμπρής ημέρας για την πόλη του Αγρινίου, θα μου επιτρέψετε να σας παραδώσω ένα δώρο, πλέον αυτού που υπό τη θεσμική μου ιδιότητα σας παρέδωσα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ενθρονίσεώς σας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Ένα δώρο που το παραδίδω με υιική αγάπη, όχι ως Περιφερειάρχης, αλλά ως Νεκτάριος Φαρμάκης, ένα από τα μέλη του ποιμνίου σας στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό κειμήλιο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα, καθώς ανήκε στον κυρό Χριστόφορο, Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κατά τα έτη 1945-1958, ο οποίος υπήρξε πρόγονος δικός μου και της οικογένειάς μου.

Σας παραδίδω λοιπόν το δικηροτρίκηρο ενός ιεράρχη που γεννήθηκε σε αυτά εδώ τα χώματα και ο οποίος κατά τη διάρκεια της διακονίας του, σε πολύ δύσκολες εποχές, έβαλε πάνω απ’ όλα τον Χριστό και την Αγάπη προς τον Άνθρωπο, διαφυλάσσοντας την ενότητα του λαού της περιοχής.

Είμαι βέβαιος ότι πάνω στα χνάρια στα βήματα του Χριστοφόρου και των ιεραρχών που ανύψωσαν τον Άνθρωπο προς Δόξα Θεού, θα πορευτείτε και εσείς.

Ας είναι πάντοτε θεόπνευστος ο δρόμος σας.

Άξιος!

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories