6 Νοεμβρίου | Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στις Ένοπλες Συγκρούσεις


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση

Η 6η Νοεμβρίου ορίστηκε ως:

Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος
στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις


Αν και η ανθρωπότητα πάντα μετρούσε τις απώλειες του πολέμου σε όρους νεκρών και τραυματιών στρατιωτών και αμάχων, κατεστραμμένων πόλεων και μέσων διαβίωσης, το περιβάλλον παρέμενε συχνά το μη δημοσιευμένο θύμα του πολέμου. Τα πηγάδια νερού έχουν μολυνθεί, οι καλλιέργειες πυρπολήθηκαν, τα δάση έχουν κοπεί, τα εδάφη έχουν δηλητηριαστεί και τα ζώα έχουν σκοτωθεί για να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Επιπλέον, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) διαπίστωσε ότι τα τελευταία 60 χρόνια, τουλάχιστον το 40 τοις εκατό όλων των εσωτερικών συγκρούσεων έχουν συνδεθεί με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, είτε πόρων υψηλής αξίας όπως ξυλεία, διαμάντια, χρυσός και πετρέλαιο ή σπάνιους πόρους, όπως εύφορη γη και νερό. Οι συγκρούσεις που αφορούν φυσικούς πόρους έχουν επίσης βρεθεί ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες υποτροπής.

Τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διασφάλιση ότι η δράση για το περιβάλλον αποτελεί μέρος των στρατηγικών πρόληψης συγκρούσεων, διατήρησης της ειρήνης και οικοδόμησης της ειρήνης, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν καταστραφούν οι φυσικοί πόροι που συντηρούν τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα.

Στις 5 Νοεμβρίου 2001, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα για την Πρόληψη της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος σε Πόλεμο και Ένοπλες Συγκρούσεις ( A/RES/56/4 ).

Στις 27 Μαΐου 2016, η Περιβαλλοντική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα UNEP/EA.2/Res.15 , το οποίο αναγνώριζε το ρόλο των υγιών οικοσυστημάτων και των πόρων με βιώσιμη διαχείριση στη μείωση του κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων και επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της για την πλήρη εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναφέρονται στο ψήφισμα 70/1 της Γενικής Συνέλευσης, με τίτλο «Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development ».

 

————————————————————————————
Πηγές: https://www.un.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *