Αγρίνιο 22/8 – Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Αλεξάκης

Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή
ο Θανάσης Αλεξάκης σε ηλίκια 82 ετών

Έφυγε σήμερα το πρωί σε ηλίκια 82 ετών ο Θανάσης Αλεξάκης, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα με έντονη πολιτική παρουσία στην κοινωνία την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας.

Ο Θανάσης Αλεξάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 41 στο Αγρίνιο. Το 1957 οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και το 1965 εκλέχτηκε γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη στο Αγρίνιο. Στις 28 Απριλίου του 1967 (Μεγάλη Παρασκευή) συλλαμβάνεται κατά την περιφορά του επιταφίου και οδηγείται στο κρατητήριο της Χωροφυλακής Αγρινίου. Από κει τον οδηγούν στην Παλαμαϊκή Σχολή του Μεσολογγίου, στην οποία συγκεντρώνουν κρατούμενους από όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Μια εβδομάδα αργότερα τους επιβιβάζουν όλους σε ένα φεριμπότ και στα ανοιχτά της Τουρλίδας τους μετεπιβιβάζουν σε ένα αρματαγωγό που «κατέβαινε» το Ιόνιο, μαζεύοντας τους «αντιφρονούντες» και τους οδηγούν στη Γυάρο. Μεταφέρεται με άλλους νεαρούς συγκρατούμενούς του για σωφρονισμό στις φυλακές του Ωρωπού. Επιστρέφει ξανά στη Γυάρο. Αργότερα μεταφέρεται στο Λακί της Λέρου και μετέπειτα στο Παρθένι. Σε όλη τη διαδρομή των φυλακίσεων και των εξοριών στάθηκε όρθιος και αταλάντευτος χωρίς να λυγίσει. Επιστρέφει από τους τελευταίους εξόριστους στο Αγρίνιο το 1970.

Υπηρέτησε το ΚΚΕ από θέσεις ευθύνης. Αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας.

Εξελέγη και διετέλεσε τέσσερις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου.  Ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αγρινίου-Αμφιλοχίας για πολλά χρόνια και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ).

Τα θερμά μαςσυλλυπητήρια στη γυναίκα του Ελένη, στα παιδιά του και στις οικογένειές τους.

 


AgrinioStories