15 Οκτωβρίου: Αγρότισσας | Λευκού Μπαστουνιού | Μακεδονικού Αγώνα | Υγείας Μαστού | Πλυσίματος Χεριών


.

| Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση |


Η 15η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας | Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού
Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα | Ημέρα Υγείας του Μαστού
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο, τη συμβολή και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την εξάλειψη της φτώχιας στις αγροτικές περιοχές. Η ιδέα να τιμηθούν οι γυναίκες της υπαίθρου με μια ειδική ημέρα προτάθηκε από διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, το 1995 στο Πεκίνο.

Το 2026 θα είναι το Διεθνές Έτος Αγρότισσας

Τον σημαντικό ρόλο τους αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και όρισαν το έτος 2026 ως «Διεθνές Έτος Αγρότισσας» για να αναδείξουν τον ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στη γεωργία, που στηρίζει τις διεθνείς κοινότητες αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση όχι μόνο για το ρόλο των γυναικών στη γεωργία αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν: «Χρειάζονται ισχυρά δίκτυα και ηγεσία για τη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού και δίκαιου γεωργικού τοπίου, δίνοντας τη δυνατότητα στις αγρότισσες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

 

Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου. Η επιλογή αυτής της ημερομηνίας συνδέεται με την ημέρα θανάτου του Παύλου Μελά το 1904, ο οποίος υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για το έτος 2024, επίσημα η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα θα γιορταστεί την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024.

Ιστορικό Πλαίσιο της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα
Η καθιέρωση της ημέρας αυτής ορίστηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25ης Φεβρουαρίου 1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969). Ο σκοπός είναι να θυμίζει τις θυσίες και την αντίσταση των Μακεδονομάχων ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία και την προσπάθεια διατήρησης του ελληνικού χαρακτήρα της περιοχής.

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα συμβολίζει την αποφασιστικότητα και το θάρρος των Ελλήνων που πάλεψαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Η γιορτή αυτή υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν οι Μακεδονομάχοι στην εθνική ιστορία και ενισχύει την εθνική συνείδηση.

 

Ημέρα Υγείας του Μαστού

Ενημερωτική καμπάνια, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στο πλαίσιο του «Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού». Οργανώθηκε για πρώτη το 2009 με πρωτοβουλία της μ.κ.ο «Europa Donna» και της διάσημης ισπανίδας τενίστριας Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο.

Η Europa Donna συσπειρώνει στις τάξεις της οργανώσεις από 47 χώρες της Ευρώπης (την χώρα μας εκπροσωπεί η Europa Donna Hellas με πρόεδρο την Έλενα Κουντουρά) και έχει στόχο την διάχυση της γνώσης για την υγεία του μαστού και την σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που σώζει ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσει και αυτός καρκίνο του μαστού.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.

 

Πηγή 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *