Η Αγία Βαρβάρα
βρίσκεται κάτω από την υψηλή κορυφή «Γιόρλα»,
μέσα σε πλούσια βλάστηση και με θέα στην Τριχωνίδα
Η Αγία Βαρβάρα είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Παναιτωλικού του δήμου Αγρινίου, της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Κλεισθένης. Βρίσκεται κάτω από την υψηλή κορυφή «Γιόρλα», με πλούσια βλάστηση και θέα στην Τριχωνίδα.
Πρίν το πρόγραμμα Κλεισθένης και το σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στην επαρχία Τριχωνίδας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 760 και με έκταση 8,428 χμ² (2011). Η απόσταση του χωριού από την έδρα του Δήμου, το Αγρίνιο, είναι 19 χιλιόμετρα.
Μέχρι το 1954, η Αγία Βαρβάρα ονομαζόταν Λυκοχώρι. Για την προέλευση της παλαιάς ονομασίας του οικισμού υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία από το λυκόφως και η άλλη από την παρουσία λύκων στην περιοχή.
Μετά την ονομασία Λυκοχώρι το χωριό πήρε το όνομα Πάνω Προσήλια, αλλά με την πάροδο του χρόνου το όνομα αυτό δόθηκε στα Κάτω Προσήλια. Το σημερινό του όνομα δόθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το ομώνυμο ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Ο επίσημος πληθυσμός του χωριού είναι 146 κάτοικοι (απογραφή 2011), ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 106. Το κέντρο του χωριού βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρα (μεσοσταθμικό 760 μέτρα) και το ύψος του χωριού καταλήγει στο 1000 μέτρα υψόμετρο, με πλούσια βλάστηση και έλατα. Το χωριό βρίσκεται σε πολύ ωραία θέση με θέα προς τον κάμπο της Τριχωνίδος, και όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα είναι ορατά και τα βουνά της Κεφαλλονιάς. Από πιο ψηλά με τα πόδια μπορείς να φτάσεις στην κορυφή του όρους Παναιτωλικού (υψόμετρο 1924)
Ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας – Λυκοχωρίου Παναιτωλικού
Ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας-Λυκοχωρίου Παναιτωλικού με το όνομα “Η Αγράμπελη” ιδρύθηκε το έτος 2009 με έδρα την Αγία Βαρβάρα. Το όνομά του πήρε από την πηγή νερού που τροφοδοτούσε και συνεχίζει να τροφοδοτεί μέχρι και σήμερα το χωριό.
Από τότε ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί δύο (2) εκδηλώσεις, μία τον Ιούλιο προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στην πλατεία του χωριού και έναν ετήσιο χορό το χειμώνα, συνήθως κοντά στις απόκριες. Κάθε Πρωτοχρονιά συγκεντρώνει τα μέλη του (και μη) και κόβουν Βασιλόπιτα μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας στον κύριο Ιερό Ναό του χωριού τον Άγιο Νικόλαο.
Τέλος, στις 22 Ιουνίου 2018 ξεκίνησε το μεγαλύτερο έργο του από την ίδρυσή του σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της κοινότητας και με τον Δήμο Αγρινίου, την ανακαίνιση και ανακατασκευή του εξωκλησιού του Προφήτη Ηλία χρησιμοποιώντας τα κέρδη από τις εκδηλώσεις και τις συνεισφορές όλων των προηγούμενων χρόνων, από την ίδρυσή του έως και σήμερα καθώς και από συνεισφορές χωριανών, γνωστών και φίλων του Συλλόγου.
Έπειτα από τις τελευταίες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου 2022, καθώς και την κατανομή αξιωμάτων μεταξύ των μελών του Συλλόγου το νέο Δ.Σ. που προέκυψε αποτελείται από τους:
-
- Πρόεδρος: Τσικριτέας Κωνσταντίνος του Δημητρίου
- Γενικός Γραμματέας: Αγγέλης Παναγιώτης του Εμμανουήλ
- Ταμίας: π. Γιολδάσης Χριστόφορος του Βασιλείου
- Μέλη:
- 1) Παππά Ευανθία του Κωνσταντίνου
- 2) Γκρίζος Κωνσταντίνος του Δημητρίου
- 3) Πλης Νικόλαος του Δημοσθένη
- 4) Σταυρόπουλος Φώτιος του Γρηγορίου
Ενώ για την εξελικτική επιτροπή έχει ως εξής:
-
- 1) Αγγελής Γεώργιος του Αντρέα
- 2) Κορύπης Απόστολος του Σωτηρίου
- 3) Αγγέλη Κωστούλα του Λάμπρου
Αξιοθέατα
- Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη νότια είσοδο του χωριού
- Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
- Μέσω του οικισμού Περιστέρι, ανάβαση στο ορειβατικό καταφύγιο του Παναιτωλικού και στην κορυφή «Γιόρλα» (1924 μ.)