Αφιέρωμα της Le Monde στον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Αφιέρωμα της Le Monde στης γενιά των Ελλήνων
που ξεπέρασαν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008,
συμμετέχοντας σε δράσεις αλληλεγγύης.

Την ώρα που στην Ελλάδα οι ακροδεξιοί στοχοποιούν τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde φιλοξενεί αφιέρωμα στον ίδιο για την συγκλονιστική του δράση.

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο. «Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες από τις ελληνικές ακτές και στη συνέχεια τους ρίχνουν στην ανοιχτή θάλασσα.»

«Χωρίς να μασάει τα λόγια», στις 10 Μαΐου, ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, Έλληνας ναυτικός διασώστης, φιλοξενούμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλει την παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών στη θάλασσα. Αιγαίο. Αυτή η πρακτική, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, συνίσταται στην αποτροπή των νεοαφιχθέντων από το να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και στη βίαιη επιστροφή τους στην Τουρκία. Η Αθήνα πάντα αρνείται ότι χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους .

Για αυτή την παρουσία φυσικά ο εγχώριος ακροδεξιός Τύπος και οι πολιτικές δυνάμεις του αυταρχισμού, όπως πολλοί κυβερνητικοί, τον κατέκριναν.

Η Le Monde φυσικά καταγράφει και τις απειλές που δέχεται ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διασώστης συκοφαντεί την Ελλάδα.

«Στα 38 του, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι μέρος της γενιάς των Ελλήνων που ξεπέρασαν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, συμμετέχοντας σε δράσεις αλληλεγγύης. Μαζί με μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που μένει στη βόρεια Αθήνα, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς και συμμετείχε στη διανομή γευμάτων για τους φτωχότερους. Όμως, το 2015, η ζωή του άλλαξε.

Απόφοιτος του Πολυτεχνείου, ο πολιτικός μηχανικός τα παράτησε όλα για να πάει στη Λέσβο. Σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, αυτό το νησί ήταν τότε το κύριο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αποφάσισε να φύγει με άλλους φίλους για τη Σκάλα Συκαμινέας, ένα μικρό χωριό βόρεια της Λέσβου, για να παρέχει ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες», συνεχίζει το αφιέρωμα, ενώ ο ίδιος δηλώνει: «Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ούτε ΜΚΟ στο χώρο. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έφταναν στις ελληνικές ακτές καθημερινά. Ήταν απόλυτο χάος!».

Στις 28 Οκτωβρίου 2015, μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε 300 πρόσφυγες βυθίστηκε απέναντι από την παραλία όπου βρισκόταν: 70 άνθρωποι πνίγηκαν. «Ήμασταν αβοήθητοι. Μόνο οι ψαράδες προσπάθησαν να τους σώσουν. Τις επόμενες μέρες εντοπίζονταν πτώματα δίπλα στη θάλασσα», λέει στη Le Monde ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. Σοκαρισμένος, αποφασίζει μαζί με άλλους εθελοντές να φέρει πίσω ένα Zodiac, να βρει δύο διασώστες στη θάλασσα και δύο γιατρούς και να συγκροτήσει μια ομάδα διάσωσης. Έφυγε αρχικά για δύο εβδομάδες, αλλά έμεινε εννέα μήνες στο νησί του Βορείου Αιγαίου

«Έφυγε από τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία των “μεταναστών των οποίων το αίτημα ασύλου κρίθηκε αβάσιμο ή απαράδεκτο”. Στη συνέχεια, ο ακτιβιστής κατευθύνθηκε προς την Ιταλία για να ενταχθεί στο πλήρωμα του Aquarius, ένα πλοίο διάσωσης που ναυλώθηκε από την SOS Méditerranée σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)», γράφει το δημοσίευμα.

«Κάθε μέρα γίναμε μάρτυρες ναυαγίων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, αλλά εκείνη την εποχή μπορούσαμε ακόμα να υπολογίζουμε στη βοήθεια της ιταλικής λιμενικής αστυνομίας», σημειώνει ο ίδιος. Πηγή: www.rosa.gr

 


AgrinioStories | Πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του agrinioStories